Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvános az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje, júliusban startol

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elkészült az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje, egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben, írja a Debreciner. A folyamatot az Országos Előválasztási Bizottság fogja koordinálni, amelynek tagjai Sebián-Petrovszki László (DK), Szabó Gábor (Jobbik), Hanák Gábor (LMP), Molnár Zsolt (MSZP), Hajnal Miklós (Momentum) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

A  DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös megegyezése alapján az ország mind a 106 választókörzetében előválasztást tartanak majd, „ugyanis szeretnék, ha a tárgyalóasztal helyett a választók kezében lenne a döntés arról, hogy kiket tartanak alkalmasnak a Fidesz legyőzésére”.

Az előválasztáson nem csak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, nekik viszont jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni majd a parlamenti munka során. A több hetes folyamat idén nyáron indul, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket – így tehát az előválasztáson a 18 év alattiak is szavazhatnak.

A pontos menetrend szerint

  • július 26-tól kérik majd a  a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását és frakcióba jelentkezését,
  • augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit,
  • szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket,
  • szeptember 18 és 26 között lesz az első forduló, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelölteket, illetve a miniszterelnök-jelöltekre is lehet szavazni.

A 2022-es tavaszi országgyűlési választáson a legtöbb szavazatot kapott jelöltet indítja majd az ellenzéki összefogás az adott választókerületi mandátumért, illetve ha a miniszterelnöki pozícióért indulók közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét – tehát az összes voks felét és annál egy szavazattal többet – akkor második forduló következik. Ez október 4 és 10 között zajlik majd.

Az Országos Előválasztási Bizottságok mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat, amelyekbe mind a hat ellenzéki párt delegál egy-egy tagot,  a HEVB-knek egy héten belül (április 24-ig) meg kell alakulniuk.

A legelső feladatuk az lesz, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületekben hány helyszínen és konkrétan hol lehet majd szavazni akár a teljes első forduló alatt, akár csak 1-2 napig.

Az előválasztásról villáminterjú-sorozatot indítottunk a Mércén 2:22 címmel, amelynek első részei már elérhetők a Mérce Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, illetve cikk formában is, a politológusokkal készített interjúk itt, a politikusokkal készültek pedig itt nézhetőek meg, olvashatóak el.

A Mérce állásfoglalása az előválasztásról itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás