Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Zöldek nagyot vertek az SPD-re, átvehetik a vezető helyet a baloldalon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Németország A németországi EP-választás becsült eredménye alapján tehetünk néhány – európai és német belpolitikai – megállapítást. A Forschungsgruppe Wahlen által készített, folyamatosan pontosodó becslés szerint a CDU/ CSU 27.7, a Zöldek 20.9, a szociáldemokraták 15.6 százalékot kaptak. A szélsőjobboldali AfD 10.7, a radikális baloldal, illetve a liberálisok 5 és fél százalék körül részesültek a szavazatokból.

A CDU/CSU (28 mandátum) vélhetően hat mandátumot veszít 2014-es eredményéhez képest, amivel hozzájárul az Európai Néppárt várható gyengüléséhez, de jó eséllyel továbbra is a legerősebb nemzeti küldöttség lesz – nem csak a néppárti frakcióban, de az egész Európai Parlamentben. (Noha a brit Brexit párt és az olasz Liga veszélyezteti ezt a pozíciót.)

Az SPD várhatónál is súlyosabb gyengülése viszont nagy érvágás az európai szociáldemokrata frakciónak: a 2014-es 27 képviselő helyett most pusztán 15-re számíthat az S&D Németországból.

A Zöldek (21-22 mandátum) jelentős németországi erősödése európai szinten is komoly löketet jelent: a Zöldek már 2014-ben 11 képviselőt küldtek az 52 fős frakcióba, a jelenlegi 10-11 mandátumos növekmény tovább növeli majd a zöld frakció súlyát az EP-ben, és Ska Kellerék súlyát a frakcióban. (A zöld frakcióhoz csatlakoznak ráadásul Németországban a az 1-1 mandátumot szerző Kalózok az Ökológikus Demokrata Párt is.)

Az FDP 2 mandátummal javítja az európai liberálisok eredményét (3-ról 5-re), a Baloldal viszont várhatóan egy mandátummal kevesebbet hoz a radikális baloldal/ északi zöld frakciónak.

A németországi EP-választásnak azonban belpolitikai súlya is nagyon nagy:

a 2. világháború óta először fordult elő, hogy az első két helyen nem a CDU és az SPD osztoznak egy szövetségi hatókörű választáson: a két párt együtt csak a szavazatok kb. 44 százalékát szerezte meg, ami nem csak a történeti pártrendszer további erodálódását jelzi, de a jelenlegi kormánykoalíció népszerűségét is mutatja: a jelenlegi eredmény alapján a nagykoalíciónak esélye sem lenne többséget szerezni.

Az eredmény újabb kudarc az évek óta bukdácsoló SDP-nek, a párt már a 2017-es szövetségi választáson is történeti negatív rekordot döntött (20.5%), a mai eredmény valószínűleg Andrea Nahles pártelnök távozását is jelentheti.

Az eredmény azért is katasztrofális a szociáldemokraták (és részben a baloldal) számára, mert több volt kelet-német tartományban ősszel tartományi választások lesznek, és kérdés, hogy egy ilyen szinten lendületét vesztő SPD mennyire lesz lelkesítő alternatíva. (A tét komoly, hiszen az AfD Brandenburgban, Thüringiában és Szászországban is 19-23 között áll jelenleg a felmérésekben, és ezekben a tartományokban a Zöldek kevésbé képesek érvényesíteni lendületüket.) Az SPD már a mai napon további bástyát veszíthet: a 73 éve szocdem vezetésű Bréma város-tartománybanban a várakozások szerint elvesztették a legerősebb párt szerepét, és csak a jelentőset erősödő Zöldeken múlik, hogy kiesnek-e a tartományi kormányból is.

A Zöldek kitöréséhez az SPD súlyos és a CDU enyhébb válságán túl az is hozzájárult, hogy a klímaváltozás kérdése a legmeghatározóbb kérdéssé vált a német választók számára, és ez fokozottan igaz volt a fiatalokra: a ZDF által közzétett mérés szerint az elsőválasztók  36%-a szavazott a Zöldekre, akikre a választási siker után még inkább a CDU lehetséges váltópártjaként tekinthetnek majd a német választók.

Címlapkép: Max W. / Twitter