Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Immár jogerős: a Magyar Állam nem lakoltathatja ki a volt egészségügyi dolgozót

Ez a cikk több mint 1 éves.

Jogerőre emelkedett az úgynevezett OPNI-perekben született ítélet, amelyek során a Külügyminisztérium felperesként próbált kilakoltatni régi szolgálati lakásban élő korábbi egészségügyi dolgozókat a 2007-ig működő egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területéről.  A Budapesti II. és III. kerületi Bíróság az egyik ügyben korábban elutasította a Magyar Állam keresetét, valamint a felperest 225 000 forint perköltség megtérítésére kötelezte. Dr. Szepesházi Péter, az alperesek képviseletében eljáró ügyvéd most arról tájékoztatta lapunkat, hogy az első fokú ítélet jogerős, a végzés ellen fellebezésnek helye nincs. Habár a jelenlegi ügyben az alpereseknek kedvező ítélet született, továbbra is több, volt egészségügyi dolgozót fenyeget kilakoltatás.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az  OPNI területén található szolgálati lakások bérlőit 2020 decembere óta fenyegeti a kilakoltatás veszélye. A kormány kilakoltatási szándékának hátterében az áll, hogy bentlakásos elitiskolát szeretnének építeni az elhagyatott területre, és ehhez kapcsolódóan további nagyívű beruházásokat hajtanának végre Lipótmezőn: az idevonatkozó, április 19-i rendelet szerint kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények is helyet kaphatnak majd a II. kerületi területen, épp csak lakóépületek nem. A bajokat az is tetézi, hogy a lakók lassan két éve nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségüknek, mert nem kapnak számlát sem a lakbérről, sem a közüzemi költségekről.

Bár a szóban forgó lakóingatlanok nem feltétlenül jelentenének akadályt az épületegyüttes felújításában, és bár Szijjártó Péter külügyminiszter korábban ígéretet tett arra, hogy nem fogják kilakoltatni Lipótmező lakóit.

Ennek ellenére – miután  2022 áprilisában a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az OPNI területére vonatkozó terveket – 2022 júniusában szinte menetrendszerűen újraindították a lakók elleni pereket.

Először október 19-én kellett bíróság elé állnia két érintettnek – köztük egy több mint kilencven éves özvegynek –, az eseményről írásban számoltunk be a Mércén. A perben elsőfokon tavaly december elsején született ítélet, melyben a bíróság elutasította felpersek keresetét. A döntés szerint a dolgozók szolgálati jogviszonyának kezdetekor hatályos jogszabályok alapján

az állam – vagy annak annak bármely képviselője – csak akkor rendelhet volna el lakáskiürítést, ha cserelakást ajánlanak fel, ilyen azonban nem történt.

A decemberi döntéssel szemben a Magyar Államnak 15 napig kellett volna fellebbeznie, ezt azonban nem tette meg, így az ítélet jogerős, az alpereseket pedig immár nem fenyegeti kilakoltatás. Azonban még jelenleg is több, lezáratlan kilakoltatási per folyik az érintett egészségügyi dolgozókkal szemben, így koránt sem biztos, hogy mindegyik esetében kedvező ítélet születik. Szepesházi jelenleg 4 eljárásban képviseli az érintetteket, melyből kettőben várhatóan január 25-én születik ítélet.

Decemberben Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője még arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a külügy hajlandó a tulajdonviszonyok rendezése után leülni tárgyalni az MSZP-s vezetésű II. kerülettel annak érdekében, hogy az OPNI területén levő társasházak kerüljenek önkormányzati tulajdonba, ahol Tordai szerint „biztosan nem egy fejlesztési projekt részeként, hanem szolgálati lakásként fogják megőrizni, fejleszteni őket” és biztosítják a jelenleg és benne élők lakhatását.