Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az első hivatalos EP-mandátumbecslés szerint a Néppárt és a Szocialisták közösen sem lesznek többségben

Ez a cikk több mint 4 éves.

brüsszel Az eddig beérkezett előzetes exit pollok és szavazási eredmények alapján a Kantar hivatalos becslést is készített az Európai Parlamentnek, amely közel a legpontosabb képet adja arról, eddig hogy alakul az EP összetétele a következő öt évre.

A becslés alapján:

Az Európai Néppárt marad a legnagyobb frakció, de a 2014-es 216 képviselő helyett csak 173 képviselőjük lesz majd.

A Szocialisták és Demokraták frakciója 185 főről 147 főre csökken, de így is a másodikak maradnak.

Az eddig az EP többségét adó két legnagyobb frakció a főbb előzetes várakozásoknak megfelelően elvesztette 50%-os többségét, és csak 42%-os lesz majd.

A harmadik legnagyobb frakció az ALDE és Macron francia kormánypártja közösen lesz, 102 mandátummal. Az ALDE 2014-ben még csupán 69 képviselőt szerzett így ez nagyon komoly áttörés is.

A Zöldek is megerősödtek, ők lesznek a negyedik frakció, a 2014-es 52 képviselő helyett immár 71 képviselővel.

Az előző parlamentben, euroszkeptikus, szélsőjobboldali ENF néven szereplő pártcsalád pártjainak mandátumai is megnőttek, de nem a várt mértékben: 36 képviselő helyett lesz 57 képviselőjük. A második legnagyobb széljobbos frakció, a Konzervatívok és Reformerek 77 képviselő helyett 58-at kaphatnak most, a Direk Demokráciáért frakció (EFDD) pedig 42 helyett 56 képviselőt szerzett.

Érdemes megjegyezni, hogy utóbbi három frakciónál az új parlament megalakulása után jelentős átrendeződésre lehet majd számítani.

A 2019-es EP legkisebb frakciója az előzetes becslés szerint a radikális baloldal (GUE/NGL) lesz, 10 képviselővel kevesebb, 42 képviselő mehet majd az várkozások szerint Brüsszelbe.

(election-results.eu)