Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina népszavazást kezdeményezne a Fudan Egyetem ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 2021.04.17. 14:00

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a fővárosi közgyűlés tagjaként népszavazást szeretne kezdeményezni a Fudan Egyetem ügyében. A polgármester ezt szombati Facebook-bejegyzésében jelentette be, amelyben arról ír, hogy az egyetem tervezett campusa területének több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, de a Főváros is rendelkezik  ott”némi ingatlantulajdonnal.” Ezeket a területeket tehát a kerületnek át kellene adnia az egyetemnek, de ehhez nem rendelkezik a ferencvárosiak felhatalmazásával.

„Ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják” – írja Baranyi.

A polgármester emellett azt ígéri, hogy amíg „nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani.”

Népszavazást egyébként csak a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet kitűzni, az annak életbe lépése előtt kitűzöttek is elmaradnak.

Korábban írtuk:

Egy péntek este megjelent kormányhatározat értelmében a Budapesti Diákváros immár nem Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, hanem Palkovics László innovációs és technológiai miniszter feladatai közé tartozik. Karácsony Gergely szerint ez bizonyítja, hogy a kormány „igenis a Budapesti Diákváros helyére akarja erőltetni a kínai egyetemet.” Mindeközben a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu arról ír, hogy nemcsak a Diákvárostól, hanem a csepeli közparktól is elvenne területet a Fudan Egyetem.

„Még a saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket”

– írja Karácsony Gergely legutóbbi Facebook-bejegyzésében. A főpolgármester szerint Fürjes leváltása, amelyről a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletből értesült a nyilvánosság, azt jelzi, hogy a kormány szóbeli ígéretei ellenére „igenis sok ezer magyar diák lakhatásának kárára szolgálná ki az Orbán-kormány a kínai gazdasági-politikai érdekeket.”

Fürjes Balázs és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója csütörtökön tartottak a Déli Városkapu fejlesztési programról sajtótájékoztatót, melyen mindketten hangsúlyozták, hogy a Fudan Egyetem megépülése nem vesz el a tervezett Diákvárostól helyet, az ígért kollégiumi épületek maradéktalanul meg fognak épülni. Fürjes és Vitézy arról is beszélt, hogy bár külföldi hallgatóknak is biztosítanak helyet, a Diákvárosban nem a Fudan diákjainak építenek lakhatást, hanem nagyrészt a magyar hallgatóknak.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke még aznap Facebook-bejegyzésben reagált a sajtótájékoztatón elhangzott állításokra, amelyek szerinte csak „újabb blöff” részét képezték, amellyel „a kialakult kínos helyzetet kívánta a kormány kezelni.” Állítása szerint ugyanis a Fürjesék által bemutatott elképzelés éppen a diákszállások nagyobb részének helyet adó területet adná oda a Fudan Egyetem campusának.

Balogh szombati bejegyzésében a bemutatott tervek újabb aspektusát emelte ki, mégpedig azt, hogy

a kínai egyetem kedvéért a kormány a csepeli közpark területét is csökkentené. Ez a terület jelenleg kihasználatlan zöldterület, amelynek a helyén a főváros a Budapesti Nagyerdő terv részeként egy jelentős közpark létrehozását tervezte.

„Kérdés, hogy mit tesz majd Palkovics László miniszter, akit tegnap a feladat felelősének nevezett ki a miniszterelnök. Ha a korábbi projektgazda Fürjes is csorbította volna a Diákváros és a csepeli közpark területét, mit tesz vajon majd Palkovics, aki eddig egyáltalán nem vett részt a Déli Városkapu terveinek kialakításában?” – teszi fel a kérdést Balogh.

A DIÁKVÁROS ÉS A CSEPELI KÖZPARK TERÜLETÉT IS CSÖKKENTENÉ A FUDAN EGYETEM

Csütörtökön bemutatta a kormány azt a…

Posted by Balogh Samu on Saturday, 17 April 2021

Ahogy azt a Népszava témával kapcsolatos cikke kiemeli, a leendő közpark területét érintő sávban a területek egy része önkormányzati és magánkézben van, és a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat is határozottan jelezte korábban, hogy semmit nem adnak el a kínai egyetem építkezéséhez. A lap szerint

„az Orbán-kabinet a fenti döntéssel végképp egyértelművé tette, hogy a kínai egyetem budapesti betelepülése szívügye, annak semmiféle magyar fejlesztési terv nem állhat az útjába.”

Balogh Samu állításaival szemben a Magyar Nemzet szombati cikke arról ír, hogy nem is a Fudan Egyetem, hanem a Diákváros az, ami ütközne a dél-pesti Nagyerdő terveivel. Ezt a lap Karácsony 2019-es kampányanyagára hivatkozva állítja, amely szerint a Nagyerdő „a főváros IX. és XXI. kerületeiben, a Soroksári-Duna két oldalán valósulhat meg”. A Magyar Nemzet szerint a Diákváros látványterve és Karácsony kampányanyagának ábrája szerint a két elképzelés üti egymást, nem valósíthatók meg egyszerre.