Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorra bukkannak fel gyanús pénzügyi ügyletek is a Borkai-botrányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy névtelen blognak köszönhetően a múlt hét vége óta a győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt viselt dolgai tartják lázban a magyarországi közvéleményt. A hétvégén szervert váltó blog előbb szexuális tartalmú képeket és videókat osztott meg, legutóbbi ilyen darab épp ma reggel látott napvilágot, a Borkaihoz közel álló, a korábbi felvételeken is szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvédet láthatjuk benne félreérhetetlen „pozícióban”.

A blog névtelen szerzője azonban nemcsak az adriai jachtos orgia felvételeivel állt elő, de többször is utalt korrupciógyanús ügyekre is. Bizonyítékokat eddig nem tett közzé, igaz, mai bejegyzésében holnapra ilyeneket is ígért.

Mindenesetre a sajtó apránként elkezdte feltérképezni ezeket a pénzügyi szálakat is. A 24.hu kiderítette, hogy az ominózus jachtozás előtt – melyre egyébként a blog szerzője szerint 2018 májusában került sor – 250 millió forintos osztalékot vett ki az Immobilien Trade Center Kft.-ből a luxemburgi tulajdonos képviselője.

A cég azért érdekes, mert ez volt az a cég, amely 2012-ben Győr melletti szántókat adott el az ott terjeszkedni akaró Audinak. A német autóipari vállalat bővítési terveinek nyilvánosságra kerülésével párhuzamosan, a városi önkormányzatnak is dolgozó Rákosfalvy felvásárolta az érintett, szántó minősítésű területet, amelyet nem sokkal később a Borkai által vezetett önkormányzat ipari célú telekké minősítette át.

Az így megnövelt értékű telkek tulajdonjoga az átminősítés után a ma már Immobilien Trade Center Kft. néven futó, akkor még SR Invest Logistics Kft.-nek hívott cég tulajdonába került, innen vette meg a földeket az Audi.

A vállalkozásban történő pénzmozgásokat azonban már nem lehetett követni, mert az egy luxemburgi hátterű offshore cég tulajdonába került.

A hvg.hu hétfőn írt arról, hogy a luxemburgi cégadatbázisban megtalált egy 2014-es keltezésű iratot, amelyben Rákosfalvy A-osztályú igazgatói kinevezését rögzítették. Az iratokban még két másik Fidesz-közeli üzletember is felbukkan, Somogyi János szintén A-osztályú igazgatóként, illetve a más offshore-cégek kiépítésénél is segédkező Kacsóh Gábor is.

A 24.hu szerint nem csupán a tavalyi orgiát megelőzően vettek ki pénzt az ismeretlen tulajdonos az Immobilien Trade Centerből, de 150-400 milliós tételekben az elmúlt az elmúlt nyolc évben összesen nagyjából másfél milliárd forintot.

Borkai Zsolt tegnap tévényilatkozatban reagált a névtelen blogon megjelentekre, azt elismerte, hogy ő látható a 18+-os felvételeken, ám azt tagadta, hogy az adriai utazást közpénzből finanszírozta volna. A mai információk kapcsán viszont felmerül, hogy vajon ebből a csöppet sem gyanús körülmények között meggazdagodott cégből kivett osztalékoknak volt-e szerepük az utazásban.

A Válasz Online ugyancsak ma írt arról, hogy a győri polgármester 24 éves fia legalább négy éve részesül havi egymilliós fizetésben egy olyan cégtől, amelynek az elmúlt években egyetlen forint bevétele sem volt. Az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonosa szintén egy luxemburgi offshore cég, ám győri székhelye Rákosfalvy Zoltán tulajdonában van, a luxemburgi anyacéget pedig szintén Kacsóh Gábor igazgatta.

Az Átlátszó pedig időközben rábukkant arra a kisrepülőgépre, amelyre feltehetően a leleplező blog szerzője is utal, mint olyan gépre, amellyel Borkaiék eljuthattak a tavalyi adriai hajókázásra. A négyüléses, 2008-as évjáratú Cessna repülő tulajdonosa szintén az Immobilien Trade Center Kft.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd