Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választások előtti estére jelentett be nagygyűlést Magyar Péter a Belügyminisztériumnál

„Az elmúlt két hónapban a kormánypártiak az áldozatokkal nem igazán törődtek”

– mondta Nagy Ervin nyitóbeszédében Magyar Péter pénteki tüntetésén a Belügyminisztérium előtt. Nagy kijelentette, azért áll Magyar mellett, mert a politikus szerinte minden igazságtalanságra azonnal reagál. Nagy bírálta a gyermekotthonok reformját célzó törvénytervezet akadozását is.

Magyar Péter tüntetése a gyerekbántalmazás ellen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István

Tudósítóink a helyszínről követik az eseményeket:


A színész után Szilágyi Kitti, az Országos Közös Akaratot képviselő óvónő emelkedett szóra. Szilágyi elmondta, azért jött, mert a gyermekekkel foglalkozó szakembereket nap mint nap megalázzák, és egyedül nem tudnak változást elérni.

„Egy nemzetnek feladata, hogy megvédje a gyermekeket, mert ez megmaradásának és fejlődésének alapvető kritériuma”

– mondta a pedagógus aktivista, aki arról is beszélt, a gyermekotthonoknak nincs elegendő finanszírozása, és nincs elegendő szakember. Szilágyi arra is emlékeztetett, hogy az országban továbbra is nagy a gyermekszegénység, és a kiszolgáltatottság. Szilágyi kijelentette, hogy egész éjszakás demonstrációt folytatnak holnapig az Országos Közös Akarattal, és szombat reggel is demonstrálnak a Belügyminisztériumnál.

Szilágyi Kitti szólal fel Magyar Péter tüntetésén a gyerekbántalmazás ellen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István

Magyar Péter beszédében elmondta, a kormány folyamatosan hazudik, semmibe veszi a családokat és a védtelen gyermekeket, és háborút szít a magyarok közt. A politikus felemlegette a kormánynak, hogy tagjai még mindig nem tudtak bocsánatot kérni a bicskei áldozatoktól.

„Megbocsátás csak ott lehetséges, ahol bocsánatot kérnek. Mi már számtalanszor bocsánatot kértünk, Orbán Viktor helyett.”

Magyar arról is beszélt, hogy az áldozatok ma nem számíthatnak rá, hogy a hatóságok gyorsan és szakszerűen lépnek fel ügyükben. A politikus szerint a hatóságok szinte csak a nyilvánosság nyomására lépnek, és ezért Pintér Sándor belügyminiszter a felelős.

Magyar Péter tüntetése a gyerekbántalmazás ellen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István

A szerdán bejelentett törvénycsomag nem jelent megoldást Magyar szerint, bár tartalmával egyetért. Magyar elmondta, hogy a gyenge nyomozati eljárások és a gyermekvédelmi intézmények súlyos alulfinanszírozottsága a fő probléma.

„Lépni kell, és nem holnap, hanem ma, miniszter úr.”

A pénzhiánnyal kapcsolatban Magyar felemlegette a magyarországi korrupció siralmas helyzetét is, utalva rá, hogy az uniós felzárkóztatási pénzek nem igazán érkeznek meg mindig oda, ahova szánták őket. A rendszerben nincs benne a javulás lehetősége a politikus szerint, a szakemberhiány hatalmas, a gyámok túlterheltek, és lassan már a legelkötelezettebb dolgozók is otthagyják a gyermekvédelmet.

Magyar szerint Pintér nem képes ellátni a feladatát, és ezzel minden nap veszélybe sodorja a magyar gyerekek életét.

„Eljárt az idő önök és a szemfényvesztés fölött. Már senki sem veszi be a maszatolást. Miniszter úr, le kéne tenni a lantot!”

Magyar megígérte, hogy pártja hatalmon azonnal megemelné a gyermekvédelemre és egészségügyre fordított támogatások összegét.

Anyák napjára Debrecenbe, június 8-ra pedig a „rendszerváltás utáni legnagyobb” politikai összejövetelre invitálta Magyar a tüntetőket zárszavában. A a szervezők az áldozatok védelmével foglalkozó Kék Vonal szervezetet szimbolizálva egy kék zsinórt feszítettek ki a rendezvény végén, jelképesen a Belügyminisztériumig.

Meglehetősen népszerű országjáró kampányát megszakítva néhány napja jelentette be Magyar Péter, hogy pénteken tüntetést tart a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium épülete előtt a kormány gyermekvédelmi intézkedéseinek hiányossága ellen, és Pintér lemondásáért. A tüntetés témáját adó gyermekvédelemmel, igaz, a bicskei botrány során emelkedett fel, Magyar eddig többé-kevésbé csak érintőlegesen foglalkozott.

Magyar Péter tüntetése a gyerekbántalmazás ellen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István

 

„Védjük meg a gyermekeket az újabb pedofil bűncselekményekről. Követeljük a valódi gyermekvédelmi reformot, a gyermekvédelem finanszírozásának jelentős megemelését. Követeljük a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását, és a politikai felelősök, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását. Itt az ideje, hogy hangot adjunk a változás iránti igényünknek és megmutassuk, a közösség erejével képesek vagyunk pozitív változásokat elérni”

– írták a szervezők a Magyar Péter által bejelentett pénteki tüntetés előtt. A Belügyminisztériumnál nem sokkal este 6 óra előtt kezdtek el gyülekezni az emberek, nem sok idő elteltével már több ezren álltak a Széchenyi téren.
A bicskei gyermekotthon gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak miatt elítélt igazgatója volt helyettesének felmentése utáni botrány során fellépő, és azóta egyre népszerűbb Magyar Péternek nem ez az első nagy tömegeket megmozgató demonstrációja az utóbbi időszakban. Március 15-én övé volt a politikai szervezetek közül a legnagyobb hallgatóság, majd volt feleségével, Varga Judittal készített hangfelvétele nyilvánosságra hozatala után tízezrek vonultak utcára, hogy tüntessenek mellette, ezek után április elején újfent több tízezer főt számláló tömeget vitt az utcára.

Az április eleji tüntetés után a Mérce is készített interjút a politikussal. Magyar Péter lapunknak akkor programjáról elmondta, hogy többek közt támogatja a végrehajtás intézményének állami kézbe adását, hazaváró programot indítana, földosztást szervezne és megreformálná az egészségügyet. Az interjút itt lehet elolvasni.

Magyar Péter tüntetése a gyerekbántalmazás ellen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István

Magyar az áprilisi tüntetésen jelentette be, hogy indul az európai parlamenti választásokon, ehhez formálisan egy addig kevéssé ismert, ám már létező pártot, a TISZA (Tisztelet és Szabadság) Pártot választotta jelölő szervezetként. Magyar mozgalma, a Talpra Magyarok Közössége még nem alakult párttá.

A Magyar Péter listavezetésével mérkőző TISZA Pártot máris a legnagyobb ellenzéki pártként mérik a legfrissebb közvélemény-kutatások, így az Iránytű a biztos pártválasztók körében 26 százalékra méri (Fidesz:50%), de a teljes népesség körében is eléri a körülbelül egymillió szavazót. A Závecz felmérésében 14 százalékon áll a Magyar vezette TISZA, de a teljes népesség körében hasonló a támogatottsága itt is.

Magyar legutóbbi tüntetésén az állami intézményekben, az igazságszolgáltatásban, a politikusokban való hit elvesztését hangsúlyozva számonkérte a köztévét, az MTI-t és a kormányközeli sajtótermékeket, amiért nem készítettek vele interjút, valamint Rogán Antalt, amiért adófizetői milliárdokat áldoz a hatalom Magyar lejáratására.

Az eddigiekhez hasonlóan Polt Péter legfőbb ügyészt is célkeresztbe vette, amikor azt kérdezte, hisz-e benne valaki, hogy az általa vezetett ügyészség pártatlanul és politikai befolyástól mentesen végzi a munkáját, nagy fújolás érkezett válaszul a tömeg részéről. Magyar akkor újfent felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki alaposan a Schadl-Völner-ügy kormányzati szálait, beleértve Rogán Antal szerepét is.

A kormánytól azt követeli, hogy adják vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek, vállalják a tetteikért a politikai és jogi következményeket. „Ma még át lehet állni a jó oldalra, de hamarosan késő lesz” – hangzott el akkor Magyartól.

 

Kiemelt kép: Magyar Péter felszólal a gyerekbántalmazás ellen szervezett tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024.04.26-án. Fotó: Alföldi Dániel István