Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Augusztusban indul az előválasztás, a 18 éven aluliak is szavazhatnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd az előválasztásról. A pártok bejelentették, hogy mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás, ugyanis szeretnék, ha a tárgyalóasztal helyett a választók kezében lenne a döntés arról, hogy kiket tartanak alkalmasnak a Fidesz legyőzésére.

A közleményből az alábbiak derültek ki:

  • Az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.
  • Az előválasztás több hetes folyamata (figyelemmel a koronavírus-járványra) augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket – így tehát az előválasztáson a 18 év alattiak is szavazhatnak.

A pártok hozzátették, a napokban feláll az Országos Előválasztási Bizottság is.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja az OEB által támasztott feltételeket, amelyeknek része az is, hogy képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése szükséges.

„Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, hanem korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot” – írják.

A közleményt az ellenzéki pártok azzal zárták, hogy a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök májusban fogják társadalmi vitára bocsátani.

A Medián közvélemény-kutató éppen a héten közölte felmérését a lehetséges ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségéről. A listát jelenleg Karácsony Gergely vezeti 39 százalékkal, őt pedig Jakab Péter (32 százalék) és Dobrev Klára (25 százalék) követi. Márki-Zay Péter 22 százalékon, Fekete-Győr András pedig 10 százalékon áll – írta meg az Index.