Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győr Borkai Zsolt ellen tüntetett, Karácsonyék elfoglalták a Városházát – Percről perce a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. Budapesten és sok nagyvárosban szoros eredmény is lehetséges. A kampánystábok ráfordultak a célegyenesre, este kampányzáró eseményt tart Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Beszámolunk a legfontosabb eseményekről, arról, hogy mit mondanak, és mi történik a jelöltekkel. Kövessétek a kampány utolsó napjait percről-percre a Mércén!

Címlapkép: A Szabad Budapest aktivistái és Karácsony Gergely a Városháza előtt 2019. október 12-én. Fotó: Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Mozgalmasan telt a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző utolsó nap, a Mérce az eseményekről percről percre közvetítésben számolt – a nap lezárásaként pedig ismételjük át, mi történt szombaton.

Reggel nagynyomású mosóval takarították Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt kampányfeliratait önkormányzati alkalmazottak, illetve lezárult a XV. kerületi ellenzéki kampány, többek között Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc beszédeivel. A rendezvényen az ellenzék egységes támogatásáról biztosította a polgármesterjelölt Németh Angélát.

Botka László rövid videóban támogatta Facebookon Karácsony Gergelyt, elmondása szerint Szeged jó példa arra, hogy nem kell fideszesnek lenni ahhoz, hogy egy város jól fejlődjön.

Kora délután Karácsony Gergely kutyás Critical Massen vett részt Soproni Tamás terézvárosi polgármesterjelölttel, felhívva ezzel a városvezetés figyelmét a kutyák növekvő jelenlétére a város életében. Soproni Tamás miniinterjúban ismertette a Mércével a terézvárosi zöld terveit.

A Szegedi Helyi Választási Bizottság helyt adott Szabó Bálint független szegedi polgármesterjelölt azt illető kifogásának, hogy a helyi Fidesz Szabót a DK jelöltjének nevezte. Szabó ezzel szemben valójában független jelöltként indul. Nem ez az egyetlen hír Szegedről: a szeged.hu értesülései szerint 6,5 millió forintot költött a helyi fideszes jelölt Nemesi Pál Facebook-hirdetésekre.

Tarlós István rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem vesz részt az estére általa összehívott rendkívüli közgyűlésen, mivel Karácsony Gergely előterjesztése szerinte felesleges és jogszerűtlen. Kitért arra is, hogy továbbra is vállalhatatlannak tartja Borkai Zsoltot.

Délután Szentgotthárdon kátyúba ültetett virágot Orbán Viktor és a Közösen Szentgotthárdért Egyesület.

Nagyszabású tüntetés volt Győrben Borkai Zsolt ellen, amit nagy rendőri készültség is kísért. A tüntetésen felszólalt Fekete-Győr András is, Borkai Zsolt tevékenységét nem anomáliának, hanem a Fidesz alapvető működésének nevezve. Megígérte, hogy aki a Momentum tagjaként bármennyit lopni mer, az börtönbe kerül.

Gyõr, 2019. október 12.
Résztvevõk a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen címmel meghirdetett rendezvényen a gyõri városháza elõtt 2019. október 12-én.
MTI/Krizsán Csaba

Tiborcz István, Orbán Viktor veje egymillió forintra perli Karácsony Gergelyt a róla elnevezett Tiborcz-adó miatt, mivel az elnevezést súlyosan sértőnek és megalázónak tartja.

Az Ördög Ügyvédje délután Rogán Antalról publikált egy karikatúrát, ezáltal új célpontként nevezte meg őt a majdnem két hete tartó leleplezőkampányában.

Pikó András nyolcadik kerületi polgármesterjelölt a II. János Pál pápa téren tartotta kampányzáróját, beszédet mondott rajta kívül Karácsony Gergely is, aki végigjárta a nap folyamán mind a huszonhárom budapesti kerületet. Puzsér Róbert mindeközben kampány standuppal járta a várost.

Este kisebb tüntetés volt a Városháza előtt a bentre meghirdetett (és végül meghiúsult) rendkívüli közgyűléshez kapcsolódóan. Az ellenzéki képviselők rövid beszédeket tartottak a Városháza elhagyása előtt, Karácsony Gergely pedig csatlakozott a Szabad Budapest aktivistáihoz. A rendezvény jó hangulatúan, a Fényes szelek meghallgatásával zárult a Szabad Budapest aktivistái számára, ezzel pedig lezárult az utolsó kampánynap az önkormányzati választások előtt. Holnapi percről percre közvetítésünkben a szavazásról és az eredményekről közvetítünk, tartsatok velünk!

 

belváros, Budapest A Szabad Budapest aktivistái zenét játszottak, énekeltek:

Budapest, városháza A határozatképtelen ülés után megindult a tömeg kifelé: ekkor Karácsony Gergely becsatlakozott a Szabad Budapest aktivistái mellé, együtt vitték ki a csoport Szabad Budapestet! feliratú lepedőjét.

Aztán buliztak is egy kicsit:

 

Az aktivisták a gyűlés alatt skándáltak is:

Budapest, városháza Miután a 17 fő minimumlétszám el nem érése miatt nem kezdődött meg a Tarlós István által összehívott rendkívüli közgyűlés, a megjelent ellenzéki képviselők rövid beszédekben foglalták össze gondolataikat a Városháza elhagyása előtt.

Első megszólalóként Karácsony Gergely ismertette a közgyülést illetően felmerülő gondolatait. Kifejtette, hogy bár eleinte méltatlan helyzetnek érezte azt, hogy Tarlós István a kampány utolsó napjára hívatta össze a közgyűlést, rájött, hogy tévedett, hiszen a helyzet valójában éppen hogy méltó az elmúlt évekhez – méltó befejezése az elmúlt kilenc év budapesti politikájának. Szimbolikus jelentőségűnek ítélte, hogy kik vannak és kik nincsenek a teremben, hogy éppen a fideszesek nem érnek rá a város ügyeire.

Karácsony szerint az elmúlt kilenc év arról szólt, hogy Tarlós István főpolgármesterként mindig kifogásokat keresett, hogy mit miért nem tudott megakadályozni Budapest sorsát illetően, legyen szó a hévről, a Városligetről, vagy bármi egyéb, a fővárosiak életét befolyásoló ügyről.

Kimondta, hogy a változást akaró ellenzéki politikusok és támogatóik elsőként a Városházát foglalják vissza, majd holnap szavazataikkal a várost is. Innentől kezdve nem a hatalom embereire, hanem az emberek hatalmára van szükség.

Tarlós István egyetlen őszinte megmozdulásának nevezte Karácsony azt, hogy a közgyűlés összehívását éppen a kampány utolsó pillanatára időzítette, szombat este kilenc órára. Új főpolgármesterként csapatkapitányként kívánja összefoglalni a polgármesterek és az azok mögött álló egyéb civil szervezetek munkáját.

Karácsony Gergelytől Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi DK-s polgármesterjelölt vette át a szót és ő is elismételte, hogy a mai este méltó befejezése Tarlós városvezetésének.

Ennek a gyönyörű világvárosnak nem gyönyörű, nem világvároshoz méltó polgármestere volt

– hangoztatta.

Gy. Németh után Horváth Csaba, Zugló jelenlegi MSZP-s polgármesterjelölje beszélt arról, hogy a ma este megmutatta, hogy kik azok a fideszesek, akikre „nem számíthatunk”. Kérte, hogy bízzák a budapestiek jövőjüket olyan emberekre, akikre számíthatnak most és a jövőben bármikor, támogassák a hatpárti és civil szervezeteket bevonó ellenzéki összefogást, hiszen így holnaptól az elmúlt kilenc év után újból a budapestiek kezébe kerül a város sorsa.

Budapest, városháza Tekintve, hogy a fővárosi közgyűlés kormánypárti tagjai – többek között az ülést rendhagyó módon szombat este kilencre meghirdető Tarlós István főpolgármester – Bagdy Gábor levezető elnök kivételével nem mentek el a ma este kilencre meghirdetett, rendkívüli patkányügyi közgyűlésre, a közgyűlést határozatképtelenség miatt meg sem kezdték.

Az SZMSZ szerint ugyanis legalább a közgyűlés tagjainak fele jelen kell, hogy legyen az ülés kezdetén ahhoz hogy egyáltalán elkezdjék, mivel legalább a tagok felének jelenlétére van szükség a határozatképességhez.

A levezető elnök egyébként egyedülálló módon minősítette az ülést, mikor kijelentette, hogy az politikai természetű.

A levezető elnök szerint 17 főnek kellene jelen lennie legalább, szemben a jelenlévő tizeneggyel. Az ellenzék vitatta az eljárás jogosságát, válaszul Bagdy egyenként felolvasta, ki van jelen és ki nincs, az ülésteremben várakozó tüntetők valamennyi jelen lévőt megtapsoltak.

Mikor Bagdy távozott, a jelenlévőkre kapcsolták a villanyt.

Budapest, városháza Miközben kint gyülekeznek a tüntetők a Városháza előtt, a politikusok nem tűnik úgy, hogy részt vesznek a bent zajló patkányügyet tárgyaló rendkívüli közgyűlésen. Tarlós István kora délután jelentette be, hogy nem jön el az ülésre.

Az egyetlen jelen lévő fideszes képviselő a XIII. kerület fideszes polgármesterjelöltje, egyben az ülés levezetője, dr. Bagdy Gábor.

Jelenlévő és hiányzó közgyűlési tagok a budapesti Városházán 2019. október 12-én

Budapest Ma este kilenckor kezdődik a patkányügyi, rendkívüli közgyűlés, amelyre végül Tarlós István nem jött el. A Szabad Budapest pedig a gyűlés alkalmából még búcsúbulit is szervezett a főpolgármesternek.

„Kezdjük azzal, hogy visszavesszük a városházát!”

-felkiáltással a helyszínre érkező Karácsony Gergely beinvitálta a demonstrálókat az ülésre, akik egy rövid regisztrációt követően beülhetnek és végignézhetik a közgyűlést.

Tudósítóink is bent ülnek a teremben, itt lehet élőben követni az eseményeket:

Hódmezővásárhely Szombaton tartotta kampányzáró beszédét több mint ezer fős közönség előtt Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter polgármester, aki 2018 februárjában időközi választáson legyőzve a fideszes Hegedűs Zoltánt lett a város első embere.

Élő közvetítésünk a polgármester kampányzáró beszédéről itt visszanézhető:

Kezdésként felidézte a másfél évvel ezelőtti történéseket, majd egy Lázár János-parafrázissal élve azt mondta, hogy vasárnap lesz a nap, amikor „pontosan ugyanannyit fog érni minden vásárhelyi, és nem annyit, amennyije van”, hozzátéve, persze, Hódmezővásárhelyen mindennap úgy gondolják, hogy mindenki ugyanannyit ér.

A polgármester a választási győzelme óta eltelt időben elért eredményeit sorolta, azt is hozzátéve, kínkeserves másfél év volt ez  neki, családjának és híveinek, ami alatt folyamatos támadások kereszttüzében kellett helytállniuk.

Ám így is békés együttélését és együtt munkálkodást- beleértve a fogyatékkal élők és a cigányság támogatását – tanúsítottak a vásárhelyiek Márki-Zay szerint .

„Önök ma azért vannak itt, mert nem hitték el a gyurcsányozást és a sorosozást vagy az olasz szemetet”

– utalt a kormánypárti támadásokra.

Márki-Zy szerint még a kormány is több mindenben segítette a várost, mint a vásárhelyi fideszesek, ezt pedig külön meg is köszönte a kormánynak.

Szerinte hősökkel sikerült pótolni azokat a városházi azokat dolgozókat, akik a Fidesz 2018. áprilisi győzelme és Lázár János májusi leváltása között hagyták ott a polgármesteri hivatalt.

Márki-Zay a Fidesz választási ígéreteivel kapcsolatban elmondta: leginkább olyan dolgokat ígértek a választóknak riválisai, amelyeket máskor korábban sokszor ígértek, de nem valósították meg.

„Mi mögcsináltuk az ígéreteket”

– tette hozzá.

Ő maga is ígéreteket tett a választóknak színpadon: bevezetnek egy városkártyát, amellyel ingyenes lesz Hódmezővásárhelyen a közlekedés, a járóbeteg-ellátást önkormányzati kézbe vételét, valamint egy nyelvvizsgaprogram létrehozását a hátrányos helyzetű tanulók segítésére.

A város egyik legnagyobb problémájára, a lakáshiányra egy ingatlankezelőt hoz létre az önkormányzat, és bérlakásépítést is ígért Márki-Zay, valamint megoldást a lakosságnak sok bosszúságot okozó fehérjetelepi bűzre is.

Arra kérte a jelenlévőket, kérjék számon a programfüzetében tett ígéreteket öt év múlva.

Azzal folytatta: a volt Szovjetunió területén használt „hős város” kifejezés jut eszébe Vásárhelyről, miután az elmúlt másfél évben példát mutattak az egész országnak, megmutatták hogy képesek ellenállni a túlerőnek: a lejáratásnak, a plakáterdőnek.

Márki-Zay szerint olyan kultúrában tudott ellenállni vásárhely, amelyben nem meggyőzni, hanem legyőzni, nem szeretni, hanem gyűlölni kell a másikat, a város szerinte példát mutatott önkéntességből és városépítésből, és mindeközben a városvezetés megkérdezte a polgárok véleményét is a közös ügyekről.

Vasárnap pedig a polgármester szerint Vásárhely megmutathatja ismét, hogy „a szegény szabólegény le tudja győzni a sárkányt”.

Hódmezővásárhely egy mag, amelyből kisarjadhat egy növény, a szabadság és a zsarnokság közti választás szimbóluma – magyarázta a polgármester. „A választók arról dönthetnek vasárnap, hogy kinőhet-e belőle egy másik Magyarország, ahol nem jobb- és baloldali, hanem tisztességes és tisztességtelen emberek vannak.”

Zárásként a katolikus szentmiséhez hasonlóan arra kért minden jelenlévőt, fogja meg a mellette álló kezét.

Budapest, városháza A szombat este fél kilenckor kezdődő rendkívüli közgyűlés időpontjára a Szabad Budapest aktivistái szerveztek tüntetést „Búcsúbuli Tarlósnak” címmel a Városháza elé. Bár a hivatalosan patkányüggyel foglalkozó ülést Tarlós István hívta össze, ez lesz 29 éve az első, amelyen ő maga nem vesz részt.

A tüntetők a tervek szerint óriáskivetítőn nézik a Városházán zajló közgyűlést, majd 21:30-tól Karácsony Gergely mond beszédet.

A tüntetés és a közgyűlés élő közvetítését itt lehet követni:

baja A bajai Fidesz szerint lejáratókampány folyik a polgármester ellen, ezt pedig hangosbeszélős kocsikkal is igyekeznek a választók tudtára adni, ahogy az a Sugó-parti Közéleti portál videójából is kiderül:

Lejáratókampány alatt egyébként arra gondolnak valószínűleg, hogy ahogy arról több médiumhoz hasonlóan mi is beszámoltunk, Baja polgármestere megválasztása óta több százmilliós forgalmat bonyolított le alkalmazott nélküli cégével.

A módszer nem új a városban, ahogy arra levélben felhívták figyelmünket – az alábbi videót 2013-ban töltötte fel a bajai Együtt, akkor arra utaltak, hogy az ellenzék véleményük szerint megfélemlíthette a választókat (akiknek persze nincs félnivalójuk):

Budapest Kedd óta tart kampány standupokat Puzsér Róbert a főváros különböző pontjain. Ma az első állomás a Lehel tér volt, ahol Tóth József, XIII. kerületi MSZP-s összellenzéki polgármesterjelölt szimpatizánsai zavarták meg az esemény elejét. Habár pár napja Puzsér arról beszélt, városvezetésre alkalmasnak tartja Tóthtot, most a zavargásra reagálva azt hangsúlyozta beszédében, hogy a Fidesz és az MSZP „egy maffia”, így a Fideszt azért nem is tudjuk leváltalni, mert a szocialista párttal a kormány „háztáji ellenzéket finanszíroz”.

Ezt az egy incidenst leszámítva a WestEndhez, a Corvin-negyedhez és a Móricz Zsigmond körtérre szervezett események zavartalanul zajlottak, a standupok visszanézhetőek a Sétáló Budapest Facebook oldalán, illetve élőben is el lehet még kapni őket: este fél 8-tól az Astorián, fél 9-től pedig a Madách téren lesznek.

A jelölt jelenleg az Astorián adja elő gondolatait:

VIII. kerület A mai napon tartotta Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármester-jelöltje kampányzáró eseményét a II. János Pál pápa téren – nappal gyerekprogramok, kvízek és „kötetlen együttlét” várta a kerületieket; az eseményt pedig beszédek zárták le.

„Itt vagyunk egy kampány végén, de egy út elején, amit holnap elkezdhetünk, új lapot nyithatunk Józsefváros történetében”

-kezdte beszédét Pikó.

Arról beszélt: eljött az ideje annak, hogy végetvessünk a Fidesz „mindenkin átgázoló dúlásának” és helyette együtt építhessük Józsefváros közösségét. Azét a Józsefvárosét, amely mindenkit vár: legyen gazdag vagy szegény, baloldali vagy jobboldali, Palota- vagy Magdolna-negyedi. Tiszta, zöld és emberséges kerületre van szükség, ahol jó élni, ahová jó költözni – és ahol azt nézzük, mi köt össze minket és nem azt, mi választ el.

„Nekem ez az álmom, egy ilyen Józsefváros.”

-mondta.

Ezek után felsorolta az egyéni képviselőjelölteket, arra bíztatva a megjelenteket, hogy mellettük voksoljanak, hiszen megérdemlik a szavazataikat.

„Nagyon gazdagok vagyunk: nincsen jachtunk és nem járunk el kokainos orgiákra, de van valamink, ami többet is érhet: szavazatunk.”

Pikó azt kérte, éljenek ezzel a hatalommal: sokan bizonytalankodnak, hogy jól jár-e majd a kerület, ha az ellenzék átveszi az irányítást, de arra bíztat, ilyenkor gondoljanak arra: nincs két Fidesz.

„Nincs egy rossz Győrben és egy jó Budapesten”

-tette hozzá.

Szerinte a kormánypárt már tudatában van annak, hogy nincsen más eszköze, csak az ellenzék rágalmazása (utalva például arra az esetre, amikor pár hete a rendőrség megszállta a politikus kampányirodáját és számítógépeket foglalt le). Ehhez képest ők emberséges és tisztelettudó önkormányzatot ajánlanak.

„Ha mi győzünk, Józsefváros, Budapest és Magyarország nyer”

Pikó azzal fejezte be beszédét: nemsokára vége lesz annak a korszaknak, amikor egy politikus elbújhat az emberek elől – az ő önkormányzatuk ugyanis mint munkaadó fog a szavazókra tekinteni.

Pikó András beszéde a videó körülbelül hetedik percétől hallgatható meg:

Karácsony Gergely is ellátogatott Pikó András II. János Pál pápa téri kampányzáró rendezvényére, ahol este hét óra után nem sokkal beszéddel támogatta Pikó András nyolcadik kerületi ellenzéki polgármesterjelöltet. A beszédeket itt lehet meghallgatni:

A főpolgármester-jelölt beszédében elmondta, hogy

az idei önkormányzati választási kampány újdonsága az, hogy bejöttek a kampányba és a politikába az igazi civilek, a nem álcivilek,

és közülük a „legnagyobb kedvence” Pikó András. Kifejtette, hogy a Pikó mögött felsorakozó civil aktivisták „egyszerűen hazaszeretetből, a kerület szeretetéből vállaltak részt a kampányban”.

Karácsony megemlékezett arról is, hogy nem ez az első beszéde Pikó András mellett, visszautalva ezzel a jelöltnél tartott házkutatásra. Elmondta, hogy

a rendszerváltás óta nem volt olyan, hogy házkutatást tartson a rendőrség egy nyilvánvalóan kamu indokkal.

Karácsony szerint

a politika nem az, amit a Fidesz művel, hanem az is lehet, amivé mi tesszük, (…) az emberek érdekeit szolgáljuk, és nem a hatalom, hanem az emberek érdekeit képviseljük.

A holnapi önkormányzati választás tétje az, hogy a politikát kicsavarják-e a kezünkből az egyszerű bűnözők.

A jelölt egyúttal a fővárosiak mindhárom szavazatát kérte, hiszen „a Fidesz mindenhol Fidesz”.

Beszédének végén elbúcsúzott a kampányzáró rendezvénytől, ugyanis a mai nap folyamán végigjárja mind a huszonhárom kerületet, melyek közül három még hátra van. Néhány mondatban kitért Tarlós István rendkívüli, este kilencre összehívott közgyűlésére is, ami egyébként 29 év után az első, amelyen ő maga nem vesz részt, illetve elhívott mindenkit az ellene szerveződő tüntetésére.

Győr Az önkormányzati választási kampány utolsó napján megtelt a győri városháza előtti tér, legalább ezren demonstráltak a korrupciós botrányba keveredett fideszes polgármester, Borkai Zsolt elleni tüntetésen.

Kezdetben úgy tűnt, a hatalmas rendőri előkészületeknek köszönhetően a hatóság nagyobb számban képviselteti magát, mint maguk a tüntetők, ám végül bőven ezer fölé küzdötte fel magát a demonstrálók száma.

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Kreatívnál kreatívabb transzparensekkel jelentek meg tüntetők:

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Az eseményen felszólalt Fekete-Győr András (Momentum), Kendernay János (LMP), Szilágyi György (Jobbik), Gulyás Balázs publicista, Pollreisz Balázs (MSZP)Rónai Sándor (DK) és Glázer Tímea, az ellenzék közös polgármesterjelöltje.

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Mint az a kampány utolsó napján várható volt, mindegyik szónok részvételre buzdított vasárnap, illetve többen hangsúlyozták, hogy a győriek felelőssége elkezdeni országos szinten a változást azzal, hogy szavazataikkal elküldik a regnáló Borkai Zsoltot.

A felszólalók mindannyian megjegyezték,  szerint Borkai szégyent hozott a városra.

A Borkairól kiszivárgó jachtos videóra reflektáló számos altesti poén mellett egy intermezzo is félbeszakította a tüntetést: Bede Zsolt kormánypárti provokátort kis híján meglincselte a tömeg, végül a rendőrök szeparálták a demonstrálók gyűrűjéből.

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Bede Zsolt provokál Fotó: Mérce

 

Az Ördög Ügyvédje blog szerzője Facebook-posztban harangozta be leleplező tevékenységének újabb alanyát, Rogán Antalt fenyegeti:

A blog szerzője az elmúlt másfél hétben a győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt adriai hajóútjairól beszámolva országos botrányt robbantott ki. Miután első blogja panaszok miatt elérhetetlenné vált, új platformon adja hírül Borkai (és ígéretei szerint majd más politikusok) ügyeit, közülük az első Rogán Antal.

Győr Glázer Tímea elmondta, szerint 13 év után győr megszabadul Borkai Zsolt polgármestertől, aki véleménye szerint a történtek után nem lesz az az ember, aki kitüntetéseket fog átadni, díszpolgárokkal fog kezet fogni, és tanévnyitókra sem ő fog járni.

Mint mondta, ez a hajó már elment.

véleménye szerint Borkai innen már csak veszíteni tud, és még ha most valami miatt nyerhet is a választásokon, pár hét, pár hónap múlva nem ő lesz a város polgármestere.

Elmondta, ha holnap legyőzik Borkait, akkor a nép döntheti el, ki vezesse a várost, ellenben amennyiben Borkai nyer, akkor Orbán Viktor fogja kinevezni utódját, és neki nem az lesz az érdeke, hogy egy győri lokálpatriota vezesse a várost, hanem egy engedelmes ember, aki befizeti a megfelelő korrupciós pénzeket.

Az elmúlt napoknak megfelelően pedig egyre több győri gondolja a polgármesterről, hogy egy korrupt fideszes báb, holott korábban nem hitték volna el a hasonló, róla szóló híreket.

Glázer szerint polgármester nélkül maradt a város, a szégyen jött, a béke ment, és ő ezért szeretne minden győri polgármestere lenni, aki nem legyőzni akarja a másikat, hanem szövetségbe hívni a város valamennyi lakosát, és győriként a várost szolgálni, ahelyett, hogy végignézi, hogyan kasztingol Orbán új polgármestert.

Elmondta, rosszul esik neki, hogy a várost a korrupcióval, drogokkal és kéjhölgyekkel megrakott orgiahajóval azonosítják, nem pedig a városra jellemző megannyi nagyszerű dologgal.

„Mindenkinek ki kell mondania ebben a városban, akár támogatta Borkait, akár nem, hogy a polgármester szégyent hozott a városunkra”

– mondta az általános erkölcsi elvekkel kapcsolatban.

Kifejtette, tudja, hogy egy olimpikonért egyszerűbb rajongani, mint egy hozzá hasonló egyszerű anyukáért, azonban ő soha nem hozna szégyent a városára, a hazájára és önmagára.

Végezetül elmondta, véleménye szerint a választás Győrben nem a kormányról, vagy az ellenzékről, hanem a győriek becsületéről fog szólni, és a szavazókon fog múlni, hogy mit fognak gondolni a városról és lakóiról az ország más tájain lakók.

Ezzel kapcsolatban előadott egy eszmefuttatást, melynek lényege, hogy, nem szeretné, ha még a debreceniek is lenéznék a győrieket a polgármesterük miatt.

Ezért minden győritől azt kérte, hogy holnap mossák le a szégyent a városukról, és mutassák meg az országnak, hogy a győriek tisztességes emberek, akiknek egy tisztességes polgármester jár.

Győr Rónai Sándor, a DK EP-képviselője szerint szerte az országban „Borkai-napok” vannak, mert mindenhol Orbán helytartói vannak. Úgy váli, az országban mindenkinek elege van az urizálásból, a lopásból, és abból, hogy nem az újságok, hanem a pornóoldalak számolnak be abból, hogy mire költötték a pénzüket, és Budapestről mondják meg a fideszes városvezetőknek, hogy mit tehetnek.

Ha valami „szörnyű baleset folytán” megválasztanák Borkait, az ő utódjáról is Pesten döntenének- folytatta Rónai. Borkaiból szerinte akkor sem lesz már polgármester, ha megválasztják, mert mindenki tudja, mire költötte az emberek pénzét. Ezért kell tenniük a győrieknek vasárnap – tette hozzá.

Kitért Tarlós István állítására is, amelyben elmarasztalta Borkait: Rónai szerint Tarlós Istvánnak is a Fidesz adta utasításba, hogy üzenje meg Borkainak, hogy megbukott.

Rónai kiemelte, nagyon sokan jelentek meg a tüntetésen, és azt reméli, holnap még ennél is többen mennek el szavazni, hogy Glázer Tímeára, az ellenzéki polgármesterjelöltre adják a voksukat.

Győr Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke elmondta, már öt éve Borkai Zsolt ádáz ellenfele, Borkai pedig kuplerájt csinált Győrből, ezért méltatlan a város vezetésére.

Emlékeztetett, tegnap nyilvánosan felbontottak egy levelet, ami egy meghívó volt egy Fidesz taggyűlésre, melyen megválasztották a polgármestert és a képviselőket, mely véleménye szerint pártfinanszírozási csalásra is invitált ezzel párhuzamosan, és ami miatt feljelentéseket tettek.

A visszafogottan adagolt kokainozós és hajózós poénok közben arra is kitért, hogy végül nem tartották meg Borkai sajtótájékoztatóját, és a Fidesz elengedte a kezét.

Később eleresztett egy viccet arról, hogy ahogy látja nem az ellenzék akarja Borkait felállítani – jelentsen ez bármit is – majd tovább robogva az ellenzéki humorvonaton, elmondta, a polgármester immár fiúkat is vásárolt a lányok mellé – utalva ezzel a helyi Jobbik árulására. Az MSZP-s politikus azt is elmondta, valakik megrongálták a plakátjaikat, majd néhány altesti vicc eleresztése után a tömeg heveny skandálása közepette elbúcsúztatta Borkait.

Hódmezővásárhely Bent elég magas fokon pörgünk a szerkesztőségben, több kollégánk pedig helyszínen tudósít; így eshetett meg, hogy az egyikük, aki éppen Hódmezővásárhelyről jelentkezik be, elcsípte,

hogy az összegyűltek között van olyan, aki mindeközben a mi streamünket nézi a győri tüntetésről.

Nagyon köszönjük a támogatást!

Budapest Egymillió forintra pereli Tiborcz István, Orbán Viktor veje Karácsony Gergelyt, mert az kampánya során többször is használta nevét a Tiborcz-adó formájában. A vállalkozó személyiségi jogi pert indított a főpolgármester jelölt ellen, a pénzbeli kompenzáció mellett bocsánatkérő közleményre is számít.

A hvg.hu birtokába jutott információk szerint Tiborcz azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy Karácsony magatartása jogsértő, valamint kötelezze őt annak abbahagyására. A férfi valamennyi közleményből töröltetné a Tiborcz-adó kifejezést, mert úgy gondolja: az elnevezés súlyosan sértő és lealacsonyító.

A Tiborcz-adóról még nyáron írtunk: Karácsony tervei szerint azokra az ingatlanokra veti majd ki az adót, amelyek legalább félmilliárd forintot érnek. Az így befolyt pénzt önkormányzati bérlakások építésére és felújításukra költené.

Győr A győri születésű Gulyás Balázs publicista szerint Borkai Zsolt legfeljebb Pornóapátiban vagy Cseszneken lehetne polgármester.

Gulyás a legfőbb ügyész és a rendőrség beavatkozását hiányolta a Borkai-ügyben, főleg annak fényében, hogy a VIII. kerületben Pikó András polgármesterjelölt kampánystábjához egy elmosódott fotó és egy újságcikk alapján kiszállt a hatóság.

Nem magánügy Gulyás szerint a Borkai-ügy, és nem is a pornó és a prostituáltak miatt, hanem a lopás miatt kell dühösnek lenni.

„Ezek a keresztény családapák?”

– tette el a költői kérdést.

Borkai és Orbán Viktor Gulyás szerint szétlopták az országot.

„Nektek a kokain, nekünk a krumpli”

– tette hozzá.

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

 

Győr Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője külön köszöntötte a megjelenteket, és külön Bede Zsolt kormánypárti provokátort, a Vadhajtások internetes portál munkatársát.

Kiemelte, nagyjából olyan erkölcsű emberek vannak a Fideszben mindenhol, mint Bede.

Elmondta, Győrben a Jobbik nevét négy ember besározta. Gerinctelennek tartja ezen embereket, akik visszaléptek a közös ellenzéki jelölt támogatásától, és kijelentette, továbbra is az ellenzéki polgármesterjelöltet támogatják.

Ezen a ponton a tömeg kishíján meglincselte Bedét, akit végül a szervezőknek kellett kimenekíteniük.

Azt is kifejtette, nem csupán azért kell elítélni Borkait, mert egy, a lányánál négy évvel fiatalabb prostituált bérelt fel, mikor jachtozni ment az Adriára, de azért, mert ezt abból a pénzből fizette, melyet a győriek zsebéből lopott ki.

Szilágyi szintén elmondta, véleménye szerint a teljes Fidesz így működik.

Ahogy azt is elmondta, ezért kell először a településeken leváltani a Fideszt, és ezért nem elég, hogy ma elmennek az emberek tüntetni, de mindenkinek el kell vinnie a környezetében lévő embereket is, hogy a Fidesz ellen szavazzanak.

Győr A győri tüntetésen Bede Zsolt kormánypárti provokátor is ott volt, amikor meglátta őt a tömeg, akkor „mosléknak”, „mocskos görénynek”, valamint „fideszes provokátor trollnak” titulálták őt a tüntetők.

Ezután Bedét visszaküldték a főnökéhez, vélhetően Orbán Viktorra gondolva,

majd a rendezvényt biztosító szervezőknek kellett a vadhajtások trollját kivezetniük.

Ezután  a rendezvény szélén rendőrsorfalat húztak fel előtte.

A színpadon éppen beszélő Szilágyi György Jobbikos képviselő úgy kommentálta az esetet:

Ahogy most őt elküldtétek, küldjétek el úgy holnap Borkai Zsoltot, és Orbán Viktor bandáját is.

Győr A köz szolgálata nem előjog, a köz szolgálata bizalomra épül, amine az alapja a tisztesség és az alázat – mondta a Fekete-Győr Andrást a színpadon váltó Kendernay János, az LMP társelnöke.

Szerinte Győr a Borkai-üggyel ma szimbóluma lett annak, hogy bár évek óta éreztük a leplezetlen hatalmi gőgöt és a lopást, de egészen mostanáig tartott megtalálni rá a választ.

Kendernay a győriek felelősségét hangsúlyozta a vasárnapi voksoláson, szerinte ledől minden maradék gátlás, ha a Fidesz ezt is túléli.

Az LMP társelnöke arra buzdít, mindenki menjen el szavazni vasárnap, szerinte itt az ideje kimondani, „hogy nem tűrjük ezt tovább.”

„Ti kezdjétek el a változást!”

– zárta mondandóját.

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

 

Győr Fekete-Győr András

„szia Győr!”

felkiáltással kezdte beszédét, majd elmondta, nagyobb erővel mentek ki az emberek, mint tegnap Budapest. Ezután az isten-haza-család szentháromság és Borkai Zsolt viszonyával kapcsolatban viccelődött, hajókázást is a mondanivalójába fűzve.

Elmondta, az elmúlt napokban mikor az országot járta, mindenhol Borkai története üldözte, mivel valahány helyen járt, akikkel beszélt, párhuzamot tudnak vonni a helyi Fidesz és a győri polgármester között – ezért úgy gondolja, hogy az országot maffiakormány vezeti.

Véleménye szerint a Borkai-ügy az egész ország ügye.

Úgy gondolja, nemzeti tragédia ami folyik, mert a Fidesz egész politikáját az jellemzi, amit Borkai jelképez, ahhoz képest, hogy annak idején liberális diákokként indultak. Ezzel szemben ma ők működtetik a rendőrállamot, és ők korruptak.

Azt is kifejtette, véleménye szerint a Borkai-ügy nem anomália, mivel jelenleg ez a Fidesz normál működése, azért lépnek be emberek, hogy

„lopott pénzből dőzsölhessenek, mint a disznók.”

Emellett a képmutatás zavarja, a kokainozás a drákói módon szigorú drogpolitika, kurvázás a család szentségét hirdető kormányban, valamint a vizet prédikál, bort iszik megvalósítása az, ahogy a Fidesz lenézi az embereket.

Vagyis véleménye szerint azért vállalnak emberek közszolgálatot, hogy pénzt lophassanak jachtozásra, kokainozásra és kurvázásra.

Úgy gondolja, Orbán is ilyen.

Kastélyban lakik, magánrepülőkön és jachtokon jár, és rengeteg pénzt sikkaszt el. Épp emiatt a viselkedés miatt véleménye szerint Borkainak és társainak le kell mondaniuk és el kell tűnniük a közéletből.

Mint mondta nincs két Fidesz, a pártban mindenki éppúgy magának lopja a pénzt mint a győri polgármester, ezzel szemben a Momentum nem kokainra és prostituáltakra, hanem kórházakra, iskolákra és munkahelyekre költené a pénzt.

Emellett úgy gondolja, Győrben kell tartani az Audi gyárat és másfajta ipart is meg kell honosítani, és jachtozás helyett új buszokra, valamint a sofőrök fizetésére kellene költeni a város pénzét, ezzel párhuzamosan beton helyett fákra van szükség.

Fekete-Győr azt is garantálta, hogy aki a Momentum tagjaként bármennyit is lopni mer, azt kizárják a pártból, és bíróság elé, majd börtönbe kerül – ugyanakkor akit hamis vádakkal támadnak, azt az Orbán által is fontosnak tartott bajtársiasság jegyében a végsőkig megvédik.

A Momentum elnöke a tegnapi Fidesz-káoszra is kitért, melynek keretében Borkai meghirdette, majd lemondta sajtótájékoztatóját, utána pedig a kormánypárti Magyar Nemzet szólította fel lemondásra, majd vonta vissza a nyúlfarknyi publicisztikát, „technikai problémára” hivatkozva.

Győr Szép számban jelentek meg Győrben a tüntetők, hogy Borkai Zsolt és a korrupció ellen demonstráljanak. Élő közvetítésünk itt követhető:

Mint ismert, egy névtelen blognak köszönhetően a múlt hét vége óta a győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt viselt dolgai tartják lázban a magyarországi közvéleményt. A hétvégén szervert váltó blog előbb szexuális tartalmú képeket és videókat osztott meg, legutóbbi ilyen darab épp ma reggel látott napvilágot, a Borkaihoz közel álló, a korábbi felvételeken is szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvédet láthatjuk benne félreérhetetlen „pozícióban”.

A blog névtelen szerzője azonban nemcsak az adriai jachtos orgia felvételeivel állt elő, de többször is utalt korrupciógyanús ügyekre is, többek közt írt „a győri polipról”, amelynek tagjai egész Győrt „behálózták”, és „szétlopták”, valamint a „legdrágább dugattyús egymotoros” kisgépről is.

A tegnapi nap folyamán Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be, ám az utolsó pillanatban lemondták azt.

Győr Körülbelül fél óra múlva kezdődik az a tüntetés, amelyet Borkai Zsolt korrupciós ügyeire reagálva szervezett a győri ellenzék. Kollégánk helyszíni beszámolója szerint rengeteg a rendőr, egyelőre többen is vannak, mint korábban érkező tüntetők:

Rendőrök a győri városházánál a Borkai Zsolt elleni tüntetés előtt Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Tüntetés Borkai Zsolt ellen Győrben 2019. október 12-én. Fotó: Mérce

Az eseményről videós és szöveges formában is tudósítani fogunk.

A tüntetésen felszólalnak:

Felszólalók:
Fekete-Győr András (Momentum)
Kendernay János (LMP)
Szilágyi György (Jobbik)
Gulyás Balázs publicista
Pollreisz Balázs (MSZP)
Rónai Sándor (DK)
Glázer Tímea, az ellenzék közös polgármesterjelöltje

Budapest Tarlós István mai kampányzáróján (amelyen többek között azt is bejelentette, hogy a ma estére összehívott, patkányügyben tartott rendkívüli gyűlésen nem jelenik meg) ismét elítélte Borkai Zsoltot, írja a HVG.

„Védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált a feladatára. Nem értem, miért nem vonja le önmaga a konzekvenciát, Borkai Zsoltnak azonnal le kellett volna mondania, és még most sem késő. Kérem, fontolja meg, és tegye a dolgát!”

-közölte.

Tarlós István egy, az Infostartnak adott rádióinterjúban korábban már elhatárolódott a szexbotrányról elhíresült győri polgármestertől, valamint tegnap a kormánypárti Magyar Nemzet oldalán is megjelent egy cikk, amiben lemondásra szólítják fel a politikust; ám a publicisztika rövid idő után, furcsa módón eltűnt az éterben.

szentgotthárd Az ellenzéki Orbán Viktor és a Közösen Szentgotthárdért egyesület virágot ültetett, valamint dolgokat adott át Szentgotthárdon, melyek nem készültek el, pedig jó lett volna.

Posztjukban kiemelik, hogy a várost jelenleg vezető fideszes polgármester, Huszár Gábor olyan dolgokat ad át, melyhez véleményük szerint semmi köze, ugyanakkor azt is leírják, melyek azok a dolgok, melyeket a Fidesznek köszönhetnek, de bár ne köszönhetnék.

Véleményük szerint ilyen

  • a sportcsarnok, ami véleményük szerint a város szégyenfoltja,
  • a vízierőmű, ami elvette a városiak kedvenc partszakaszát,
  • valamint a „migránstábor”, melyet a városiak akarata és a Fidesz ígéretei ellenére építettek.

Posztjukhoz mellékeltek egy fotóalbumot, melyben bemutatják, hol avattak gyászszalaggal meg nem valósult fejlesztéseket. Gyászszalagot vágtak át utcán:

Ahol virágot ültettek egy kátyúba:

Egy viseltes állapotú sporttelepnél:

Valamint egy szebb napokat látott cukrászda reklámmal:

Orbán Viktor valamennyi gyászszalagátvágáson személyesen vett részt, munkatársai körében, a világot pedig saját kezűleg ültette a kátyúba.

Budapest A felcsúti utcákig visszavezethető hagyományát ápolta ezúttal Budapest VIII. kerületében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amennyiben a C8 civil szervezet segítségével – Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt jelölőszervezete – jól „összebuszmegállózta” a Kőris utcát, hogy a buszra várakozó embereknek legyen hová behúzódni az eső vagy az erős napsütés elől.

A párt passzivistáinak tájékoztatása szerint megálló teteje növényekkel lesz majd teleültetve a jövőben, hogy „ezzel is csökkentsék a nyári klímát, s javítsák valamelyest a levegő minőségét”.

Az MKKP a buszmegállós projektek felcsúti debütálása óta az ország több ponján építettek váróhelyiségeket, ezeknek hol örült a városvezetés (Hódmezővásárhely), hol kevésbé (Szombathely)

Száguldó riporterünk útközben fotográfiát is rögzített az építményről, íme:

A C8 és az MKKP váróhelyisége a Kőris utcában, a 8. kerületben. Fotó: Mérce

Szeged 6,5 milliót költött el Facebook hirdetésekre Nemesi Pál, a Fidesz által támogatott független, szegedi polgármester jelölt, állítja a szeged.hu.

A szeged.hu megszólaltatott „politikai marketinges szakértő” szerint ennyi pénzt országos kampányokra szokás elkölteni.

Kép: szeged.hu

Budapest Tarlós István nem vesz részt a ma este 21 órakor kezdődő rendkívüli közgyűlésre – jelentette be a főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón szombat délután.

Noha Tarlós maga hívta össze Karácsony Gergely és nyolc képviselőtársa javaslatára a fővárosi közgyűlést, a sajtótájékoztatón azt mondta, azért nem megy el az ülésre, mert az előterjesztés szerinte jogszerűtlen és felesleges is.

Mint ismert a „a főváros patkánymentes állapotának visszaállítása” tárgykörben írták ki mára, azonban Tarlós ma a tiszti főorvosra hivatkozva azzal érvelt: nem áll fenn járványveszély a fővárosban.

Azt mondta, muszáj volt összehívnia a közgyűlést, „de okafogyottsága miatt értelmetlen és nevetséges a megtartása”.

„29 év óta ez lesz az első közgyűlés, amit kihagyok”

-mondta Tarlós.

A közgyűlés idejére Karácsony támogatói tüntetést szerveznek a Városházához.

Ezzel úgy tűnik, nemcsak, hogy nyilvános Karácsony-Tarlós vita nem lesz mostani kampányban, de a közgyűlés idejére sem fog konfrontálódni egymással a két jelölt.

Tarlós a sajtótájékoztatón egyébként szinte végig újságcikkeket idézgetett Karácsony ígéreteiről, és azokat megvalósíthatóságát vonta kérdőre.

Budapest Karácsony Gergely ma délután két órától sajtótájékoztatót tartott a Deák téren, ahol arról számolt be: főpolgármesterként, első napján, milyen intézkedéseket hozna.

Fotó: Mérce

A három változási pont az „átláthatóság, szolidaritás, zöld Budapest” szavakkal írható le:

  • első napirendi pontjuk az lesz, mint ami a zuglói önkormányzat első ülésén is volt: az antikorrupciós szervezetek által összeállított Ez a Minimum! programot végrehajtják,
  • kihírdetik a klímavészhelyzetet Budapesten: ezentúl az önkormányzat nem hozhat majd olyan döntéseket, amelyek negatívan hathatnak a klímára, valamint főkertészi posztot vezetnek be és az önkormányzat épületének kertjáre pályázatot írnak ki, hogy kizöldíthessék;
  •  szociális csomagot vezetnek be, melynek részeként a regisztrált álláskeresők ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést; a ciklus elején hat éves korig, a végére tizennégy éves korig teszik ingyenessé a tömegközlekedést

„Az első napon a budapestiek visszakapják a városukat a Fidesztől”

-zárta le pontjainak ismertetését Karácsony.

Kollégáink kint jártak a Deák téren és élőben közvetítették a sajótájékoztatót, az ott készült felvétel pedig már meg is tekinthető:

Budapest, városháza Amit a HVG élőben közvetít, az alább nézhetitek:

Szeged Helyt adott Szabó Bálint független szegedi polgármesterjelölt kifogásának a Szegedi Helyi Választási Bizottság: a testület szerint valóban jogsértően járt a helyi Fidesz, amikor azt állította egy általuk kiadott terjesztett kampányszórólapon, hogy Szabó „a DK polgármesterjelöltje Szegeden” mivel a jelöltet a választási bizottság függetlenként vette nyilvántartásba.

Szabó Bálint egy bizonyos, tematikájában a budapesti főpolgármesteri kampányban használatos Fidesz-plakátokhoz hasonlító bohócos szórólap miatt élt panasszal: ezen Szabó Bálint látható bohócruhában, mellette Gyurcsány Ferenc. A szöveg állítása szerint Szabó az ő embere, a DK polgármesterjelöltje. Minden egyéni jelöltjüket is névvel szerepeltették a propagandaanyagon.

Szabó panaszában arra is hivatkozott, hogy a a múlt hét végén mintegy 100 ezer példányszámban a független városi szövetséget, annak jelöltjeit, és személy szerint őt támadó, és a választókat megtévesztő szórólap került valamennyi szegedi postaládába.

A bizottság szerint a szórólap valótlan tatalmú tényállítása alkalmas a választópolgárok megtévesztésére.

A Fidesz szegedi szervezetét eltiltották a további jogsértéstől.

A korábban az MSZP-t és a DK-t is megjárt Szabó Bálint függetlensége egyébként már többször volt téma az országos sajtóban: 2018-ban egyenesen az azóta jobb létre szenderült Magyar Időkben jelentette be indulási szándékát az önkormányzati választáson,  azonban valami eltörhetett a Fidesz és Szabó viszonyában, mert kicsivel később a szegedi Fidesz szerint ő már nem volt kevesebb, mint „Botka László ügynöke”. Most meg a „DK jelöltje”.

Szabó Bálint éppen koszorúz, a kép forrása: Mindenki Szegedért Mozgalom

(Szeged.hu)

 

Budapest Sűrű napja van Karácsony Gergelynek: a XV. kerületi kampányzáró után az első kutyás Critical Massre is beugrott. A főpolgármester-jelölt Soproni Tamással, Terézváros ellenzéki polgármester jelölttel vonult az ebekkel és gazdikkal együtt.

„A rendezvénnyel elsősorban a városvezetés figyelmét szeretnénk felhívni: a kutyák velünk, köztünk élnek, és attól, hogy az önkormányzatoknak sem megközelítő adataik, sem megfelelő felkészültségük nincs a városi kutyázásra vonatkozóan, attól még senkit nem érhet hátrány csak azért, mert négylábú családtaggal osztja meg otthonát. A városi kutyások szűkös élettere sajnos a nem kutyás közösségekben is ellenérzéseket szül, hiszen megfelelő feltételek híján a felelős kutyatartás szabályainak betarthatósága is csorbul.”

A menet közben Soproni Tamás terézvárosi zöld terveiről beszélt: szeretne fizikálisan és mentálisan is egészségesebb környezetet teremteni a kerület lakóinak. Ez egy radikális lépéssel járna: a kisebb utcákban feltörné az aszfaltot.

A miniinterjúról készült felvétel itt tekinthető meg:

XV. kerület Ahogyan egyik előző posztunkban is beszámoltunk róla, a XV. kerületben ma tartotta az ellenzéki összefogás a kampányzáróját, némi közösségi főzéssel egybekötve.

Gyurcsány Ferenc kóstolgat. Fotó: Mérce

Először Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt szólalt fel: ő felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kerület már megtapasztalhatta, milyen a fideszes vezetés, ugyanis tegnapig nem volt költségvetésük, valamint arra is emlékezetetett, hogy a kerület kormánypárti jelöltjét, Pintér Gábort a nyáron becsületsértésért ítélték el – a bíróság szerint a politikus ugyanis nem méltó módon beszélt egy rákospalotai roma nővel. Szerinte ebből is látszik, hogy a kormánypárt hatalmi törekvéseit a kerület érdeke elé helyezi.

Arra bíztatott, hogy holnap egy másik politika mellett tegyenek voksot: amellett, amely nem megosztani akar, hanem egységesíteni; és ami a nagy szavak helyett az apró tetteket részesíti előnyben.

Hozzátette: ma mind a 23 kerületet meglátogatja.

Karácsony Gergely, beszéde előtt. Fotó: Mérce

A soron következő Magyar Görgy ügyvéd szerint a jelenlegi uralkodóosztályt oda kell küldeni, ahová való; és aki fiatal lányokkal akar táncolni az Adrián, az maradjon is ott. A 70 ezer embert megmozgató előválasztást komoly politikai innovációnak tartotta, majd arról számolt be, hogy mindenképpen ellenőrizni fogják a szavazatszámlálást.

„Valószínűleg nem Puzsér úr és Berki úr lesznek azok, akik le tudják váltani Tarlóst: egy, csak egy maradhat és ő Karácsony Gergely!”

Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke arról mesélt: ő a kerületben született, apjának is itt volt trafikja, amely egészen negyven évig üzemelt, ám a fideszes önkormányzat elbontotta, arra hivatkozva, hogy „nem illik a városképbe”. Szerinte ez jól mutatja a kormánypárt országos tendenciáját: a Fidesz elvesz, de nem ad cserébe semmit. Székely úgy gondolja, Németh Angéla nem véletlenül lett tavaly polgármester: 20 éve dolgozik a kerületért, ismeri az emberek mindennapjait, végigjárta már azt a folyamatot, amit egy város vezetőjének kell.

A következő felszólaló Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője volt, aki azzal kezdte, hogy 24 óra múlva egy új, szebb Budapestért járulunk majd az uránákhoz. Ha szavazunk, még elérhetjük, hogy egy olyan város legyen, ahol beton helyett fák, szorongás helyett pedig szabadság van – és talán a fiatal értelmiségiek tömeges külföldre költözését is megakadályozhatjuk. Ők ugyanis azért mennek el nyugatabbra, mert Európát keresik: ezt kell nekünk újra megteremtenünk. Arra bíztat: legyen olyan az ország, mint a XV. kerület, amely Németh vezetése alatt a nyugalom pici szigete lett.

„Egy politikus csak a néppel együtt lehet sikeres: ezt Karácsony Gergely és Németh Angéla tudják, ám Tarlós István nem.”

Cseh arra bíztatta a szavazókat: olyan várost építsünk együtt, amellyel ő is együtt tud működni az Európai Parlamentben.

Kendernay János, az LMP elnöke szerint Németh Angéla jól bele tud csatlakozni abba az összefogásba, amely egész Budapestet magával ragadja és képes egy élhető, kellemes, zöld kerületért dolgozni. Hozzátette: a klímaváltozást tagadó Fidesz jelöltjeit sürgősen le kell váltani és azokat támogatni, akik a zöld ügyek mellett állnak ki.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő szerint a Fidesz tönkre akarta tenni Németh Angélát, amikor nem szavazta meg a költségvetésüket: ezzel azt akarták bebizonyítani, hogy ha ellenzéki vezetés van, akkor se pénz nem lesz, se fejlesztések nem történnek majd. Nincsen ugyanis két Fidesz: Borkai esete nem egyedi, hanem egy jellemző tendencia. Kunhalmi szerint Németh Angéla ez ellen a kormánypárt ellen egyszerre állította a pártokat és a civil szervezeteket csatasorba, utóbbiak között pedig még olyanok is akadtak, akik sosem politizáltak még.

„El kell menni szavazni, a központi, erős NER hatalmat le kell törni. Ha most tudunk új politikát csinálni, akkor ’22-ben új országot is tudunk majd csinálni.”

Kunhalmi után Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: igencsak egyszerű dolgokat kívánunk most magunknak, illetve valamennyi magyarnak: azt, hogy úgy engedjenek élni, ahogyan szeretnénk, úgy szerethessünk, ahogyan akarunk, a gyerekeinket pedig úgy oktathassuk, ahogyan kívánjuk. Szerinte nem nagy kívánságok ezek, ám csak az ellenzék képes ezt képviselni. Két dolgoból nem engedne: először is, hogy senkit hátrány soha ne érhessen azért, mert ennek vagy annak a fia vagy lánya, illetve senki egy forintot ne vehessen el a közösből. Gyurcsány szerint hatalmas utat tett meg az ellenzék: olyanok dolgoznak együtt, akik egy évvel ezelőtt még szóba sem álltak egymással. Ezt országosan is el kell érni, ellenzéki alternatívát kell nyújtani mindenhol.

„Vagy Orbán, vagy a demokratikus Magyarország. Vagy Orbán, vagy Európa.”

Utolsóként maga Németh Angéla, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje lépett fel a színpadra – rögtön fel is hívta maga mellé képviselőtársait, majd név szerint bemutatta őket, hogy az összegyűltek lássák, holnap kire szavaznak még. Azzal fejezte be:

reméli, hogy holnaptól kezdve öt éven keresztül ők irányíthatják majd a kerületet.

Németh Angéla és Gyurcsány Ferenc eszegetnek. Fotó: Mérce

Szeged Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere Karácsony Gergely, az ellenzék közös budapesti főpolgármester-jelöltjének támogatására buzdít Facebookra kirakott videójában.

Botka – aki mielőtt még Karácsony neve felmerült, miniszterelnök-jelölt is volt egy ideig az MSZP színeiben – ellenzéki polgármesterként azt állítja, igenis lehet egy várost ellenzékiként irányítani. Mint mondja,

„Szeged város a legjobb példa arra, hogy nem kell fideszesnek lenni ahhoz, hogy egy város jól fejlődjön. Sőt, Szeged város nyerte el a legtöbb uniós támogatást”

– hozzátéve, Szeged szociális, és azt kívánja, legyen Budapest is szociális és szabad város, ezért a budapestiek szavazzanak Karácsonyra.

Budapest „A fővárosiak a radikálisabb megoldások hívei, ha az autós közlekedés a tét.” – összegzi a 24.hu a Závecz Research által a hírportál felkérésére készített kutatásának eredményét.

A kutatóintézet a városi forgalom mérséklésére szolgáló, közszájon forgó eszközök támogatottságát mérte meg, a dugódíjét és az autós közlekedés kitiltásáét. A két eszköz közül az előbbi – vagyis az, hogy a belváros egy részébe állandó jelleggel vagy bizonyos időszakokban csak díjfizetés ellenében lehessen behajtani – hosszú évek óta része a várospolitikai közbeszédnek, és Karácsony Gergely programjában is megjelenik, de csak mint hosszútávú elképzelés. A behajtási díj szükségességét az autóbarát Tarlós István is elismeri, nemrég 2023-ra ígérte a bevezetését. Az autók belvárosból való teljes kitiltása és ezzel egy sétálóövezet létrehozása pedig Puzsér Róbert kampányának központi eleme.

A Závecz Research felmérése szerint

  • a dugódíjat a fővárosiak 38%-a támogataná, míg szűk többségük (51%) elutasítja;
  • az autók belvárosból való kitiltásának és sétálózónák kialakításának viszont majdnem a budapestiek fele, 49% örülne, és 45%-nyian utasítják el az ötletet.

Vagyis a felmérésben feltett ékrdésekre érkező válaszok a radikálisabb javaslatot részesítik inkább előnyben.

A felmérésből az is kiderül, hogy mely választói csoportokban és melyik városrészekben népszerűek kevésbé és inkább a javaslatok. Ebből többek közt az derül ki, hogy a Fidesz-szavazók mindkét eszközzel szemben elutasítóbbak, mint az ellenzéki szavazók. Emellett, míg a dugódíjat a középkorúak között (40-59) támogatják nagyobb arányban, a tiltás a 40 alattiak között a legnépszerűbb, de 60 fölött is magas, 50%-os a támogatottsága.

Mindkét javaslat népszerűbb a pestiek, mint a budaiak körében, de a különbség erőteljesebben jelentkezik a belváros autómentessé tételére vonatkozó kérdés kapcsán. Külváros-belváros vonatkozásában a dugódíj a megosztóbb javaslat: a centrális kerületek lakói közül ugyanannyian vannak a behajtási díj ellen, mint mellette. A külső kerületekben élők nagy többsége viszont nem szeretne fizetni a belvárosba hajtásért: a felmérésből jól látható, hogy mennél többet jár valaki autóval a belső kerületekbe, annál nagyobb valószínűséggel ellenzi a dugódíjat: a legalább hetente egyszer behajtók 60 százaléka ellenzi az eszköz bevezetését.

(24.hu)

Budapest, XV. kerület Tudósítónk pedig a helyszínen van, így élőben tudjátok nézni. Jó szórakozást!

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}