Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs B terv, de Palkovics egyeztetni hívta Karácsonyt és Baranyit a Fudan és a Diákváros ügyében

Ez a cikk több mint 1 éves.

Május 17-ére egyeztetésre hívta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, valamint Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Fudan egyetem megvalósítása kapcsán, tudta meg az ATV.

Noha Baranyi nincs elragadtatva attól, hogy nem a döntéselőkészítésbe vonták be őket, el fog menni a találkozóra hogy megkapják a várt információkat – ugyanakkor „sok jóra nem számít”.

A városvezető szeretne tájékozódni afelől, hogy a kormány pontosan hogyan, hova képzeli el a Fudan egyetemet, mi a beruházás ütemezése, és mik a több, mint ötszázmilliárd forintos kínai hitel részletei. A kormány ugyanis ezekről a kérdésekről eddig mindössze információmorzsákat csepegtetett, számos aggodalomra és találgatásokra adva okot.

Két kérdés a leginkább neuralgikus a projekttel kapcsolatban, ezek pedig egyrészt az említett jelen információink szerint 545 milliárd forint értékű hitel. Ebből épülne fel kínai, valamint a tervek szerint magyar kivitelezőkkel az egyetem kampusza, így a kínai egyetem beruházását jelentős részben a magyar adófizetők állnák.

A másik fontos kérdés, hogy mi lesz a Diákvárossal, amit épp oda terveznek, ahol a Fudan várható helyét is kijelölték – noha erről ahogy említettük, egyelőre igen homályos információkkal rendelkezünk csak. A diákváros 10-12 ezer egyetemi hallgatónak nyújtana megfizethető .és jó minőségű lakhatást különböző szolgáltatásokkal, közösségi terekkel, megvalósulását azonban sokan féltik a kínai egyetem árnyékában.

Nem segít eloszlatni a kételyeket az sem, hogy noha április közepén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a kormányhoz képest szokatlanul barátságos hangulatú sajtótájékoztatón igyekeztek lenyugtatni hallgatóságukat, miszerint nincs itt semmi látnivaló, a Diákváros megvalósul a kínai egyetem mellett. Majd pár nappal később az egész projektet szőröstül bőröstül áthelyezték Palkovics miniszter felügyelete alá, ráadásul a vonatkozó tervpályázat eredményhirdetését az érintett IX kerületi önkormányzat vezetője, Baranyi polgármester csak on-line formában követhette.

A polgármester népszavazást is kezdeményezett a Fudan ügyében aminek sorsa egyelőre kérdéses, ugyanis a kormány pedig kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani. Ezügyben volt is némi szkander Baranyi és Palkovics között, a miniszter szerint mindenképp megépül az egyetem és a kormánynak nincs B terve, a polgármester szerint viszont lehet népszavazást tartani akkor is, ha kiemelt beruházássá teszik az egyetemet (és lesz is értelme).

 

Még egyszer és valószínűleg nem utoljára:

LESZ NÉPSZAVAZÁS A FUDAN ÜGYÉBEN

Attól, hogy kiemelt beruházássá…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2021. május 6., csütörtök

A Diákváros és a Fudan ügye előkerült az ellenzéki országgyűlési előválasztás során is, a kerületben induló jelöltek megegyeztek abban, hogy előbbire szükség van, velük készült interjúink az alábbi cikkben találhatók meg.

 

Az ellenzéki előválasztás valamennyi érintett jelöltje messzemenőkig támogatná a Diákvárost. Hogy miért, azt el is…

Közzétette: Mérce – 2021. április 28., szerda

Az ügy körüli fejleményeket rendszeresen követjük itt, a Mércén, vontakozó cikkeink erre a linkre kattintva érhetők el.

Címlapkép: MTI/Vajda János