Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön fel Budapest, erősödik az ellenzéki mozgósítás is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest A 9 órás adatokhoz képest erősödött Budapest 11 órára a részvételben és ez meglátszik mozgósítási elemzésünkben is.

A Taktikaiszavazás.hu által a Mércére részére készített 11 órás adatokból kiinduló szavazóköri elemzés szerint 9 órához képest erősödik az ellenzék mozgósítása.  Sanyó Ádám a portál adatelemzője így értékelte az elemzést:

A 10000 fő feletti települések részvétele 18.3%, míg a 10000 fő alattiakban 15.4%. Ez már inkább hasonlít a 2014-es EP részvételi adataira. Továbbra is látható, hogy a Fidesz a közepes méretű településeken jól mozgósít, de felébredt Budapest is, mivel az ellenzéki pártok már csak néhány %-kal vannak elmaradva az előzetesen becsült szavazatszámaiktól.

Ha hasonló szinten marad a mozgósítás, akkor a Fidesz 55% körüli eredményre számíthat. Továbbra is kérdéses a Jobbik helyzete, hogy az ők szavazóik végül kit támogatnak majd.
Az így becsült részvételi arány 43%. A közvéleménykutatások által becsült részvételhez képest ez körülbelül 380 ezer szavazót jelent, amennyiben így maradnak a tendenciák, így a 2014-es EP választáshoz képest Fidesz +300 ezer, míg az ellenzék +80 ezer szavazóra számíthat az előzetesen becsült számokhoz képest.

A fenti grafikon azt mutatja meg, hogy a szavazóköri adatok alapján a 10 ezer fő feletti településeken a korábban mért közvéleménykutatásokhoz képest mennyivel több vagy kevesebb szavazót vittek el eddig a pártok szavazni, a 2014-es és a 2018-as eredményeik alapján.

Mivel a szavazók száma nő, és ezeknek a nagy része fideszes, ezért az ellenzéki pártok várható százalékos eredménye csökken, illetve pont ezért megemelkedik a bejutási, és mandátumszerzési küszöb, több szavazat kell a bejutáshoz, és egy mandátum megszerzéséhez. De a 9 órás elemzésünkhöz képest csökkent a több budapesti szavazatnak köszönhetően a Fidesz várható előnye.

Az elemzés a szavazóköri adatok alapján a korábbi választási eredményekből számolja ki, hogy várhatóan hol melyik párt szerez több vagy kevesebb szavazót. Ilyen elemzéssel majd a 13 órás részvételi adatok és a végső részvétel után is jelentkezünk, akkor meglátjuk Budapest felébredése mekkora lesz, és mennyivel változtatja meg az erőviszonyokat.

A részletes adatok itt érhetőek el.