Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: a Fidesz eltusolná a patkányhelyzetet Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy „trükkös előterjesztés” hatására a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kormányhivatal lényegében bevallotta, hogy a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya 2018 vége óta képtelen ellátni a feladatát, vagyis az azóta eltelt időben senki nem ellenőrizte azt, hogy Budapesten megtették-e „a patkánymentes állapot fenntartásához szükséges lépéseket” – mondta Karácsony Gergely zuglói polgármester ma egy sajtótájékoztatón.

Karácsony szerint „a kormány ostoba munkaerő-politikája”, és a köztisztviselőkre is kiterjesztett rabszolgatörvény együttes hatása mutatkozik meg abban, hogy a népegészségügyi főosztályon is munkaerőhiány van, ami miatt viszont nem tudja ellátni a népegészségüggyel kapcsolatos feladatait. A kormányhivatalnak kellett volna ellenőriznie, hogy a patkány- és csótánymentesítési munkákat elvégezték-e.

A fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottságának mai ülésén viszont kimondták:

2018 végétől gyakorlatilag senki nem ellenőrizte azt, hogy Budapesten valóban megtörténtek-e azok a lépések, amelyek a patkánymentes állapot fenntartásához szükségesek.

A bizottság ülésén Karácsony szerint „bevallották”, hogy a munkák ellenőrzése érdekében változtatni kell a szerződéseken.

„Nem tudjuk azt, hogy Budapesten mekkora problémát jelent a patkányinvázió” – nyilatkozta Karácsony Gergely. A főpolgármester-jelölt szerint a patkányhelyzet csak „a jéghegy csúcsát mutatta”, véleménye szerint összeomlott a népegészségüggyel kapcsolatban a közigazgatás.

„Nagyon súlyos válság ez” – közölte.

Trippon Norbert, a közbeszerzési bizottság szocialista elnöke elmondta: azt javasolta a testületnek, hogy egy rendkívüli ülés keretében tételesen vizsgálják ki a patkánymentesítésre vonatkozó közbeszerzési eljárás körülményeit.

Csakhogy ezt a fideszes többség elutasította.

Trippon jelezte: a következő napokban megfontolja, hogy bizottsági elnöki jogkörével élve összehívjon-e egy rendkívüli ülést.

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Címlapkép: Facebook / Karácsony Gergely