Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely átadta a Tiborcz-adó első csekkjét Mészáros Lőrincnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma délután, a főpolgármesteri előválasztás első szavazási napján Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes sajtótéjákoztatót tartott Mészáros Lőrinc egyik ingatlanja előtt – de egy meglepetéssel is készültek. A házba Mészáros Lőrinc lánya és veje költöznek majd.

„Itt állunk egy olyan ház előtt, amely nyilvánvalóan nem tisztességes úton szerzett vagyonból épült… Pontosan mutatja ez az építkezés is, hogy mit ért a Fidesz az alatt, hogy családok éve.”

-kezdte a sajtótájékoztatót Karácsony.

A továbbiakban arra is utalt, hogy ez a családok éve mindössze csak néhány, a kormányhoz közel álló családé – szerinte Budapesten lakhatási válság van, 2018-ban az egész világon itt nőttek a legtöbbet az ingatlanárak.

Ekkor bejelentette, hogy azért vannak most ott, mert főpolgármesteri programjának a legfontosabb pontját akarják bejelenteni: a Tiborcz-adót, aminek begyűjtéséből a lakhatási válságot tervezi megoldani. Karácsony szerint vannak Budapesten olyan milliárdosok, akik „tisztességes munkával” szerezték meg a vagyonukat, de többségében közpénzből finanszírozzák lakhatásukat.

Karácsony tervei szerint a félmilliárd forint értékű (főleg Fidesz-közeli) ingatlanokra vetne ki különadót, az ebből befolyt pénzt pedig bérlakások építésére és felújítására költenék. A jelölt szerint a Tiborcz-adó nem ingatlanadó, hanem a „felső egy százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz”.

„A Tiborcz-adót természetesen mindenkinek be kell fizetni: a tisztességes milliárdosoknak ez nem lesz probléma, hiszen pontosan tudják, hogy sokkal tartoznak ennek a városnak. Azokon, akik viszont csalárd módon jutottak vagyonhoz – azokon egyszerűen bevasaljuk ezt az adót.”

Ezek után Kunhalmi felhívta arra a figyelmet, hogy egyre többen vannak azok a középosztályban is, akik egyszerűen nem tudnak lakást vásárolni, a fiatal egyetemisták pedig az elszállt albérletárak miatt vannak nehéz helyzetben. „Egy élet munkájával sem tud egy budapesti fiatal egy fél panellakást megvenni” – tette hozzá.

Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes ekkor odasétált az ingatlanhoz, és felerősítette a kapura a Tiborcz-adó első csekkjét.

Az akció után Karácsony azt nyilatkozta, hogy még nem tudja megmondani, mennyi bevételük lenne az adóból, de valószínűleg több milliárd forint.

Videónk az akcióról: