Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Első fokon győzött a kilakoltatással fenyegetett egyik volt OPNI-dolgozó

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtökön hirdettek ítéletet az úgynevezett OPNI-perek egyikében, amelyek során a Külügyminisztérium felperesként próbál kilakoltatni régi szolgálati lakásban élő korábbi egészségügyi dolgozókat a 2007-ig működő egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területéről. 

Az egyik ügyben első fokon győzött  az alperesek, miután Szepesházi Péter ügyvéd érvelése meggyőzte a bíróságot – erről Tordai Bence, a Budapest 4-es egyéni választókerület párbeszédes parlamenti képviselője. 

Kiderült, hogy a dolgozók szolgálati jogviszonyának kezdetekor hatályos jogszabályok alapján valóban csak akkor rendelhet el lakáskiürítést az állam – vagy annak annak bármely képviselője –, ha cserelakást ajánlanak fel, ilyen azonban nem történt.

Az OPNI területén található szolgálati lakások bérlőit 2020 decembere óta fenyegeti a kilakoltatás veszélye. A kormány kilakoltatási szándékának hátterében az áll, hogy bentlakásos elitiskolát szeretnének építeni az elhagyatott területre, és ehhez kapcsolódóan további nagyívű beruházásokat hajtanának végre Lipótmezőn: az idevonatkozó, április 19-i rendelet szerint kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények is helyet kaphatnak majd a II. kerületi területen, épp csak lakóépületek nem. A bajokat az is tetézi, hogy a lakók lassan két éve nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségüknek, mert nem kapnak számlát sem a lakbérről, sem a közüzemi költségekről.

Bár a szóban forgó lakóingatlanok nem feltétlenül jelentenének akadályt az épületegyüttes felújításában, és bár Szijjártó Péter külügyminiszter korábban ígéretet tett arra, hogy nem fogják kilakoltatni Lipótmező lakóit. Ennek ellenére – miután  2022 áprilisában a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az OPNI területére vonatkozó terveket – szinte menetrendszerűen, júniusban újraindították a lakók elleni pereket. A csütörtöki tárgyalást megelőzően október 19-én kellett bíróság elé állnia két érintettnek – köztük egy több mint kilencven éves özvegynek –, arról az eseményről írásban számoltunk be a Mércén

„Fontos győzelem, de még csak egy egy ügynek az elsőrendű ítélete”

– értékelte Tordai Bence a csütörtöki ítéletet. 

A párbeszédes politikus arról is beszámolt,  hogy a parlament törvényalkotási bizottsága elé került az az indítvány, amelynek értelmében az állam átadná az OPNI területét az érintett területen magániskolát létrehozni akaró Közép-Európai Oktatási Alapítványnak, amely most vagyonkezelőként van jelen. 

Ennek az alapítványnak a  kuratóriumi elnöke Magyar Levente külügyi államtitkár, akivel szerdán egyeztetett Tordai Bence. A párbeszédes politikus szerint a külügy hajlandó a tulajdonviszonyok rendezése után leülni tárgyalni az MSZP-s vezetésű II. kerülettel tárgyalni arról, hogy az OPNI területén levő társasházak kerüljenek önkormányzati tulajdonba, ahol Tordai szerint „biztosan nem egy fejlesztési projekt részeként, hanem szolgálati lakásként fogják megőrizni, fejleszteni őket” és biztosítják a jelenleg és benne élők lakhatását. 

Tordai kedden és szerdán nyílt levelet küldött a Közép-Európa Oktatási Alapítvány kuratóriumi tagjainak, Csányi Gabriellának (Csányi Sándor lányának) és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöknek, amelyben az OPNI területén szolgálati lakásokban élő egészségügyi dolgozók kilakoltatási ügyének leállítására szólítja fel őket.