Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fidesz a hagyományokhoz híven a Bálnánál ünnepelte győzelmét.

Beszédet szokás szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondott, és egyben köszönetet is mondott mindazoknak,

„akik úgy döntöttek, hogy Magyarország maradjon a magyaroké, Európa meg az európaiaké.”

A miniszterelnök jelezte, hogy még egy egész éjszakájuk van arra, hogy elemezzék a mai győzelmet, de annyit már most elárult: a mai eredményt egy megbízatásnak tekintik. Orbán szerint három dologgal bízták meg őket a rájuk szavazó választók:

  1. „Állítsuk meg egész Európában a bevándorlást
  2. Védjük meg a nemzetek Európáját
  3. És védjük meg a keresztény kultúrát”

Emlékezetes, hogy a Fidesz-KDNP egy olyan EP-programmal készült, amely mindössze 7 pontból áll, és mind a 7 a bevándorlással foglalkozik. Igaz, ez is több, mint amit remélhettünk, a kormánypártok ugyanis nem nagyon törik magukat, hogy programokkal készüljenek a választásokra.

Orbán szerint a mai napon az is kiderült, hogy az emberek úgy gondolják: Brüsszelben változásra van szükség. Olyan vezetőkre, akik tisztelik a nemzeteket és büszkék a 2000 éves keresztény kultúrára.

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első” – mondta Orbán.

A miniszterelnök kijelentette, hogy együtt fognak működni azokkal, akik a bevándorlást meg akarják állítani. Magyarország egységes – tette még hozzá.

Ez megint csak felvet kérdéseket, a Fidesz (bár éppen fel van függesztve) jelenlegi pártcsaládja, az Európai Néppárt ugyanis nem ebbe az irányba tart, korábban viszont többször is felmerült, hogy Orbán Viktor a szélsőjobboldalon szerveződő új frakció felé kacsintgat, amelynek viszont – Matteo Salvinivel az élen – a bevándorlás megállítása a fő témája. Ehhez képest Orbán tegnap ismét arról beszélt, hogy akkor maradnak a Néppártban, ha Magyarország érdekei úgy kívánják. Mai beszéde viszont megint Salviniék felé billen. A következő napok nagy kérdése lehet, hogy a Fidesz marad-e a mostani EP-választás után viszonylag sok mandátumot vesztő Néppártban, vagy tényleg új útra lép.

Orbán Viktor természetesen a szokásos frázissal zárta beszédét:

„Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Érdekesség, hogy Trócsányi László, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője nem mondott beszédet, az ünneplés a Himnusz eléneklésével zárult.

A Fidesz eredményvárójáról készült videónk itt megnézhető:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd