Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Péter szerint sorsdöntők lesznek a június 9-i választások

Magyar Péter szerint a magyar nép az atombomba, a 2024-es EP-választáson pedig olyan eredményt szeretne elérni, „ami az első szög lesz a NER koporsójában”. A magyar politikába néhány hete berobbant politikus tüntetésére sok tízezres tömeg volt kíváncsi. Beszámoló. 

Szombat délután tüntetést tartott Magyar Péter Budapesten. A nemrég volt feleségével, Varga Judittal folytatott, a Völner-Schadl korrupciós ügyről szóló beszélgetést nyilvánosságra hozó, illetve az ügyészségen azt bizonyítékként bemutató politikus demonstrációjára óriási tömeg érkezett.  

A szombati budapesti demonstráción a meghirdetett menetrend szerint a Városháza park – Károly körút – Madách tér háromszögben összegyűlt tüntetők a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán át vonultak a Kossuth Lajos térre. Itt 15 és 17 óra között zajlott a tüntetés hátralevő része, amelynek pontos részletei egyelőre nem ismertek. 

Cikkünk megjelenésekor így vonult a tömeg a Bajcsy-Zsilinszky úton:

Helyszíni tudósítóink szerint azonban nem minden demonstráló vett részt a vonuláson, nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth téren is.

A vonulók megérkeztével a tüntetők nemcsak az Országház előtt teret, de a környező utcákat is zsúfolásig megtöltötték.

Magyar korábban március 15-én a nemzeti ünnepen a politikai szervezetek közül a legnagyobb tömeget tudta megmozgatni, majd március 26-án, a feleségével rögzített beszélgetése hangfelvételének nyilvánosságra hozatala után meghirdetett, spontán megszervezett tüntetésére is több ezer ember ment el.

Magyar Péter a tömegben fotózkodik az általa szervezett április 6-i demonstráción
Fotó: Dián Ákos

A szombati tüntetésre az előzetes Facebook-kommentek tanúsága szerint vidékről, sőt külfüldről is sokan érkeztek. Kollégáink a helyszínen igyekeztek minét több résztvevőt megszólaltatni készülő riportunkhoz. 

Gyülekeznek az emberek Magyar Péter április 6-i tüntetése előtt
Fotó: Dián Ákos

Magyar Péter: Az atombomba mi vagyunk

„Jól jegyezzétek meg ezt a dátumot, mostantól semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt (…)Ma a magyar nemzet megüzente a korrupt hatalomnak, hogy elég volt, eddig és ne tovább”

– mondta közel negyven perces beszéde elején Magyar Péter, aki szerint többen voltak ma kint a tüntetésén, mint a 2022-es Békemeneten, amelyen még ő is részt vett, a mozgalma pedig eljutott az utolsó faluig is az utóbbi hetekben.

Magyar Péter tüntetése a Kossuth téren. Fotó: Dián Ákos

Magyar egyik fő üzenete a világnézettől független összefogás volt, mert szerinte akár jól ment a hazánk sorsa, akár csődközelben voltunk, mindig egymás ellen uszítottak minket, 

nem hagyták, hogy összefogjunk.

Az állami intézményekben, az igazságszolgáltatásban, a politikusokban való hit elvesztését hangsúlyozva számonkérte az köztévét, az MTI-t és a kormányközeli sajtótermékeket, amiért nem készítettek vele interjút, valamint Rogán Antalt, amiért adófizetői milliárdokat áldoz a hatalom Magyar lejáratására.

Az eddigiekhez hasonlóan Polt Péter legfőbb ügyészt is célkeresztbe vette, amikor azt kérdezte, hisz-e benne valaki, hogy az általa vezetett ügyészség pártatlanul és politikai befolyástól mentesen végzi a munkáját, nagy fujjolás érkezett válaszul a tömeg részéről. Magyar újfent felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki alaposan a Schadl-Völner-ügy kormányzati szálait, beleértve Rogán Antal szerepét is.

A kormánytól azt követeli, hogy adják vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek, vállalják a tetteikért a politikai és jogi következményeket. „Ma még át lehet állni a jó oldalra, de hamarosan késő lesz” – hangzott el a fenyegető aurájú mondat Magyartól.

Bejelentette: létrehozták a Legyél a változás! Egyesületet, amely mostantól jogi kereteket ad az együttműködésnek, akár tanáccsal, önkéntes munkával vagy anyagilag támogatná valaki Magyarék mozgalmát. Magyar újra belengette, hamarosan be fogja jelenteni a pártját is, aminek a segítségével el fognak indulni a 2024-es EP-választáson, ahol „olyan eredményt fogunk elérni, ami az első szög lesz a NER koporsójában”. Az EP listára várják a jelöltek jelentkezését, hétfőtől megtalálhatók lesznek a pályázati és a szavazási feltételek a talpramagyarok.hu-n. Az EP-választással kapcsolatban viccnek nevezte, hogy volt felesége, Varga Judit helyére Deutsch Tamást tette a listája élére a Fidesz. Magyar többek közt azt ígérte, mozgalma képviselői hazahozzák a visszatartott uniós forrásokat (már amennyiben bejelentik a pártot és kijutnak az ep-be – a szerk).

Sokan kérdezik, hogy lesz még „atombomba” – mondta. Magyar a színpadon nem harangozott be újabb hangfelvételt vagy a kormányt potenciálisan kínos helyzetbe hozó információ nyilvánosságra hozatalát:

„az atombomba mi vagyunk, a magyar nép”

– mondta, azt kérve, ne csak tőle várják a megoldást. „Én csak egy szikra vagyok, aki elindíthatja motort. Nem lesz elég a fotelben ücsörögni vagy kommentelni, fel kell állni” – fogalmazott.

Magyar teljesítményalapú társadalmat vizionál „a jelenlegi urambátyám” hatalom helyett. Szemrehányást tett Orbán Viktornak is, aki azt ígérte, elszámoltatja Gyurcsány Ferencet, de Orbánnak valójában szüksége van Gyurcsányra, hiszen biztos lehet benne, hogy őt mindig le tudja győzni.

Magyar Péter. Fotó: Dián Ákos

Nagy hangsúlyt fektetett beszédében a gyermekvédelemre is, miután saját mozgalma is a kegyelmi botrányra épülve jött létre. „Ma, ha egy gyereket ártalom ér, nem számíthat segítségre” – fogalmazott, legyen szó akár intézményben, akár saját családjában nevelkedő gyerekről. Kiemelte, ma csak az elit gyerekei kapnak minőségi oktatást és ellátást, de Magyar mozgalma az alsó 20 százalékra is ugyanúgy összpontosítana, nincs rendjén ugyanis szerinte, hogy társadalmi státuszhoz kötött a gyerekek boldoguása. Többek közt valódi, szakmai egyeztetést, a  tanárok autonómiájának helyreállítását és adminisztratív terheinek csökkentését, a KLIK felszámolását ígérte, valamint oktatási, kulturális és  esélyegyenlőségi minisztériumot is létrehozna. Az egyenlően hozzáférhető oktatás kapcsán kiemelte, a roma embereknek befogadó közegre van szüksége.

Magyar szerint a június 9-i önkormányzati és EP-választás napja sorsdöntő lesz. Beszéde végén bejelentette, legközelebb anyák napjára szervez demonstrációt.

 

Külföldön élő magyarok levelei, Svájcból hazatérő civil

A Kossuth téri tüntetés külföldön élő magyarok leveleinek felolvasásával kezdődött Nagy Ervin színművész felolvasásában. A leveleik beküldői között volt egyedülálló anya, családos emberek és keresztény konzervatív budai család sarja is, aki 2022-ben már a NER ellen szavazott. Mindannyian gazdasági okokra, a megbecsületlenség érzésére hivatkozva, a jobb élet reményében költöztek külföldre évekkel ezelőtt, most pedig azért üzentek, mert szerintük Magyar Péter változást hozhat Magyarországon.

A következő felszólaló, Keresztesi Péter Svájcból repült ide, civilként áll ki a hozzá hasonlóan gondolkodó magyarokért. Külföldön nap mint nap szembesül azzal, hogy eltávolodott, leszakadt és izolálódott Magyarország. Úgy látja, Magyarország és Európa között szélesedik a szakadék, és nem azért, mert külföldön egyre jobb minden, hanem azért, mert itthon egyre rosszabb minden. Külföldön nem tudja büszkén kimondani, hogy magyar. „És hogyan a diktátor miniszterelnök uratok?” – kérdezték már tőle, szerinte külföldön hamar azonosítanak az országoddal és annak állapotával. 

Keresztesi Péter. Fotó: Dián Ákos

Szerinte most megvan a lehetőségünk, hogy olyan Magyarországot teremtsünk, amit büszkén képviselhetünk bárhol a világban. Ehhez működő jogrendszerre, jogbiztonságra, a hatalmi ágak szigorú szétválasztására van szükség, valamint működőképes többpártrendszerre, ami meglátása szerint egészséges versenyt eredményez, ez a pozitív dinamika pedig kihat a társadalomra, és visszaadja az emberek bizalmát és bátorságát, amit elvettek tőlük. A legfontosabb pedig, hogy tisztességes vezetése legyen az országnak. Azt kívánja, hogy ugyanilyen intenzív érdeklődéssel, akarattal, kitartással és egységgel folytassák a tüntetésen megjelentek, mint az elmúlt hetekben. „Az elmúlt hetek történései a szikra, és mi vagyunk a láng”  – mondta.

A következő felszólaló Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János volt, aki elmondása szerint a saját bőrén tapasztalta, milyen „milyenek az egyes, magukat ellenzékinek nevező pártok képviselői, milyen politikai paktumok és háttéralkuk vannak”. Megválasztásakor hitt abban, hogy civil jelöltként leválthatják a NER helyi kiskirályait, és demokratikus módon irányíthatják a várost, de szerinte a valóság meg sem közelítette azt, amiben 2019-ben még vakon hitt. A polgármester konkrétumokat meg nem nevezve arról beszélt, rá akart rávenni a DK képviselője valamire, ami ellen éveken át küzdött, az elutasításáért cserébe pedig „elindult a lejárató hadjárat” ellene. Azt is állította, hogy Jószai Attila DK-s képviselő gyakran látogatja meg Kövér Lászlót szigetszentmiklósi házában, a Fidesz és a DK közötti háttéralkukat sejtetve. (A DK már reagált is a kijelentésre, a párt feljelentést tesz a polgármester ellen).

Nagy János. Tarr Zoltán korábbi református lelkész. Fotó: Dián Ákos

Tarr Zoltán egykori református zsinati tanácsos: Mi, reformátusok meg fogjuk oldani a Balog-ügyet!

Tarr Zoltán református lelkész arról beszélt, saját akaratából hagyta ott a református egyházat, mert ahogyan fogalmazott, „állam és egyház összefonódása gúzsba kötően” hatott rá. A húsvét a reménységről, a megújulásról, minden ellenkező látszat ellenére való jóra fordulásról szól. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztertől is idézett (aki közismerten Magyar Péter egykori régi barátja):” Egészséges keresztény egyházak nélkül nincsen egészséges társadalom” – majd hozzáfűzte, valóban beteg a magyar társadalom,de ezért szerinte kiemelt felelősség terheli az egyházakat. Szerinte az, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai szerin jelentősen csökkent a magukat valamelyik egyházhoz tartozónak vallók száma, világos üzenet ez az egyházaknak, ami azt jelzi, hogy eltértek eredeti küldetésüktől. 

Tarr Zoltán református lelkész. Fotó: Dián Ákos

A kegyelmi ügyről azt mondta, benne egy református püspök (a volt miniszter, Balog Zoltán) méltatlan szerepe rámutatott, hogy egyháziak és nem egyhéziak hatalmi helyzetükkel visszaélve bírósági ítéletek és olyan alapértékek, mint minden gyermek védelme fölé helyezik magukat.

„Mi, reformátusok meg fogjuk oldani a Balog-ügyet, mert amíg ő bármilyen tisztséget betölthet, nem akar meggyógyulni a magyar kereszténység”

– mondta beszéde végén Tarr. Mielőtt elhagyta a színpadot, a tömeggel együtt azt skandálta: „Nem félünk!”

 

Magyar Péternek lett honlapja, de pártja még nincs

A tüntetés napjának délelőttjén közölte Magyar Péter, hogy elindult Talpra, Magyarok! nevet viselő mozgalmának honlapja. A többek között exfelesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter visszavonulását is eredményező  kegyelmi botrányt követően a politikába beszálló Magyar márciusban az Andrássy úti zászlóbontásán jelentette a Talpra, magyarok közösségének elindítását.

A Diákhitel Központ egykori vezérigazgtója szombati bejegyzésében a mozgalom „egyik alappillérének” nevezte a korábban, mások által alapított Legyél a változás! Egyesületet, amelynek eredeti vezetői  kiléptek az általuk létrehozott egyesületből, „hogy ezzel is lehetővé tegyék a munka mielőbbi megkezdését és az oly sokak által ajánlott támogatások befogadását”.

Magyar egyesületének bemutatkozásában az olvasható, „konzervatívok, polgári demokraták, szociáldemokraták, liberálisak elsősorban magyarok vagyunk. Mutassuk meg, hogy közösen képesek vagyunk megváltoztatni hazánk jövőjét és egy szuverén, polgári, modern európai Magyarországot építeni.”

Arról, hogy milyen ideologikus keretek sejlenek föl Magyar mozgalma körül, itt írtunk részletesebben. 

Magyar közvetett módon a kormányváltást is megjelöli mozgalma céljaként a manifesztóban:: „Új” kormányról” ír, amely számára három, szakpolitikai jellegű irányt jelölt meg. Ezek között van egészen konkrét, de általános jellegű is.

  • csatlakozás az Európai Ügyészséghez, az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzése és a jelenlegi legfőbb ügyészt leváltása
  • Családtámogatás: békés, élhető országra lenne szükség, ahol stabilitás és kiszámíthatóság uralkodik, inspiráló jövőképpel.
  • a teljes oktatási rendszer reformját, az új szabályozás előkészítésébe a szakmai szervezetek és az érintettek bevonását. 

Magyarék azt is írják, szerintük hiába költ évente százmilliárdokat propagandára a kormány, mindezek ellenére választáson legyőzhető.

A politikus a Partizánnak korábban arról is beszélt, hogy az EP-választáson szeretnének elindulni, de ő nem szeretne EP-képviselő lenni, és azt. sem tartja reálisnak, hogy a jövőben Magyarország miniszterelnöke legyen. Magyar azt is mondta, az  önkormányzati választáson is indulna. Több párttal is tárgyaltak erről, mert új párt bejegyzése már nem tud végigmenni a jelöltállítási határidőig .

Magyar egy pénteken megjelent HVG interjúban arról beszélt,  egy háromszintű modellben képzeli el leendő politikai közösségét. A magot a párt és a hozzá később kapcsolódó pártalapítvány adná. A Választási földrajz blog elemzői a Telex virtuális hasábjain szedték össze, hány bejegyzett párt van ma Magyarországon, s ezek közül melyek azok, amelyekkel együtt tudna működni Magyar Péter. 

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!