Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákváros, avagy a megfizethető lakhatás kulcsa

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az már biztos, hogy Ferencváros polgármestere és Budapest főpolgármestere helyi népszavazással akarja megakadályozni, hogy a IX. kerületi Duna-partra tervezett Diákváros lássa kárát a kormány által ugyanerre a területre álmodott Fudan-kampusz építésének. De miért is lesz jó a (választó-)kerület, a főváros vagy akár az egész ország lakosságának, ha a Diákváros az eredeti tervek szerinti kapacitással épül meg és funkcionál majd? Biztosan az állam kínai hitel általi eladósítása-e az egyetlen szempont, vagy pedig más miatt éri meg küzdeni az eredeti Diákváros-beruházásért?

Hogy erre a kérdésre választ kapjunk, azokhoz fordultunk, akik a következő időszakban intenzíven foglalkoznak majd a beruházás helyszínéül szolgáló budapesti 6. egyéni választókerületben élők – vagy ami jelen esetben talán még fontosabb, az itt tanuló egyetemisták, főiskolások – problémáival: a szeptemberre tervezett ellenzéki előválasztás helyi egyéni jelöltjeihez.

Miután a három, a választókerületben eddig bejelentett induló közül Jámbor András „megfizethető lakhatást” jelentő Diákvárosról írt egyik kampányposztjában, Csordás Anett pedig úgy fogalmazott a beruházás kapcsán, hogy olyan kormányprogramot tud támogatni, „amely egyenlő esélyeket ad minden tanulni vágyó fiatalnak, amely enyhíti a lakhatási válságot”, a 2:22 sorozat keretében ezen a héten arra voltunk kíváncsiak, hogy a számos egyetemi kampusznak, illetve ott tanuló diákoknak otthont adó választókerület, azaz Józsefváros és Ferencváros egyrészének jelölt-aspiránsaiként hogyan látják a Diákváros-projekt szerepét a lakhatási válság enyhítésében, illetve ők maguk milyen eszközökkel támogatnák és szabályoznák a diákok megfizethető lakhatását. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Fudan esetében „500 milliárd forintos kémegyetemről” beszélő Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció előválasztási jelöltje miként látja a tervezett Diákváros lakáspiacra gyakorolt szerepét.

Jámbor András: Az egész lakhatási válság megoldása a tét

Nemcsak azért kell küzdeni, hogy ne adósítsuk el az országot a Fudan Egyetem idehozásával, hanem azért is, hogy megfizethető apartmanok és bérlakások jöjjenek létre a Diákváros-projektben – véli Jámbor András. A Szikra Mozgalom jelöltje szerint ezzel együtt a probléma ott kezdődik, hogy még a Fudan jelentette fenyegetés nélkül sem garantált, hogy a 8-12 ezer kollégiumi férőhely teljes mértékben megvalósulna, vagy legalábbis nem az átlagos vagy alacsonyabb fizetőképességű célcsoportok számára. Ha ilyen mennyiségű lakás, bérlakás, apartman, kollégiumi férőhely jönne be a lakáspiacra, az az egyszerű, dolgozó embereknek is azt jelentené, hogy olcsóbban bérelhetnek lakást, ezért Jámbor szerint a Diákváros tétje nem egyszerűen a kollégiumi elhelyezések, hanem az egész lakhatási válság megoldása.

Csordás Anett: Fudan helyett lakásfelújításokat és lakásügynökséget!

Csordás Anett arról beszélt a 2:22-ben, hogy a diákok megfizethető lakhatásának  sérülésénél is nagyobb lehet a kár, amit a Fudan Egyetem a Diákvárosra való „ráépítése” okozhat. Csordás emellett azt is kiemelte kérdésünkre adott válaszában, hogy a Fidesz-kormány által 2014-ben megszüntetett lakásfenntartási támogatás visszavezetése kulcsfontosságú lenne a lakhatási válság enyhítésében, illetve abból pénzből, amivel a magyar kormány a Fudant támogatja, szerinte nemcsak 100 ezer ferenc- és józsefvárosi lakást lehetne felújítani, de létre lehetne hozni egy olyan önkormányzati lakásügynökséget is, amely képes lenne tartósan lejjebb szorítani az albérletárakat.

Manhalter Dániel: A Diákváros Ferencváros nagy dobása lehet 

Ha 8-12 ezer diák megjelenik egy városrészben, akkor az szükségszerűen feljebb húzza a kereskedelmi és a szolgáltató szektort, tehát a fogyasztást is – vélekedett Manhalter Dániel a Diákváros-projekt előnyeit taglalva. A DK jelöltje szerint emellett azért fontos, hogy a Fudan ne szorítsa ki az eredeti beruházást, mert az javítja az esélyegyenlőséget a felsőoktatásban tanuló hallgatók között, már csak azzal is, hogy a kínálati oldal ilyen mértékű bővítése a lakáspiacon szükségszerűen lejjebb viszi majd az albérletárakat is.

Az interjúkat Demeter Márta, az LMP jelöltjének szerdai bejelentése előtt készítettük.