Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korábbi ígéretével szemben a Fudannak adta a kormány a Diákváros szívét és lelkét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerdán került napvilágra a kormány törvényjavaslata, amellyel a kormány szabályozni kívánja a kínai Fudan Egyetem magyarországi működésének egyes aspektusait, többek között azt is, hogy milyen területeket kap meg az állami támogatások részeként a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány. A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be.

A javaslat egyik érdekessége, hogy miközben a kormány mindenkit igyekezett lenyugtatni, miszerint a Diákváros megvalósulására semmiféle hatással nem lesz az egyetem, úgy tűnik, ez mégsem egészen így lesz.

Erre hívta fel Facebook posztjában a figyelmet Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is.

 

Palkovics miniszter úr egyeztetésre hívott a Fudan kínai egyetem ügyében jövő hétfőre.

Tekintsem ezt a mai…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2021. május 12., szerda

Ahogy a polgármester írta,

„Palkovics miniszter úr egyeztetésre hívott a Fudan kínai egyetem ügyében jövő hétfőre.

Tekintsem ezt a mai törvényjavaslatot az egyeztetés alapjának?

Ebből ugyanis feketén-fehéren kiderül, hogy odadobták a Diákváros területét a Fudannak.

Elképesztő.
De legalább vége a hazudozásnak arról, hogy a Diákvárost is meg akarják építeni a kínai egyetem mellett”.

Noha az ábrán látszik, hogy továbbra is szerepel a tervek között a Diákváros, immár a korábban tervezettnél jóval kisebb területen tervezik megvalósítani. Holott a kormány váltig állította, hogy az Egyetem és a Diákváros békésen meg fognak férni egymás mellett, és előbbi nem az utóbbi kárára fog terjeszkedni.

Ezt kevesebb, mint egy hónapja Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója is megerősítették. Igaz, egy nappal sajtótájékoztatójuk után el is vették Fürjestől a Diákváros projektet, amit Palkovics miniszter kapott meg – noha állítása szerint Fürjes nem mondott semmi rosszat.

Akkori cikkünkben azt írtuk, hogy

„Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Fudan Egyetem kampuszának megvalósítása egyáltalán nem érinti a diákváros megépülését, utóbbi – jelen állás szerint – a korábban megismert terveknek megfelelően fog megvalósulni.”

Arról is szó volt, hogy a Diákváros üzleti típusú fejlesztéseit kívánják elhagyni, hogy helyükön valósulhasson meg a Fudan Egyetem építkezése. Azt is megtudhattuk, hogy a „szívét-lelkét” jelentő, vagyis közösségi központként funkcionáló Nagyvásártelep 1932-ben épült, ipari műemlék épülete lesz a következő nagy projekt, aminek lezárták a tervpályázatát

Ehhez képest most úgy tűnik, hogy a Diákvárosnak kivágták a szívét és eladták a lelkét.

A törvényjavaslat szerint ugyanis a Nagyvásártelep ipari műemlék épületét is megkapja a Fudan, noha a minisztérium tett arra vonatkozó homályos utalásokat, hogy a Fudan és a Diákváros közösen használhat majd bizonyos funkciókat ellátó tereket, ingatlanokat. Hogy ezt hogyan szándékoznak megvalósítani és mit jelent pontosan, azt azonban egyelőre homály fedi.

Ahogy az sem világos, hogy ez esetben a Nagyvásártelepet és a környező területeket miért kellett a Fudan fennhatósága alá vonni. Hisz amennyiben a két intézmény közösen használt volna bizonyos területeket, úgy logikus volna az állami finanszírozású és fenntartású – bár a nagy alapítványosításban ki tudja ezt – és több budapesti egyetemet is kiszolgáló Diákváros, mint az alapítványi Fudan égisze alatt fejleszteni és működtetni.

Palkovics miniszter korábban maga is hangsúlyozta, hogy a Fudan nem vesz el területeket a Diákvárostól. Ironikus módon ráadásul épp a Nagyvásártelep felújítására kiírt tervpályázat eredményhirdetésén nyilatkozta, hogy

„a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”.

Az egyelőre kérdés, hogy a változások hogyan érintik az érintett terület rehabilitációjára vonatkozó, korábban napvilágot látott terveket, illetve magára a Nagyvásártelepre és környezetére vonatkozó elképzeléseket.

Noha Baranyi polgármester belengette, hogy népszavazáson kérné ki a helyi lakosok véleményét azzal kapcsolatban, hogy szeretnék-e a Fudant, a kormányzati kommunikáció alapján nem úgy tűnik, hogy a népnek vagy a kerület vezetésének bármi beleszólása is lenne abba, hogy milyen felsőoktatási intézményt telepít vagy nem telepít a kormány a IX kerületbe.

Efelől pedig a mostani törvényjavaslat sem hagy kétséget: sarkalatos törvényként az országgyűlési képviselők kétharmadának az egyetértése szükséges az elfogadásához. Ez pedig meg is van a kormánypártoknak, így kétségkívül könnyedén át fogják nyomni az országgyűlésen, onnantól kezdve pedig hiába szavaztatnak a helyi polgárokkal, valóban nem lesz sok jelentősége.

A Diákváros és a Fudan ügye előkerült az ellenzéki országgyűlési előválasztás során is, a kerületben induló jelöltek megegyeztek abban, hogy előbbire szükség van, velük készült interjúink az alábbi cikkben találhatók meg.

 

Az ellenzéki előválasztás valamennyi érintett jelöltje messzemenőkig támogatná a Diákvárost. Hogy miért, azt el is…

Közzétette: Mérce2021. április 28., szerda

Az ügy körüli fejleményeket rendszeresen követjük itt, a Mércén, vontakozó cikkeink erre a linkre kattintva érhetők el.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd