Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Exszoci kalandorral buktatnák meg Botkát Szegeden

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Elindul a jövő évi szegedi polgármester-választáson Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója” – közölte a hírt maga a polgármester-jelölt, egyenesen a Magyar Időkkel.

Szabó úgy véli, Botka László korszaka Szegeden véget ért, és a jelenlegi városvezetést a folyamatosan jelentkező büntetőügyek maguk alá temetik.

A bejelentkező polgármester-jelöltről a cikkben ezen túl annyi derül ki, hogy „a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójaként évek óta küzd Szegeden a Botka-féle MSZP-s városvezetéssel. A cége képviseli a Szeviép-károsultak egy részét, a csődbe vitt Szeviéppel 443 családot károsítottak meg, összességében tízmilliárd forinttal”, illetve „annak idején a szegedi parkolási botrány miatt is feljelentést tett”, valamint „korábban a szegedi Cserepes sori és a Mars téri piac ügyében, valamint a botrányos zajrendelet ellen, illetve a korábban átalakított helyi tömegközlekedés és a parkolási rendszer miatt is felemelte a szavát.”

Sajnos ennél többet a Magyar Idők cikkéből megtudni a Szegedért oly sokat dolgozó jelöltről nem lehet. Úgyhogy talán érdemes e helyt a Délmagyar.hu összegzése alapján feleleveníteni Szabó Bálint korábbi pályafutásának néhány szakaszát:

  • 2002-ben például fideszes támogatással, de független jelöltként indult Csepreg polgármesteri székéért, és bár nem ő nyert, de a képviselő-testületbe bejutott.
  • 2003-ban viszont már az MSZP-be lépett be, ahol rögvest a Fibisz (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták) Vas megyei elnöke lett.
  • 2004-ben azonban kizárták a pártból, ugyanis helyi roma vezetők állítása szerint pénzért toborzott új tagokat a szocialisták soraiba.
  • Az ügy folyományaként Szabó rágalmazás miatt a bírósághoz fordult, amely azonban később kimondta, nem történt rágalmazás.
  • Szabó állítása szerint az egyik tárgyalás után megverték és megerőszakolták.
  • Ezek után viszonylag hosszú időre kiszállt a politikából, Szegedre költözött, ahol előbb porszívóügynökként, majd a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft. alapítójaként tevékenykedett.
  • Időközben egy másik, Szombathelyen bejegyzett kereskedelmi cége (B&A) ellen végrehajtást rendelt el az adóhatóság, majd a cégbíróság törölte is a vállalkozást.
  • 2012-ben újra bevetette magát a politikába, ekkor éppen a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció szegedi szóvivőjeként. Posztjáról azonban utóbb lemondott, a pártból is kilépett.
  • 2013-ban a Heti Válasznak azt nyilatkozta az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán, hogy 2006 nyarán Eduardo Rózsa-Flores lakásán tartózkodott, amikor az MSZP akkori vezetői közül hárman („Katalin, Imre és Ferenc”) megérkeztek oda, és magukkal hozták a beszéd hangfelvételét. Baja Ferenc szocialista politikus az állítás miatt személyiségi jogi pert nyert Szabó Bálint ellen, a megítélt 5 milliós kártérítést azonban Szabó nem fizette ki, ezért szegedi lakására jelzálogterhet jegyeztek be Baja Ferenc javára.
  • 2014-ben Szabó újra egészen más közegben jelent meg: februárban Orbán Viktor ünnepélyes alapkőletételen vett részt Szegeden több más, magas rangú kormányzati tisztviselővel és politikussal egyetemben – és Szabó Bálinttal.

Szabó az elmúlt években több alkalommal is szót emelt Botka László szegedi polgármester tevékenysége ellen (megmozdulásai rendre botrányba fulladnak), így talán nem meglepő módon nyilatkozatai elsőként többnyire olyan felületeken jelentek meg, mint az Origo, a 888.hu, a Lokál, a Pesti Srácok vagy éppen a helyben erősen Fidesz-közeli Szeged Ma.

Szegeden tehát megkezdődött a polgármester-jelöltek sorjázása – ám hogy végül ki lesz a tényleges kihívója a várost 16 éve vezető Botka Lászlónak, azt viszont egyelőre természetesen lehetetlen megjósolni, talán akad majd olyan is, aki Szabónál valamivel kevésbé színes politikai életúttal rendelkezik…