Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor András, a Mérce alapítója is elindul az előválasztáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Elindulok a hatpárti ellenzéki előválasztáson, Ferencvárosban és Józsefvárosban, hogy együtt legyőzzük a Fideszt, és visszaszerezzük a jövőnket” – jelentette be Jámbor András, a Mérce alapítója és volt főszerkesztője Facebookon szombat délelőtt.

Jámbor András, aki jelenleg a Főpolgármesteri Hivatal társadalompolitikai referense, 34 éves, 12 éves kora óta él a választókerületben és mint azt bejegyzésében hangsúlyozza, az elmúlt 12 évben mindig ott volt a „háttérben”.

„Szerveztem, írtam, beszéltem, de most itt az ideje, hogy előrelépjek, és a körülöttem lévő közösséget megszervezve cselekedjek is. Bekapcsolódjak a Fidesz leváltásáért szerveződő koalícióba!” – Fogalmaz Jámbor.

Elindulok a hatpárti ellenzéki előválasztáson, Ferencvárosban és Józsefvárosban, hogy együtt legyőzzük a Fideszt, és…

Közzétette: Jámbor András – 2021. március 13., szombat

Mint írja, a mögötte álló csapat mára több mint 100 főből áll. Weboldalukon kiemelik, hogy a 2022-es parlamenti választásokra írt programjuk „nem egy párt programja, és nem tér ki mindenre”, de alapvetően tartalmazza azokat a gondolatokat és elképzeléseket, amelyekkel leginkább le tudják írni, mit gondolnak a világról.

A programnak a „Szerezzük vissza a jövőnk” címet adták, amely egyszerre utal a kormányváltás fontosságára de arra is, hogy az ellenzéknek konkrétumokat kell mondania arról, hogyan képzeli el az Orbán-rendszer utáni világot. Ezeknek a konkrétumoknak pedig a jelölt szerint szóliuk kell arról is, hogy miképpen adunk minél több hatalmat a népnek a gazdasági és politikai elittel szemben, hogy visszaszerezzük a kontrollt, a jövőnket.

Ezek az elképzelések és konkrétumok többek között az alábbiakra térnek ki:

  • Általános bérfejlesztés, a szakszervezetek és dolgozói jogok megerősítése, az egyenlőtlenségek mérséklése olyan eszközökkel, mint a sztrájkjog erősítése és a rabszolgatörvény kivezetése, valamint a többkulcsos jövedelemadó-rendszer és a dolgozói tulajdonlás állami támogatása.
  • Az MTI kivételével megszüntetnék a közmédiát, ösztönöznék a médiacégek dolgozók általi birtoklását és állami hiteltámogatást adnának azoknak a szerkesztőségeknek, amelyeknek dolgozói megveszik tulajdonosaiktól a médiaterméket. A közmédia 120 milliárdos költségvetéséből pedig egy pénzalapot hoznának létre, amelyet az állampolgárok oszthatnának szét a közösségi vagy dolgozói tulajdonban lévő médiumok között évente.
  • A programban szerepel a gondoskodó ágazatok megerősítése is: bölcsődei hozzáférést és minőségi óvodát biztosítanának mindenkinek; minőségi ingyenes egészségügyi ellátást; ingyenes lakhatást a közszolgálatban pályakezdő alkalmazottaknak; valamint kedvezményes hitelkonstrukciókkal és állami garanciavállalással támogatnák a lakásszövetkezetek létrehozását. Ezen kívül az idősgondozás intézményrendszerét is fejlesztenék, az itt dolgozók munkafeltételeivel együtt. Kiemelendő továbbá, hogy 3 hónap helyett másfél évre bővülne a munkanélküli támogatás időtartama, és  magasabb lenne az összege, mint jelenleg.
  • A program utolsó fejezete pedig arról szól, hogyan lehetne elkerülni a klímakatasztrófát. Jámborék erre válaszul a zöld munkahelyeket említik, valamint a közösségi mezőgazdaság és szövetkezeti formák szorgalmazását, amihez „elengedhetetlen a Fidesz által előállított mesterséges nagybirtok-struktúra fokozatos felszámolása”.

A program ezen kívül számos más részletre is kitér, a teljes szöveget itt lehet elolvasni.

A Jámbor Andrást indító Szikra Mozgalom egy rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezet. Tagjaikkal és szövetségeseikkel kiemelten foglalkoznak az önkormányzati demokrácia és a dolgozói érdekképviselet kérdéseivel. A 2019-es önkormányzati választásokon kezdtek el közösen dolgozni, többek között Baranyi Krisztina, Pikó András és Karácsony Gergely sikeres kampányát segítették. Céljuk a politikai térben összekötni a lakhatási, környezetvédelmi, dolgozói és szociális ügyeket, kihasználva az utcai direkt aktivizmus, a nyilvános rendezvények és az online tudásátadás, illetve az intézményes politika eszközeit.

Amint arról korábban beszámoltunk, a 8-9. kerületi előválasztásra eddig Csordás Anett, a Lépjünk, hogy Léphessenek! szervezet vezetője jelentette be indulását, valamint a DK-s Manhalter Dániel.

Címlapkép: Jámbor András