Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ami a miniszterelnöknek tévésorozat, az 500 ezer magyarnak húsbavágó valóság”

Ma reggel az ország jelentős részének figyelmével övezve, újságírók gyűrűjében tette közzé Magyar Péter egy, az exfeleségével, Varga Judittal készült szerinte terhelő erejű hangfelvételt.

Bár a Diákhitel Központ volt elnöke és az elmúlt hetekben a NER belső köreiből a Fidesz-ellenzék központi figurájává vált Magyar szerint a felvétel nyomán a legfőbb ügyésznek és a kormánynak is le kell mondani, a hangfelvételen a rendszer „maffiaszerű” működésével kapcsolatban a következő konkrétumok hangzanak el: egyrészt Varga arról beszél, hogy Rogán Antalék „magukat kihúzatták” a Völner-Schadl ügy ügyészségnél lévő irataiból; majd a volt igazságügyminiszter a felvtélelen elmondja azt is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész „nem ura a helyzetnek”. 

Ahogy elhangzik az is, azért kényszerültek vádat emelni Völnerrel szemben, mert „egyre durvábban gyűltek a bizonyítékok… akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba… nem hagyta abba…”. Varga a kormány legfelsőbb körei és a Magyar Bírói Végrehajtói kar korábbi elnökének kapcsolatáról úgy beszél a felvételen volt férjének:

„Magyar Péter: Igen és hogyha a Schadl, ennyire nem az, hogy központi, de hogy az ő emberük volt Schadl… és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ráadásul ha az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál…

Varga Judit: Nem volt több lehetőségük. Ez a nagy probléma.”

Ezzel a korábbi igazságügyi miniszter elismeri, hogy Schadl György kapcsolatban állt mind Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel, mind pedig azt, hogy a kormány legfontosabb emberei közül kettő számára fontos lett volna a korrupción kapott végrehajtó megmentése, ha nem lett volna túl sok terhelő bizonyíték ellene.

Szepesházi Péter: Lett volna lehetőség, hogy egy időre leállítják a végrehajtásokat

A Magyar Péter által közzétett hangfelvétellel, annak a végrehajtói kar körüli korrupciós botránnyal kapcsolatos jelentőségével és a hazai végrehajtói rendszer működésével kapcsolatban megkerestük Szepesházi Péter ügyvédet, volt bírót, aki több kilakoltatási ügyben is jogi képviselőként volt jelen. A jogvédő lapunknak úgy fogalmazott:

„Ha nem Magyarországon lennénk ebben a rendszerben, akkor valóban ez kormánybuktató lenne.”

Szepesházi Péter hozzátette, ő nem látja jogilag kifogásolhatónak azt, hogy Magyar Péter rögzítette a feleségével folytatott beszélgetést, mivel azzal közérdeket szolgált. A felvételen hallható állításokkal kapcsolatban a jogvédő elmondta, az alapján „gyakorlatilag mindenki részéről hivatali visszaélés történt” és az alapján többek ellen nyomozást kéne indítani. Így Rogán Antallal és a nevében eljáró személyekkel szemben bűnpártolás vétsége miatt és az őket az ügyészségen segítők ellen hivatali visszaélés miatt.

Szepesházi Péter ügyvéd a Szikra Mozgalom végrehajtói maffia elleni tüntetésén. 2023. május 30., Budapest. Fotó: Dián Ákos

Azzal kapcsolatban, hogy a felvétel mit jelent a korrupcióval vádolt végrehajtások károsultjai számára, a jogász messzebbről indítva vázolta fel a hazai helyzetet a Völner-Schadl ügy kirobbanását követően:

Szerinte Nyugat-Európában létezik olyan gyakorlat, hogy ha akár az igazságszolgáltatás egyetlen szereplőjénél kiderül, hogy tartósan, visszaélésszerűen jártak el, akkor automatikusan a valahány éven belüli összes ügyét megvizsgálják.

„Mindezt hivatalból, azért, hogy így az állam és az adott igazságszolgáltatási tevékenység becsületét visszaállítsák. Nálunk nincs is ilyen szabály. De arra lett volna lehetőség, hogy egy időre leállítják a végrehajtásokat, legalább annál a harmincvalahány végrehajtónál akik érintettek az ügyben. És nem az van, hogy egy helyettes már másnap viszi tovább ugyanazokat a végrehajtásokat, aminél így szerezte az állását az adott végrehajtó, aki tartozott Schadl Györgynek, amit az adósokon szedett be. Ehelyett ugye az történt, hogy fejcsere, cégérátfestés és minden ment tovább, csak helyettesekkel

– mondta a volt bíró.

Szepesházi szerint ezek a végrehajtók nyilván nem a jogszerűséget nézik, hanem hogy minél több pénzt be tudjanak hajtani, amiből aztán olyan nyereségesek, hogy vissza tudjanak fizetni Schadlnak. Varga Judit Schadl György „megmentéséről” szóló  kijelentéséről a jogász úgy fogalmazott, az nem szolidaritásból, vagy kötelességből maradt el, hanem a kényszer miatt – és még így is nagy áldozat volt.

„Egyáltalán nem zavarta volna őket az egész, amit Schadl és Völner műveltek, de mivel nagyrészt kiderült, olyan körökhöz eljutott az információs és lehallgatási jegyzőkönyv, ezért már nem lehetett mást csinálni”

– mondta el Szepesházi Péter, aki szerint a hanganyag azt is bizonyítja, 

a kormány legfontosabb emberei számára fontosabb a korrupt végrehajtók megmentése, mint a kilakoltatás szélére vagy akár az utcára kerülő állampolgároké.

Szerinte éppen a nehéz helyzetbe került állampolgárok számára üzeni azt a mai hangfelvétel, hogy „ez le van zsírozva, védelmet kapnak, ezt így lehetett, és amikor már muszáj őket megbüntetni, akkor is csak minél kisebbre fogják a büntetést. 

Ezek után maga az igazságügyi miniszter is mellettük van, hiszen sajnálja, hogy be kellett egy részüket áldozni”. 

A jogász úgy véli, a ma megjelent felvétel újabb bizonyíték arra, hogy Magyarországon látszatra a kisebb jelentőségű perekben még találkozunk tisztességes eljárásokkal, meg el lehet mondani, hogy még a nagyobb perekben is előfordulnak jó ítéletek, bátor bírók, akik nem engednek, de összességében annyira bizonytalan a jogállam, hogy már „az egész jogász szakmát, jogalkalmazást tönkrevághatja”. 

Arról, hogy a mai hangfelvétel és a Schadl-Völner ügy fényében mi a véleménye a hazai végrehajtói rendszerről úgy fogalmazott, annak rendbetételével kapcsolatban ő is a Szikra Mozgalom javaslatait támogatja. Szepesházi Péter példaként kiemelte:

„Tehát az is egy vicc, hogy gyakorlatilag a végrehajtó maga dönt arról, hogy mikor árverez.” 

Jámbor András ismét benyújtotta a végrehajtási törvényreform javaslatát

Jámbor András a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője, aki eddig 13 alkalommal vitte a Parlament Törvényalkotási Bizottsága elé a végrehajtói rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatát, a Mércének úgy fogalmazott:

„Amikor a miniszterelnök tévésorozatnak nevezi ezt a botrányt, akkor azért jegyezzük meg, hogy éppen 500 ezer emberrel szemben zajlik aktív végrehajtási eljárás. Egy olyan végrehajtási törvény alapján, amit a nyomozati anyagok alapján a Völner és a Schadl mondott tollba.”

Jámbor András országgyűlési képviselő a Szikra Mozgalom tüntetésén a végrehajtói maffia felszámolásáért. 2023. május 30., Budapest. Fotó: Dián Ákos

A politikus elmondta, amikor két héttel ezelőtt megkérdezte a miniszterelnököt, hogy ezzel nem kéne-e valamit csinálni, akkor Orbán Viktor úgy reagált neki, hogy „ha van javaslatuk, akkor arról vitatkozzunk” – ezek után a bizottság fideszes tagjai ismét leszavazták a javaslatukat. 

„Ez nem egy korrupciós ügy csupán, hanem ez egy húsba vágó kérdés a magyar állampolgárok egy jelentős részének, ami nagyon nagyszámú ember életét teszi tönkre”

– mondta el Jámbor. Hozzátette, ő abban reménykedik, hogy itt nemcsak a korrupcióról lesz szó, hanem lehet arról is beszélni, hogy hogy működik ez a rendszer, és arról is, hogy egy jól fizető végrehajtó 400 millió forintot keres, és a profit határozza meg a végrehajtást – nem pedig az, hogy be legyen hajtva az adósság, és a bajba jutott embereken segítve legyen.

„Ha sikerül ezekről is beszélni akkor talán eljutunk odáig hogy egy olyan végrehajtási rendszer jöjjön létre, amiben nem a profit a szempont, hanem fentiek.”

Jámbor András a Mércének elmondta azt is, ismét benyújtotta a végrehajtási törvény javaslatát, „kicsinosítva a mai történetekkel” egy vizsgabizottság összehívását is kezdeményezte.

Varga Judit a hangfelvétel megjelenése után közzétett egy posztot, amiben a konkrét állításokat tételesen nem cáfolta, de úgy fogalmazott, Magyar „akkor napok óta terrorizálta”, ezért „azt mondta, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon”. Varga egy a férje által elkövetett bántalmazást hosszan leíró posztjában hozzátette azt is, „egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan”.

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!

Kiemelt kép: Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt 2024. március 26-án. Fotó: Alföldi Dániel István