Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli ülést hívott össze Tarlós István szombat estére, méghozzá patkányügyben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Értelmezhetetlennek és helytelennek tartja Tarlós István a Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és másik nyolc ellenzéki képviselő által benyújtott javaslatokat, amellyel a Fővárosi Közgyűlést szeretnék összehívni patkányügyben, ezért inkább ő maga szervez egy rendkívüli ülést, adta hírül az MTI. Az Index információi szerint a gyűlés szombaton, este kilenckor kezdődik majd.

A hírügynökséghez Tarlós által eljuttatott közlemény szerint

„az ellenzék által a rendkívüli közgyűlésre benyújtott előterjesztésben foglalt megállapítások valótlanok, az arra alapozott határozati javaslatok helytelenek, értelmezhetetlenek, az azokban foglalt közvetlen szerződéskötésre irányuló javaslat pedig megvalósíthatatlan és jogszerűtlen.”

A közleményben az is szerepel: az országos tisztifőorvos cáfolja az állítást, hogy a patkányfertőzöttség mértéke folyamatosan nőne, épp ellenkezőleg: csökkenőben van, a katasztrófahelyzetre vonatkozó állítások hamisak.

A patkánymentesítési közbeszerzés ügyében indult közigazgatási perben a törvényszék eljárási hibákat fogalmazott meg a Közbeszerzési Döntőbizottság felé, ezért új eljárás lefolytatására utasította

-indokolják a főpolgármester döntését.

A kormány a közlemény szerint arra számít: az ülés határozatképtelen lesz, hiszen egyrészt „okafogyottsága miatt értelmetlen és nevetséges megtartása” és csak az önkormányzatokról szóló törvényben rögzítettek miatt tartják meg, másrészt mert másnap megszűnik a képviselőtesület mandátuma a választások miatt.

Tarlós István szerint az egész-patkány ügy mindössze csak öncélú kezdeményezés, valótlan állításokkal, amelyek azt a látszatot keltik, hogy „közveszéllyel járó esemény következhet be.

A patkány-kérdésről tavasszal mi is beszámoltunk: májusban például arról, hogy nyilvánosságra került: a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának egyik ülésén kiderült, 2018 végétől gyakorlatilag senki nem ellenőrizte azt, hogy Budapesten valóban megtörténtek-e azok a lépések, amelyek a patkánymentes állapot fenntartásához szükségesek. Az MSZP és a DK ezután egy, a patkányhelyzetet vizsgáló bizottság felállítását javasolta, ám a közgyűlés meg sem hallgatta őket.

Címlapkép: Kép: Pixabay