Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mérce és az előválasztás

Ez a cikk több mint 3 éves.

2022 tavaszán választásokat tartanak Magyarországon, a hatpárti ellenzéki szövetség pedig bejelentette, hogy idén ősszel előválasztásokon döntik el, hogy a 106 egyéni választókerületben kiket indítanak majd közös jelöltként az országgyűlési választásokon, és Orbán Viktor ellenfelét is ezen az úton kívánják kiválasztani. A Mérce szerkesztősége világossá szeretné tenni olvasóink számára, hogy mint világnézetileg elkötelezett, a pártoktól és gazdasági szereplőktől független lap milyen jelentőséget tulajdonítunk a 2022-es választásnak és az ellenzéki előválasztásnak: hol látjuk a Mérce helyét a kampányban?

Az előválasztás lehetőséget adhat arra, hogy az ellenzéki jelöltek kevésbé háttéralkuk nyomán és inkább demokratikus legitimáció alapján álljanak fel; megoldást nyújthat a Fidesz ellenzékének arra, hogy egységesen álljon ki a kormányzó pártokkal szemben.

És – ami a rendszerkritikus, avagy a jelenlegi pártpalettát balról szemlélők számára talán a legfontosabb –  az előválasztás elviekben lehetőséget kínál a pártokon kívüli szereplőknek is arra, hogy új gondolatokat, friss megoldásokat hozzanak be az intézményes politikába. (Annak ellenére igaz ez, hogy  az előválasztáson nem a pártok színeiben induló jelöltaspiránsoknak is előre jelezniük kell majd, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.)

A Mérce sohasem rejtette véka alá, hogy egy igazságosabb, szolidárisabb társadalomért küzd, és ebben a társadalom különböző szintjein és szektoraiban mozgó szereplőkre potenciális szövetségesként tekint. Reméljük, hogy az előválasztás nyújtotta lehetőséget számos olyan jelölt ragadja meg, aki számára a társadalmi igazságosság kérdései meghatározóak, aki közösségben és a közösségi érdekekért kiállva képes küzdeni a közjóért.

Az előválasztáson megméretteti magát Jámbor András, a Mérce alapítója és korábbi főszerkesztője is. Mivel fontosnak tartjuk, hogy az intézményes politikában megjelenjen minél több szereplő, aki baloldali értékrendet képvisel, András – aki 2019-es távozása óta semmilyen módon nem vesz részt a Mérce szerkesztésében – indulását üdvözöljük, kampányához sok sikert kívánunk.

Ugyanakkor azt is feladatunknak érezzük, hogy a Mércének deklaráltan fontos, baloldali értékeket közvetítő további jelöltek kampányainak is kiemelt figyelmet és nagyobb felületet szenteljünk: az arra érdemes felvetéseket vitára bocsássuk, és jobbító szándékkal kritizáljuk, a társadalom számára hasznos javaslatokat segítsünk eljuttatni az érintettekhez.

Emellett továbbra is feladatunknak tekintjük, hogy kritikus attitűdöt képviseljünk az ellenzéki nyilvánosságban: hogy a javaslatokat  egyenlő mércével mérve nyilvános vitát tudjunk folytatni azok kívánatosságáról. Ezzel is hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy érdemi válaszok szülessenek közös problémáinkra és új elképzelések, új megoldások, új gondolatok is létrejöhessenek.

A Mérce szerkesztősége arra törekszik majd, hogy az érvek, víziók és a közérdekről szóló ajánlatok összemérése tudja meghatározni a választási versengést.

Amivel a mércés választási és előválasztási tudósításokban biztosan találkozhatsz:

  • jelölti interjúkkal
  • tematikus cikk- és videósorozatokkal
  • politikai elemzésekkel
  • a pártok és jelöltek társadalompolitikai programjának elemzésével
  • és persze publicisztikákkal minden mennyiségben.
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor