Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demeter Mártát indítja az LMP a VIII-IX. kerületi előválasztáson

Ez a cikk több mint 2 éves.

Demeter Márta, az LMP- Magyarország Zöld Pártja jelöltjeként indul Budapest 06. választókörzetében az ellenzéki előválasztáson, jelentette be a jelölt, és az őt ajánló Schmuck Erzsébet társelnök.

Demeter, aki maga második ciklusát tölti országgyűlési képviselőként, bejelentésében úgy fogalmazott, hogy „a képviselet alapja a partnerség, az együttműködés kell hogy legyen.”

A VIII. és IX. kerületet magába foglaló körzet új előválasztási jelöltje kiemelte, hogy a közös ellenzéki program alapján kívánja ő is felépíteni programját, ezért is fontos neki kiemelten a a helyi önkormányzatokkal való korrekt partnerség kialakítása, a tisztességes fizetést adó munkahelyek létrehozása, a megfizethető lakhatás és az épületeket energetikai fejlesztése is.

Demeter a helyi állami nagyberuházásokról (Blaha Lujza tér fejlesztése, vasútfejlesztés, rozsdaövezetek felszámolása) elmondta, ezek olyan projektek, amelyekbe a helyieknek beleszólást kellene engedni.

A választókörzetben eddig Demeterrel együtt már hat jelölt jelentette be indulását az választáson, hárman az előválasztáson is megméretik magukat. Köztük van Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője a Szikra Mozgalom színeiben, Csordás Anett, a C8 – Civilek Józsefvárosért civil jelöltje, valamint a DK-s Manhalter Dániel. Szabóné Kállai Szilvia, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, valamint Cséplő Dániel Magyarországi Szociáldemokrata Párt színeiben nem előválasztanak, de indulnak a képviselőségért.

Az előválasztás menetéről nem rég a Debreciner közölt részleteket. Ezek szerint az ellenzéki pártok elnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), mint a legfőbb operatív irányító szervét az előválasztásnak. Az OEVB-be delegáltak:

Sebián-Petrovszki László (DK),
Szabó Gábor (Jobbik),
Hanák Gábor (LMP),
Molnár Zsolt (MSZP),
Hajnal Miklós (Momentum),
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)

Augusztus 23-tól szeptember 6-ig tartana a jelöltek ajánlásainak összegyűjtése, ezután szeptember 18-26. között az első előválasztási forduló, majd október 4-10. között a második.

Az Országos Előválasztási Bizottságok mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozták a Helyi Előválasztási Bizottságokat, amelyekbe mind a hat ellenzéki párt delegál egy-egy tagot.

A legelső feladatuk az lesz, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületekben hány helyszínen és konkrétan hol lehet majd szavazni akár a teljes első forduló alatt, akár csak 1-2 napig.

A 2022-es tavaszi országgyűlési választáson a legtöbb szavazatot kapott jelöltet indítja majd az ellenzéki összefogás az adott választókerületi mandátumért, illetve ha a miniszterelnöki pozícióért indulók közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét – tehát az összes voks felét és annál egy szavazattal többet – akkor második forduló következik.

Az előválasztásról villáminterjú-sorozatot indítottunk a Mércén 2:22 címmel, amelynek első részei már elérhetők a Mérce Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, illetve cikk formában is, a politológusokkal készített interjúk itt, a politikusokkal készültek pedig itt nézhetőek meg, olvashatóak el.

A Mérce állásfoglalása az előválasztásról itt olvasható.

(Frissítés: a cikk korábbi verziójába tévesen került bele, hogy Szabóné Kállai Szilvia, illetve Cséplő Dániel indulnak az előválasztáson.)
Címlapkép: MTI/Kovács Attila