Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amikor még a Fidesz tiltakozott Kína ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

2008. május 8. Balog Zoltán az Országgyûlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a tibeti zászlót lengeti a Tibetet Segítõ Társaság és az Amnesty International által rendezett sajtótájékoztatón a Parlament elõtt.

Ellenzékben a Fidesz rendszeresen felszólalt a kínai sajtószabadságért, emberi jogokért és a tibeti autonómiáért.  2008-ban a párt Országos Választmánya még úgy fogalmazott:

„A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Országos Választmánya határozottan elítéli a kínai kommunista rezsim tibeti megtorló akcióit, és a szabad világ felhívásához csatlakozva követeli azok azonnali beszüntetését.”

Balog Zoltán, volt fideszes miniszter 2009-ben beszédet tartott a tibeti felkelés 50. évfordulóján, amikor azt mondta:

„Fölszólítjuk a Magyar Országgyűlést és a Magyar Kormányt, hogy amikor jó kapcsolatokra törekszik a Kínai Népköztársasággal (amit támogatunk), közben ne áldozza föl ennek az együttműködésnek az oltárán az emberi jogokat. Sem a tibetiekét, sem a magyarokét.”

Sőt, 32 éve, 1989. június 7-én a fiatal Fidesz is szabad Kínáért tüntetett, a Tiananmeni téri vérengzések ellen:

Forrás: tuntetes-archivum.hu

Orbán Viktor viszont már 2011-ben így nyilatkozott Kínáról:

„…A Kínai Népköztársaság és Magyaroszág szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év  és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket.”

Címlapkép: MTI