Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter: „A szegény szabólegény is le tudja győzni a sárkányt”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hódmezővásárhely Szombaton tartotta kampányzáró beszédét több mint ezer fős közönség előtt Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter polgármester, aki 2018 februárjában időközi választáson legyőzve a fideszes Hegedűs Zoltánt lett a város első embere.

Élő közvetítésünk a polgármester kampányzáró beszédéről itt visszanézhető:

Kezdésként felidézte a másfél évvel ezelőtti történéseket, majd egy Lázár János-parafrázissal élve azt mondta, hogy vasárnap lesz a nap, amikor „pontosan ugyanannyit fog érni minden vásárhelyi, és nem annyit, amennyije van”, hozzátéve, persze, Hódmezővásárhelyen mindennap úgy gondolják, hogy mindenki ugyanannyit ér.

A polgármester a választási győzelme óta eltelt időben elért eredményeit sorolta, azt is hozzátéve, kínkeserves másfél év volt ez  neki, családjának és híveinek, ami alatt folyamatos támadások kereszttüzében kellett helytállniuk.

Ám így is békés együttélését és együtt munkálkodást- beleértve a fogyatékkal élők és a cigányság támogatását – tanúsítottak a vásárhelyiek Márki-Zay szerint .

„Önök ma azért vannak itt, mert nem hitték el a gyurcsányozást és a sorosozást vagy az olasz szemetet”

– utalt a kormánypárti támadásokra.

Márki-Zy szerint még a kormány is több mindenben segítette a várost, mint a vásárhelyi fideszesek, ezt pedig külön meg is köszönte a kormánynak.

Szerinte hősökkel sikerült pótolni azokat a városházi azokat dolgozókat, akik a Fidesz 2018. áprilisi győzelme és Lázár János májusi leváltása között hagyták ott a polgármesteri hivatalt.

Márki-Zay a Fidesz választási ígéreteivel kapcsolatban elmondta: leginkább olyan dolgokat ígértek a választóknak riválisai, amelyeket máskor korábban sokszor ígértek, de nem valósították meg.

„Mi mögcsináltuk az ígéreteket”

– tette hozzá.

Ő maga is ígéreteket tett a választóknak színpadon: bevezetnek egy városkártyát, amellyel ingyenes lesz Hódmezővásárhelyen a közlekedés, a járóbeteg-ellátást önkormányzati kézbe vételét, valamint egy nyelvvizsgaprogram létrehozását a hátrányos helyzetű tanulók segítésére.

A város egyik legnagyobb problémájára, a lakáshiányra egy ingatlankezelőt hoz létre az önkormányzat, és bérlakásépítést is ígért Márki-Zay, valamint megoldást a lakosságnak sok bosszúságot okozó fehérjetelepi bűzre is.

Arra kérte a jelenlévőket, kérjék számon a programfüzetében tett ígéreteket öt év múlva.

Azzal folytatta: a volt Szovjetunió területén használt „hős város” kifejezés jut eszébe Vásárhelyről, miután az elmúlt másfél évben példát mutattak az egész országnak, megmutatták hogy képesek ellenállni a túlerőnek: a lejáratásnak, a plakáterdőnek.

Márki-Zay szerint olyan kultúrában tudott ellenállni vásárhely, amelyben nem meggyőzni, hanem legyőzni, nem szeretni, hanem gyűlölni kell a másikat, a város szerinte példát mutatott önkéntességből és városépítésből, és mindeközben a városvezetés megkérdezte a polgárok véleményét is a közös ügyekről.

Vasárnap pedig a polgármester szerint Vásárhely megmutathatja ismét, hogy „a szegény szabólegény le tudja győzni a sárkányt”.

Hódmezővásárhely egy mag, amelyből kisarjadhat egy növény, a szabadság és a zsarnokság közti választás szimbóluma – magyarázta a polgármester. „A választók arról dönthetnek vasárnap, hogy kinőhet-e belőle egy másik Magyarország, ahol nem jobb- és baloldali, hanem tisztességes és tisztességtelen emberek vannak.”

Zárásként a katolikus szentmiséhez hasonlóan arra kért minden jelenlévőt, fogja meg a mellette álló kezét.