Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Házkutatást tartott a rendőrség a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt kampányirodájában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (22.13) – A BRFK a hvg.hu-nak megerősítette, folyamatban lévő nyomozás miatt szálltak ma ki Pikóékhoz, ám gyanúsított az ügyben még nincsen, így most „gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Udvarhelyi Tesszát azért bent tartották a nyomozók az irodában, és Pikó András ugyan megkísérelt bent tájékozódni, de azt mondták neki, nem mehet be.

Frissítés (21:20) – Bár korábban már távozott a helyszínről a rendőrség egy része, a többiek egészen mostanáig a kampányirodában voltak. Az utolsó rendőrök ezekben a pillanatokban hagyták el a helyszínt. A távozók kezében sem voltak tárgyak.

Frissítés, 20.39:

Pikó és kampánycsapata mellett péntekre tüntetést is meghirdettek már, a Karácsony Gergely Facebook-oldala által meghirdetett eseményt a Pál utcai fiúk szobránál (8. kerület, Práter utca 11-13.) tartják majd.

A szervezők úgy fogalmaznak:

„Előbb ráküldik a civil közösségre a fideszes trollokat, aztán rászabadítják a fideszes lakájmédiát, most a rendőrséget, közben Orbán főminisztere megzsarolja a budapestieket. Ebből elég! Budapest, az önbecsülésed a tét. Álljunk a sarkunkra! Védjük meg a szabadságunkat, védjük meg a civil közösségeket. Péntek estére szolidaritási tüntetésre hívlak benneketek.”

Frissítés, 20.25: A helyszínre megérkezett Karácsony Gergely közös, ellenzéki főpolgármester, és Nyakó István MSZP-s politikus is. Pikó András, miután kint a Hír Televízió tudósítójának nyilatkozott most az ő társaságukban van a helyszínen.

Karácsony élő videós bejelentkezésben állt ki a 8. kerületi polgármesterjelölt mellett:

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

 

Frissítés, 19.50: Pikó András megkísérelt bejutni saját kampányirodájába, elmondása szerint még Udvarhelyi Tesszával sem tudott kommunikálni a rendőrök megérkezése óta. Most néhányan még mindig az irodában vannak, tehát a kihallgatás folyik:

Frissítés, 19.30: Pikó András a helyszínre érkezve röviden nyilatkozott a Mércének, hangsúlyozta, „szomorú azért,” mert „a rendőrséget politikai rágalmazásra használják” ma, Magyarországon, és nyilvánvaló hogy ilyesmit a rendszerváltás óta még nem láttak.

Pikó hangsúlyozta, a lelkiismeretük tiszta, törvénysértést pedig nem követtek el.

Tudósítónk kérdésére elárulta, a rendőrök megjelenése nem volt előre bejelentve, ő pedig hivatalos értesítést nem kapott. Elmondása szerint Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt kihallgatják, és több laptopot az irodában átnéztek, ezek egyike sem szerepel azonban az inkriminált Facebookos fotón.

Azt is leszögezte, ő nem fog visszalépni.

Frissítés, 19.16: A rendőrök többsége most hagyta el a kampányirodát, tudósítónk szerint laptop nem volt náluk. Hárman még az irodában maradtak.

Közben a helyszínre megérkezett Pikó András is:

Korábban írtuk: 

Házkutatást tartottak ma délután Pikó András, józsefvárosi közös ellenzéki polgármester-jelölt kampányirodájában a Budapesti Rendőrfőkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnmegelőzési Osztályának nyomozói.

Fotó: Mérce

A kiszállást az irodában tartózkodók igazoltatása követte. Információink szerint a házkutatási parancs, amellyel a rendőrök érkeztek a helyiséget bérlő Kft. nevére szólt, nem pedig a kampányban közreműködőkhöz közvetlenül kapcsolódó szervezethez.. Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt a rendőrség éppen kihallgatja.

Pikó András a házkutatás idején nem tartózkodott az irodában.

A Mérce főszerkesztőjét a helyszínen a rendőrség ugyancsak igazoltatta, amikor az iroda előtti ablaknál állt, kérdésre azonban az igazoltatás jogalapját nem kívánták elárulni, majd később arra hivatkoztak, hogy a kampányiroda „bűnügyi helyszín.”

Erőss Gábor, az ellenzéki összefogás Párbeszédes, 8. kerületi képviselőjelöltje elmondta, bizonyos abban, hogy a Fidesz embereinek feljelentése nyomán szállt ki ma a helyszínre a rendőrség, Erőss szerint ez azért történt, mert Budapesten „a Fidesz gyengébb, mint az ellenzék” ezért „kamujelöltekkel”, valamint „koncepciós ügyekkel” támadnak, és egyértelműen karaktergyilkos, lejárató kampányról lehet szó.

A kormánypárti Magyar Nemzet még hétfőn hozott nyilvánosságra egy kiszivárgott fotót a kampány Facebook-csoportjából, amelyen homályosan látszó papírlapok mellett laptopok is kivehetőek.

Ezek alapján vélte úgy Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, hogy Pikó András kampánya illegálisan gyűjtené össze az ajánlóívekről választók adatait. Ezek után bejelentette, hogy az ügyben a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, illetve feljelentést tesznek a rendőrségnél.

A 8. kerületi fideszes önkormányzat jegyzője, mint a helyi választási bizottság elnöke volt az, aki később ismeretlen tettes elleni nyomozás indítását kezdeményezték.

Erőss bejelentette, ő pedig rágalmazás miatt jelentette fel a józsefvárosi fideszeseket.

A fotó készítője, Udvarhelyi Tessza, Pikó András kampányfőnöke a sajtóban a leghatározottabban cáfolta, hogy bármiféle illegális adatgyűjtést folytatnának a 8. kerületi, ellenzéki kampány során és visszautasította a Magyar Nemzet valamint Kocsis állításait. 168 Órának úgy nyilatkozott,

„Hülyeség volt ezt a fotót kiraknom. Nem gondoltam arra, hogy egyesek azt feltételezik rólam, hogy olyan idióta lennék, hogy törvénysértést rögzítek”

A bejegyzést azóta törölték is a csoportból.

Pikó a 24.hu-nak ma reagált a fideszes pártvezetők és a kormánymédia vádjaira, kijelentette, „rossz az, aki a rosszra gondol”, és hogy sem a képen sem máskor nem végeztek kampánycsapatával illegális adatrögzítést.

Megismételte továbbá Udvarhelyi Tessza állítását is, hogy a képen a korábban felvett ajánlóívek sorszámainak ellenőrzése folyik, mivel a hiányzó ívekért komoly bírságot kellene fizetniük. Ezenkívül az 1400, összegyűjtött ívről regisztrálni kellett melyik képviselő kapta, és mennyi is van, ehhez használtak Excel-táblázatokat.

Mind Udvarhelyi, mind pedig kiemelte, az igazi probléma az, hogy a belső, titkos csoportból kiszivárgott fénykép Magyar Nemzethez kerülése súlyosabb problémára utal, nevezetesen, hogy aktivistáik közé a Fidesz emberei is beszivároghattak.

A rendőrségi kivonulás szokatlan gyorsasága mellett az is nagyon ritka, hogy ajánlóívekkel vagy adatkezeléssel kapcsolatosan felmerült gyanú és feljelentés után konkrétan házkutatást tartsanak. 2014 tavaszán, Mohácson a Baranya megyei Rendőrkapitányság tartott ilyet miután az OVB akkor hivatalból feljelentést tett jogosulatlan adathasználat miatt.

2012-ben kiszivárgott a 2009-es, pécsi időközi polgármesterválasztásra készült egyik belső használatú fideszes kampányvideó is az illegális adatgyűjtés gyanúját vetette fel. A „Kubatov-videó” néven elhíresült felvétellel kapcsolatban is felmerült az illegális adatgyűjtés gyanúja, a Jobbik akkor feljelentést is tett az ügyben, azonban a nyomozásnak végül itt nem lett semmi eredménye.

Hasonló ügyben keveredett a 2010-es önkormányzati választásokon a Jobbik is, amikor felmerült, hogy az önkormányzati választás előtt Budapest XX. kerületében 5-600 ember adatait gyűjtötték volna össze. Rendőrségi nyomozás ténye mellett azonban itt sem tartottak semmiféle házkutatást, vagy kivonulást.

Címlapkép: Mérce