Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utcai összecsapások Belgiumban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Belgium Belgiumban az EP-választásokkal párhuzamosan tartják az országgyűlési választásokat is, illetve a mai nap dől el a holland ajkú Flandria és a frankofón Valónia, illetve a brüsszeli fővárosi régió tartományi parlamentjének az összetétele.

A körülbelül 20 százalék körüli feldolgozottság miatt még nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az mindenképpen megállapítható, hogy Belgiumban jelentősen erősödtek a (szélső)jobboldali flamand nacionalista/szeparatista pártok. Az öt évvel ezelőtti szövetségi választást megnyerő N-VA jelenleg is az élen áll 26 százalékkal, ami 6 százalékkal magasabb a 2014-es eredményél. Az N-VA-tól jobbra álló, bevándorlásellenes, gyakran szeparatista hangokat megütő Vlaams Belang 17,25 százalékkal a második helyen áll, ami óriási előrelépés az öt évvel ezelőtt csupán 3,67 százalékot elérő pártnak.

A választás másik fontos fejleménye a zöldpártok, valamint a PTB-PvDA által képviselt radikálbal, az Écolo és a Groen  várható megerősödése. A nagyon alacsony feldolgozottság miatt még korai lenne elemezni a brüsszeli és a valóniai eredményeket, viszont a Belgiumon kívül leadott szavazatok már ismertek: a külföldön élő választók óriási, 30 százalék fölötti arányban támogatták a frankofón Écolót, a párt a legtöbb régióban több mint 15 százalékkal növelte az öt évvel ezelőtti eredményét.

Eközben egy kisebb utcai összecsapás is kialakult Brüsszelben, miután egy magát sárga mellényeseknek hívó csoport megtámadta a Szocialista Párt (PS) székházát. Egy rövidebb macska-egér játék után a rendőrség körülbelül 20 tüntetőt előállított.