Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Le Pen a befutó Franciaországban az exit pollok szerint, a Zöldek előzik a baloldali pártokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Franciaország A kimagaslóan magas részvétel a szélsőjobboldalnak és a Zöldeknek kedvezett az exit pollok szerint Franciaországban, ahol a kampányt a „populisták” és „progresszívek”, illetve „patrióták” és „globalisták” párbajára próbálta egyszerűsíteni a két legesélyesebb pártvezér, Emmanuel Macron és Marine Le Pen.

Marine Le Pen, forrás: MLP Facebook-oldala.

A köztársasági elnök pártjának és a jobbközép erőknek koalíciója (Renaissance) a második helyre szorulna 22-22,5%-kal, míg a Le Pen Nemzeti Tömörülése (Rassemblement National, RN) 23-24%-kal nyerhetné a választást. Ez valamivel rosszabb, mint 2014-es eredménye, amikor szintén első helyen futott be.

A baloldali erők elaprózottsága végül a Zöldeket (EELV) segítette, az ő 12,5%-uk a ma este nagy meglepetése. Ezzel teljesen váratlanul megelőzhetik a Nicolas Sarkozy exelnök nevével fémjelzett konzervatív Republikánus pártot (Les Républicains,LR), amelynek 8,5%-ot jósolnak a becslések.

A Zöldek listavezetője, Yannick Jadot várJa az eredményeket. forrás: Twitter

Mögöttük csak 6-7%-ot szerezne, azaz még a vártnál is rosszabbul szerepelne Jean-Luc Mélenchon formációja, a France Insoumise. A szocialisták és egy civilek alkotta új formáció, a Place Publique összefogása 7%-kal jutna be az EP-be. A többi baloldali listának nem sikerülne megugrani az 5%-os küszöböt.

Ha ezeket a becsléseket igazolják majd a végleges adatok, az komoly figyelmeztetés lehet Emmanuel Macron számára. A sárga mellényesek mozgalma után az urnák is azt húzzák alá, hogy nincs reformterveinek többségi támogatása.

(Le Monde, Le Figaro)