Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtelt a Kossuth tér a Fudan egyetem ellen és a Diákváros mellett tüntetőkkel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több mint 20 ezren igazolták vissza a Facebookon, hogy részt vennének a Szikra mozgalom és annak országgyűlési képviselő-jelöltje, Jámbor András által szervezett tüntetésen. A tüntetők a Ferencvárosba tervezett Diákváros mellett, és a kormány tervei szerint annak területére építendő Fudan egyetem ellen állnak ki. A menet a Hősök teréről a Kossuth térre tart majd.

A tüntetés megszervezésére azután nyílt lehetőség, hogy a kormány május 21-el részlegesen feloldotta a koronavírus járvány elleni védekezés érdekében bevezetett gyülekezési korlátozásokat. A jelenlegi szabályozás szerint a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők maximum 500 fős rendezvényeken, míg a már legalább egy alkalommal beoltottak korlátlan létszámban vehetnek részt eseményeken, a rendezvény így a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően, bármekkora létszám mellett megtartható.

A demonstráció apropója, hogy április elején kiderült, a korábban Diákvárosként elhíresült, a Ferencváros Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből egy kínai állami egyetem, a Fudan számára tervez kampuszt építeni, a kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján.

A terv részleteinek napvilágra kerülésével egyre világosabbá vált, hogy a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg közel 10 ezer diák befogadása, az őket kiszolgáló infrastruktúrát, irodákat, lakóparkot és üzleteket magában foglaló Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.

A Kossuth téren felszólal majd Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, lakhatási szervezetek nevében (A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász), Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt Budapest 6-os számú választókörzetében Józsefvárosban, Ferencvárosban, a József Attila-lakótelepen, a tüntetés szervezője és Karácsony Gergely főpolgármester, előválasztási miniszterelnök-jelölt.

Az eseményt egyrészt percről-percre közvetítjük, itt a Mércén, valamint kollégáink a helyszínről élőadással követik az eseményt, ezt itt nézhetitek:

A Mérce cikkei, élő adásai, helyszíni bejelentkezései egytől-egyig kizárólag az olvasók támogatásából készülnek. Így, ha tetszik a mai közvetítésünk és van rá lehetőséged, arra kérünk támogass minket.

Címlapkép: Mérce.
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A koronavírus harmadik hullámát követő első nagyobb ellenzéki megmozdulásról, a Diákváros melletti és a Fudan egyetem elleni megmozdulásról szóló percről percre tudósításunk itt zárul, a kitartó figyelmet köszönjük!

A Mérce a továbbiakban is figyelemmel követi a Diákváros ügyét, ahogyan más lakhatási és jóléti küzdelmeket is és az ellenzéki megmozdulásokat is.

Ha szívesen olvasnál hasonló közvetítéseket, és megteheted, kérjük támogasd a Mércét az alábbi módok valamelyikén!

...

Havonta rendszeresen támogatom a Mércét

Egyszeri összeggel támogatom a Mércét

Egyszeri bankkártyás támogatás

Támogatási lehetőségek

Kodály körönd A helyszíni kollégánk által készített timelapse videón látszik, hányan indultak el a Kodály köröndről a Kossuth tér felé. A tömeghez útközben is folyamatosan csatlakoztak, a térre helyszíni becslések szerint már 10 ezer főnél is többen érkeztek.

Barabás Richárd leendő miniszterelnökként konferálta fel Karácsony Gergely főpolgármestert.

Karácsony Gergely felidézte a Tienanmen téri, tankokat megállító kamasz híres képét, mely éppen 32 éve készült. Az ezt követő vérontás ellen fideszes aktivisták is tiltakoztak, emlékeztetett a főpolgármester.

Fotó: Mérce.

Karácsony világossá tette, hogy nem a kínai emberek ellen, és nem is Kína ellen tüntetnek, legfőképp nem a budapesti kínai közösséggel van bajuk a tiltakozóknak.

A Diákvárost akarjuk, és az 500 milliárdból felépített elitegyetemet nem akarjuk, ez ilyen egyszerű.

A Fudan ügye Karácsony szerint a korrupció, az eladósodás és a lakhatás kérdésén is túlmutat.

„Uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel, és nem szolgálatként, akiknek csak a hatalom a fontos? Dönthet e a kis ország a sorsáról, leszünk-e szabad nemzet?”- kérdezte Karácsony. „A Fudan-ügy a Fidesz végső erkölcsi öngyilkossága” – sumázott a főpolgármester.

Kritizálta a kormányt, amiért az EU-tól nem venne fel a koronavírus utáni újjáépítés érdekében hitelt, csak a kínai államnak adósodna el.

Rámutatott arra az ellenmondásra, ami a Fidesz „keresztény értékei”, és aközött feszül, hogy kifogásolják, amiért az ellenzék egy keresztény püspökről nevez el utcát.

Nincs pusztítóbb, károsabb és visszataszítóbb, mint az a hatalom, aminek semmilyen erkölcsi célja nincs, mint a hatalom, ami önmagáért van, ami a többség helyett a keveseket szolgálja, az 1%-ot a 99% helyett. Bibó Istvánra utalva azt mondta, „a hatalom, aminek nincsen erkölcsi célja, ma Magyarország legnagyobb problémája”.

Karácsony szerint az ellenzék célja nem a jobboldal legyőzése, hanem az, hogy az 1% uralmát leváltsák a 99% uralmára, a Fidesz-szavazók érdekében is.

„A hatalom embereinél is erősebb az emberek hatalma. Nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke.”

Fotó: Mérce.

„A Fudan-üggyel kezdjük meg Magyarország visszafoglalását.” – mondta Karácsony, aki szerint a Tienanmen téri „suta kamaszról” kell elszántságban példát vennie az ellenzéknek, amikor a Fidesz akarja osztani őket.

Arra kérte a megjeleneket, hogy menjenek el a Fudanról szóló konzultációra, vegyenek részt az előválasztáson, támogassák a győztest, és menjenek el szavazatszámlálónak, 2022 áprilisában pedig vegyenek részt a választáson.

Kossuth tér Szabó Benedek rövid zenés produkciója után Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere tartott beszédet. A Diákváros és a Fudan egyetem által érintett kerület vezetője elmondta, itt ők a többség, és elkészítette 2021 első szabad-szelfijét.

Elmondta, mióta kirobbant a botrány, azóta sokaknak kérdés, miért megy bele a magyar kormány egy az ország számára csak hátrányokkal járó üzletbe? Mivel szerinte a pénzt így is szétlopják. A Diákváros építésénél is szét tudják lopni Mészáros cégei.

Fotó: Mérce.

Szerinte közelebbről itt, egy közpénzből létrehozott magánvállalkozást látunk, amiből még a szokásosnál is többet lehet ellopni. A Fudan ajánlata szerint 340 milliárdba kerülne a kampusz, de Palkovicsék ezt még 200 milliárddal megtolják.

Ezt mind el akarják tenni.

Ehhez kell nekik szerinte olyan partner, akiknek még a tisztaság, a becsületesség látszata sem kell. Baranyi szerint ezt a partnert találtak meg „keleten”. Ezután üzent Fidesz-szavazóknak és a „KDNP tömegbázisának”:

„Pár éve még azzal kellett egyetértenetek, hogy Balog Zoltán tibeti zászlót lenget, ma meg már azzal, hogy rendőrök állítják elő azokat akik tibeti zászlót lengetnek.”

Elmondta, amíg a Fidesz ellenzékben államadósság számlálót készített, addig ma a szavazóit arra hívja, hogy egy olyan pártra szavazzon, ami 540 milliárd forintos hitelt vesz fel arra, hogy Kínának egyetemet építsen.

„A mögöttem lévő ház, az Országház elnöke kommunista kutyáknak hív minket, eközben pártjának vezetője egy olyan intézményt hoz hazánkba, ahol a kínai kommunista pártra kell felesküdni.”

Miközben a világon egyedülálló módon van Magyarországon olyan minisztérium, ami a keresztényüldözéssel foglalkozik, addig provokációnak nevezik, amikor egy Kínában meggyilkolt keresztény mártírról utcát neveznek el – mondta el Baranyi, utalva a Fudan egyetem területén átnevezett utcákra.

„Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építheti meg, mert a magyar kormány még ebben is partner.”

A budapesti polgároknak azt üzente, ha a kormány erőt lát, akkor meghátrál. Példaként felidézte a netadó és a vasárnapi boltzár esetét, amikor „elég sokan küldtünk elég világos üzenetet”. Ezért felhívott mindenkit hogy szavazzanak a konzultáción a négy kérdésre négy nemmel.

„Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!”

Kossuth tér Gede Márton és Őze Sándor lakhatási aktivisták beszédjeikben a lakhatási válságra hívták fel a figyelmet.

Gede Márton, 62 éves és nyugdíjas, hajléktalanszállón él, Őze Sándor, 22 éves, diák. Mindketten ugyanazért küzdenek – a lakhatásért való jogért.

Gede és Őze hangsúlyozta, hogy a Diákváros megfizethető lakhatást jelenthetne, a kereslet csökkentésével ráadásul a piaci árakra is kedvező hatással lehetne.

Őze Sándor kiemelte, hogy a kormány a legkiszolgáltatobbakat támadja, a hajléktalanságot kriminalizálja, Gede Márton szerint a kormány lakhatási programjai a magasabb keresetűeknek szólnak.

Őze Sándor és Gede Márton AVM-es aktivisták a Fudan egyetem elleni és Diákváros melletti tüntetésen (kép: Mérce)

Őze elmondta: önkormányzati bérlakások segíthetnének a hajlaktélanoknak és mindenkinek, aki hiába dolgozik keményen, de nem tud piaci áron lakást bérelni. Majd Gede kifogásolta, hogy a kormány privatizálná az önkormányzati lakásokat, és a Buda Vári lakásprivatizációk utalva Őze azt mondta a NER oligarchiáról:

a kastély számukra az élhető otthon!

Kossuth tér A kossuth téri beszédek sorát Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, a tüntetés főszervezője, a Szikra mozgalom képviselőjelöltje kezdte.

Úgy fogalmazott, a kormány azt akarta, hogy ne tüntessünk addig, amíg el nem fogadták a Fudan-törvényt, de mint azt az összegyűlt tömeg is mutatja:

„Ez nem sikerült! Kicseleztük őket!”

Azt szeretné, hogy az a mosoly, ami most kiült az arcokra, egy év múlva a választásokon is az arcokon maradjon majd, amikor elmondhatjuk: „12 év után elkergettük Orbán Viktort”.

Szerinte sok apró tettre lesz szükség, hogy a 10 ezerről mostanra alig 4 ezer fősre csökkent Diákváros megmaradásáért küzdjünk, aminek mostanra szinte az egész területét elnyerte a Fudan egyetem.

Fotó: Mérce.

Jámbor Józsefvárosból indult, így tudja, hogy sok helyen nem a múlt, hanem a jelen a folyosó végén lévő WC, sokaknak éveket kell várniuk bérlakásokra.

Fiataloknak, családoknak, dolgozóknak okoz gondot a lakhatási költségek előteremtése havi szinten, ezért szimbolikus a Fudan egyetem esete, amiben a kerület lakóinak lakhatási lehetőségeinek javulását lehetetlenítik el a hitelből épülő egyetem javára.

Ha kell, odaláncoljuk magunkat, ha kell, sátortábort építünk, de ez a terv nem fog így megvalósulni.

„Mi nem arról álmodunk, hogy a feleségünk cége négy hónap alatt 340 millió forintot termel ki a közös pénzből, hanem hogy a gyermekünknek lesz hol laknia.”

Jámbor szerint hazudnak az embereknek, akik azt mondják, Orbán vagy Gyurcsány a kérdés. A kérdés az, hogy jövőre Robin Hoodként visszaszerezzük-e az Orbán oligarchái által elrabolt pénzt, hogy azt visszaforgassuk a köz javára.

Jámbor András felhívta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az előválasztási kampányokhoz.

2008. május 8. Balog Zoltán az Országgyûlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a tibeti zászlót lengeti a Tibetet Segítõ Társaság és az Amnesty International által rendezett sajtótájékoztatón a Parlament elõtt.

Ellenzékben a Fidesz rendszeresen felszólalt a kínai sajtószabadságért, emberi jogokért és a tibeti autonómiáért.  2008-ban a párt Országos Választmánya még úgy fogalmazott:

„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Országos Választmánya határozottan elítéli a kínai kommunista rezsim tibeti megtorló akcióit, és a szabad világ felhívásához csatlakozva követeli azok azonnali beszüntetését.”

Balog Zoltán, volt fideszes miniszter 2009-ben beszédet tartott a tibeti felkelés 50. évfordulóján, amikor azt mondta:

„Fölszólítjuk a Magyar Országgyűlést és a Magyar Kormányt, hogy amikor jó kapcsolatokra törekszik a Kínai Népköztársasággal (amit támogatunk), közben ne áldozza föl ennek az együttműködésnek az oltárán az emberi jogokat. Sem a tibetiekét, sem a magyarokét.”

Sőt, 32 éve, 1989. június 7-én a fiatal Fidesz is szabad Kínáért tüntetett, a Tiananmeni téri vérengzések ellen:

Forrás: tuntetes-archivum.hu

Orbán Viktor viszont már 2011-ben így nyilatkozott Kínáról:

„…A Kínai Népköztársaság és Magyaroszág szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év  és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket.”

Rövid technikai fennakadás után, a hamarosan kezdődő beszédekkel folytatjuk élő közvetítésünket!

 

Kossuth tér A tüntetésen lejátszott zene jogdíj alatt áll, ezért a Facebook megszakította a helyszíni közvetítésünket. A beszédek még nem kezdődtek el.

Fotó: Mérce.

Hamarosan visszatérünk! A Percről perce közvetítésünk a Mérce oldalán zavartalanul folytatódik.

 

Nem a mai tüntetés az első megmozdulás a Fudan Egyetem ellen. Nemrég Szél Bernadett országgyűlési képviselő tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel a parlamentben: „itt tulajdonképpen arról van szó, hogy építünk egy egyetemet Kínának és odaadjuk nekik ajándékba”, jelentette ki a politikus.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester konzultációt kezdeményezett a Fudan Egyetem és a Diákváros kérdésében, amelynek során online és köztereken kérik ki a lakosság véleményét a beruházásokról. A konzultációban négy kérdés szerepel:

  1. Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?
  2. Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?
  3. Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?
  4. Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak?

Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala.

Baranyi Krisztina, kerületi polgármester a Fudan Egyetem környékén lévő utcákat, köztereket Kínát provokálóan nevezte el, így lett a IX. kerületben Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszi Si-kuang püspök út. A kínai külügyminisztérium szóvivője erre az akcióra úgy reagált, hogy „megvetést sem érdemel”.

Közben megérkeztek a tüntetők a Kossuth térre!

Fotó: Mérce.

Fotó: Mérce.

 

A tavalyi SZFE-tüntetések óta nem lehetett tüntetni az országban a járványügyi korlátozások miatt, viszont a járvány lecsillapodtával is csak szigorú gyülekezési korlátozások mellett legális tüntetni. A gyülekezéskorlátozásokat a kormány annak ellenére tartja fenn, hogy egyéb szabályokon már lazított.

Fotó: Mérce.

Az érvényben lévő korlátozás értelmében ötszáz főt meghaladó résztvevő esetén a tüntetésen csak védettségi igazolvánnyal rendelkező (vagy védettségüket applikációval igazoló) személyek vehetnek részt. (Lásd bővebben a Helsinki Bizottság tájékoztatóját.)

Ezt a tüntetést szervező Szikra Mozgalom korábban úgy szándékozta kicselekezni, hogy 500 fős csoportokban külön-külön tüntettek volna, oltottak és oltatlanok együtt. A tüntetés iránti nagy érdeklődés miatt viszont végül úgy döntöttek, hogy külön vonulnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, míg az oltatlanok 500 fős csoportokra osztva mennek.

Oktogon A tüntetés eleje, és az ott haladó élő közvetítésünk már beért az Oktogonra, ahol meg is állt a forgalom. Itt a a tömeg a „Lakhatás”, „Hol a bérlakás?!” „Lakásmaffia” és a „Diákváros” szavakat skandálja. A tömeg végére váró tudósítónk szerint a Kodály köröndön még mindig nem látni a tömeg végét, ez alapján legalább 5-6 ezer fő érkezett eddig a demonstrációra.

Helyszíni tudósítonk szerint a rendőrséggel való együttműködés is zökkenőmentesnek tűnik, az újonnan érkezőket tájékoztatják arról, hogy csak a vonulás végére tudnak becsatlakozni.

Kodály körönd Elindult a Fudan egyetem ellen, a Diákváros mellett tüntető, helyszíni tudósítóink szerint több ezresre duzzadt tömeg a Kodály köröndről. Most az Andrássy úton haladnak az Erzsébet tér felé, innen a Széchényi tér és az Akadémia utca érintésével a Kossuth térre mennek majd, ahol többek között Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Jámbor András mondanak majd beszédet.

Fotó: Mérce.

A tömeg elején egy „Szerezzük vissza a jövőnket!” és egy „Tényleg bérből és fizetésből élők” feliratú molinót visznek, utalva Orbán Viktor nemrégiben a Kossuth rádiónak adott interjújára, amiben magára, mint bérből és fizetésből élőre hivatkozott.

Kodály körönd Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje (az előválasztáson) a Mérce kérdésére elmondta, hogy a gyülekezési korlátozások betartatása miatt több mint 100 embernek kellett megszerveznie a tüntetést.

A politikus elmondta, hogy nagyon sok minden ellen tüntetnek, az alapítványosítástól a dolgozók megsegítésének hiányáig. Kiemelte, hogy a Diákváros ügyéért tüntetnek elsősorban, mert ez az ügy egyben rámutat a lakhatási válság ügyére.

Fotó: Mérce.

Jámbor hozzátette, hogy „nagyon nagy baja egyébként nem lenne a kínai egyetemmel”, kritizálta viszont a hitelkonstrukciót, amiből Magyarország és a dolgozók nem fognak profitálni.

Kodály körönd Komjáthi Imre az MSZP elnökhelyettese a helyszínen lévő kollégánknak elmondta, nekik nem az egyetem ideológiájával van problémája, hanem azzal, ahogyan a Fudan egyetem területet vesz el a Diákvárostól, ráadásul mindezt a magyar adófizetők pénzéből finanszíroznák.

„A magyar dolgozók, magyar adóforintjaiból a magyar diákoknak kell lakhatást biztosítani.”

Elmondta, különbséget kell tenni a marxista ideológia és az elnyomó államkapitalizmus között. Úgy gondolja, sokakban zavart okoz a kommunistázás, mivel a kommunizmus sehol sem valósult meg.

A kormány eredeti tervei szerint a IX. kerületi Dunaparti-területen egy 12 ezer kollégiumi férőhelyet és 5800 bérlakást biztosító Diákváros épült volna. Mindebből végül csak 4 ezer kollégiumi hely fog megépülni, az eredeti Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem kampusza veszi át.  Az 1932-ben épült Nagyvásártelep műemléképületet is végül a Fudan kaphatja meg, pedig Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója korábban ígéretet tettek arra, hogy a Nagyvásártelep a Diákvárosé marad.

A beruházás választókerületében induló ellenzéki politikusok szerint a Diákváros jelentős szerepet játszhatna abban, hogy enyhítse a lakhatási válságot, de a Fudan kampusz elveszi ennek a lehetőségét.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom jelöltje szerint a Fudan nélkül sem lett volna garantált, hogy valóban felépül a 12 ezer kollégiumi hely, és az sem volt adott, hogy minden férőhelyet megfizethető áron adtak volna bérbe. „Ha ez a projekt el van szabotálva, ha el van szabotálva úgy, hogy a Fudan Egyetem épül meg, vagy el van szabotálva úgy, hogy nem megfizethető bérlakások, apartmanok, kollégiumi férőhelyek épülnek meg ezen a területen, akkor Budapest minden polgárának rosszabb lesz, és így egyébként Magyarországon minden polgárának, hiszen azért Budapestre elég sokan jönnek vidékről. Itt arról van szó, hogy nem kollégiumi férőhelyekről, hanem az egész lakhatás megoldásáról” – véli Jámbor.

Csordás Anett újra visszavezetné a Fidesz által 2014-ben megszüntetett lakásfenntartási támogatást, és abból a pénzből, amit a magyar kormány a Fudanra költ, szerinte nemcsak 100 ezer ferenc- és józsefvárosi lakást lehetne felújítani, de létre lehetne hozni egy olyan önkormányzati ügynökséget is, amely képes lenne tartósan lejjebb szorítani az albérletárakat.

Manhalter Dániel, a DK jelöltje szerint azért fontos, hogy a Fudan ne szorítsa ki az eredeti beruházást, mert az javítja az esélyegyenlőséget a felsőoktatásban tanuló hallgatók között, már csak azzal is, hogy a kínálati oldal ilyen mértékű bővítése a lakáspiacon szükségszerűen lejjebb viszi majd az albérletárakat is.

A Fuden egyetem elleni és Diákváros melletti tüntetést több kollégánk is élőben kíséri a helyszínről, a fényképek, háttérszövegek, videók és a szöveges beszámolók mellett, élő közvetítésünkben is követhetitek a demonstrációt, itt:

A járványhelyzet, a jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzet, illetve a kormány gyülekezést korlátozó rendelkezése miatt a tüntetés szervezői speciális szabályokat alakítottak ki, melyeket a rendőrséggel is egyeztettek.

A tüntetés az Andrássy út Hősök tere felőli végén indul 4 órakor, 3 órától lehet gyülekezni. A menet a Kossuth térre tart, itt hangzanak majd el a beszédek.

Az eredeti tervek szerint 500-as csoportokban vonultak volna a tiltakozók, de a tervet a szervezők végül elvetették.

A tüntetés szervezői a Mércének elmondták, hogy a rendezvényre való beléptetésnél mindenkitől elkérik majd a védettségi igazolványt, és a védettségüket igazolni tudók, valamint  az oltatlanok külön csoportokban tudnak majd vonulni.

Azok, akik fel tudnak mutatni a beléptetésnél védettségi igazolványt, a hozzájuk tartozó 18 éven aluliakkal egy tömegben tudnak majd vonulni, ők a Kodály Körönd felől, illetve a Rippl-Rónai utcánál tudnak a rendezvény területére belépni.

Azokat, akik még nem rendelkeznek védettséggel, a szervezők arra kérik, hogy az Andrássy út Rippl-Rónai utca és Hősök tere kisföldalatti kijárat közötti szakaszon, két oldalt a szervízúton keressék a rendezőket, ők ott fognak tudni gyülekezni. A tervek szerint az oltatlanok, vagy védettségüket igazolni nem tudók a fő tömegtől külön vonulnak, szükség esetén kisebb csoportokban. A két csoport végig, a Kossuth téren is el lesz különítve.

A menetbe később is be lehet csatlakozni, de a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ha teheti, az Andrássyra érkezzen.

A szervezők a tüntetés facebook-oldalán hangsúlyozzák, hogy a rendőrségnek, a rendezvény megfelel a törvényi és biztonsági előírásoknak. A szervezők mindenkitől azt kérik, hogy maszkban érkezzen a tüntetésre.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}