Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utolsó OPNI-s bérlő is győzött, nem tudja utcára tenni a Külügyminisztérium

Csütörtökön ismételt első fokon pert nyert a Szepesházi Péter ügyvéd által képviselt öt egykori OPNI-s dolgozó, illetve rokonaik  közül az egyetlen olyan bérlő is, akinek a bíróság korábban jóváhagyta a kilakoltatását — közölte Facebook-oldalán a tárgyaláson részt vevő Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő. 

Mint arról korábban több cikkünkben is beszámoltunk,  2020-ban kezdte kilakoltatással fenyegetni, 2021-től pedig perelni a Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat az egészségügyi dolgozókat és rokonaikat, akik a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén ma is szolgálati lakásokban élnek. A minisztérium azért akarta utcára tenni őket, mert az intézet helyére bentlakásos elitiskolát akarnak felhúzni (noha a bérlői házak valójában messzebb esnek a tervezett építkezéstől, és a fejlesztések terén sem történt még egyetlen kapavágás sem). Az OPNI 2008-ban szűnt meg, a vállalati bérlakásokban élők státuszát azonban a mai napig nem rendezték, így kerülhetett sor a kilakoltatási perek sorozatára.

A csütörtöki tárgyalás alperese, Potos Ferenc volt Szepesházi OPNI-s lipótmezei védencei közül az egyetlen, akinek az esetében korábban első fokon a bíróság engedélyezte a lakáskiürítést, ám másodfokon a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a kilakoltatást.

A másodfokú ítélet részben az eljárás megismétlésére kötelezte az elsőfokú bíróságot, ez a folyamat ért ma véget az újbóli elsőfokú ítélettel. Mint arról a Mércén is beszámoltunk, Potos Ferenc ügyét megelőzően négy másik esetben is pert vesztett az állam a lakókkal szemben, köztük egy 92 éves asszony is megmenekült a kilakoltatástól.

Ferenc édesanyjának az egykori Egészségügyi Minisztérium dolgozójaként utalták ki 1972-ben a lakást, melyben a férfi édesanyja 2015-ös halála óta is jogszerűen élhetne tovább, azonban hiába kérvényezte már akkor, hogy bérlőként maradhasson a lakásban, az állam téves jogszabály-értelmezése miatt nem segített rendezni a jogviszonyát. Ezt kihasználva próbálták meg utcára rakni, mondván, hogy jogcím nélkül él a lakásban, vagyis nemhogy nem bérlő már, de még csak nem is úgynevezett „jóhiszemű jogcím nélküli lakáshasználó”, ebben az esetben ugyanis csak másik lakásban való elhelyezéssel lehetne kilakoltatni. A védelem érvelése szerint azonban Ferenc igenis bérlő, jogosult a bérleti jog folytatására, ha pedig jogcím nélkülinek találnák, akkor is a jóhiszemű kategóriába tartozik, vagyis jogszerűen semmiképpen nem lakoltathatták ki.

Annak ellenére, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter 2021-ben még azt ígérte Tordai Bencének, hogy senkit nem raknak utcára, ráadásul Őrsi Gergely második kerületi polgármester tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a szolgálati lakások átvétele és az ott élők lakhatásának biztosítása érdekében. 2022 áprilisában azonban a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az OPNI területére vonatkozó terveket, majd 2022 júniusában újraindították a lakók elleni pereket, és azóta is tartott a vegzálásuk.

Tordai Bence a csütörtöki ítélethirdetést követően közzétett bejegyzésében azt írta: remélik, hogy a felperes állam ezek után már nem fog fellebbezni.

„Most az a dolgunk, hogy rábírjuk őket egy végleges és minden fél számára megnyugtató megoldás kidolgozására; én a következőkben ezen fogok dolgozni”

– tette hozzá.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!