Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mind szeretnék, mégis vita tárgya: az online szavazásról kérdeztük az ellenzéket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki előválasztáson részt vevő pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) még mindig nem tudtak megegyezni abban, hogy legyen-e – és ha igen, milyen kritériumokkal – online szavazás az előválasztáson. Nem tét nélküli kérdés: az ellenzék elemi érdeke, hogy minél több választó részt vegyen a szavazáson, ehhez pedig érdemes lenne minél hozzáférhetőbbé tenni azt. Azonban több pártnak aggályai vannak az online szavazás biztonságával kapcsolatban, illetve vita tárgya az is, mennyire kellene az előválasztás körülményeit az országgyűlési választáséhoz hasonlóvá tenni.

Arról kérdeztük az ellenzéki pártok képviselőit a Mérce új villáminterjú-sorozatában, a 2:22-ben, hogy támogatják-e az online szavazást az előválasztáson. A sorozat első részei már elérhetők a Mérce Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

Körkérdésünkkel kerestük a Jobbikot is, a párt sajtóosztályától azonban azt a választ kaptuk, hogy jelenleg nem tudnak nekünk nyilatkozni ebben a témában.

Arató Gergely: Legyen előválasztás, de megfelelő garanciákkal!

A Demokratikus Koalíció, bár támogatja az online szavazást, mégis inkább azt szeretné, ha minél több embernek lehetősége lenne a személyes részvételre, hiszen az adja meg az előválasztásnak az élményét, „megadja a részvételnek az élményét azok számára, akik el tudnak jönni” – fejtette ki Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. Emellett a DK azt tartaná szerencsésnek, ha csak azok szavazhatnának az előválasztáson, akiknek van Magyarországon bejegyzett lakcímük, ahogy az országgyűlési választáson való részvétel esetében is ezt támogatnák. Arató kiemelte, hogy a pártok közti véleménykülönbségeket szerinte nem kellene a nyilvánosság elé tárni, mivel ezeknek a maguk közt zajló tárgyalásokon kell eldőlniük.

Kocsis-Cake Olivio: A Párbeszéd 2014 óta javasolja az előválasztást

A DK-hoz hasonlóan a Párbeszéd is támogatja, hogy legyen online szavazás az előválasztáson, mivel ez egy olyan folyamat, amelynek minél szélesebbnek kell lennie – és ahogy azt Kocsis-Cake Olivio, a párt igazgatója kiemelte, a Párbeszéd már 2014 óta szeretné elérni, hogy legyen előválasztás. Aratóval ellentétben azonban Kocsis-Cake a külföldön élő magyar állampolgárok országgyűlési választáson való részvételét pozitívumnak látja, az ahhoz való hozzáférésüket megkönnyítené online szavazáson keresztül. Ennek hiányában azonban az előválasztás akár motiválhatja is őket az országgyűlésin való részvételre: ha az általuk támogatott jelölt kerül ki győztesen az előválasztásból, később esetleg nagyobb kedvvel vállalják be a többórás sorban állást vagy a több száz kilométeres út megtételét a szavazóhelyiségig.

„Az, hogy az előválasztás sikeres legyen, és minél több embert érjünk el, és minél többen vegyenek részt, ez elemi érdekünk. Ennek az egyik fontos eszköze az előválasztáson belül az online szavazás” – mondja Kocsis-Cake.

Kanász-Nagy Máté: Az LMP nem akar semmi jónak az elrontója lenni

Ahogy Arató, úgy Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is hangsúlyozta, hogy ezeknek a fontos technikai kérdéseknek elsősorban az előválasztáson részt vevő pártok közti tárgyalásokon kell eldőlniük. Az LMP szerint olyan előválasztási rendszerre van szükség, amely biztosítja a kellően széles hozzáférést, de egyúttal például az adatbiztonságot is kiszolgálja. Emellett Kanász-Nagy azt is felhozta, hogy az országgyűlési választás biztosan nem online fog zajlani, és bár az előválasztás az ellenzéki közeg megmozgatásáról is szól, tehát a részvételiségen nagy hangsúly van, azonban az adatvédelemnek is ugyanúgy nagy figyelmet kell szentelni. Kanász-Nagy szerint „nagyon nagy blama lenne, ha befuccsolna” az online szavazás rendszere, ha bármilyen technikai probléma felmerülne.

Orosz Anna: Még nem az a kérdés, hogy milyen lesz az online szavazás, hanem, hogy lesz-e

„A Momentum úgy tekint az előválasztásra, hogy az a funkciója, hogy 2022-ben kormányt lehessen váltani” – jelentette ki Orosz Anna, a párt alelnöke.

Orosz szerint az előválasztással az ellenzék pótolja a Fidesz által eltörölt kétfordulós választásból az első fordulót, de a pártok is sokkal korábban rá lesznek így kényszerítve arra, hogy kampányoljanak és „felrázzák magukat az apátiából”. Ahhoz viszont, hogy minél többen elmenjenek szavazni, online szavazásra van szükség egyrészt a járványhelyzet miatt, másrészt a külföldön élő magyarok, a kistelepülésen, falvakban élők, a mozgáskorlátozottak miatt is, akiknek máshogy nem lenne az előválasztás elérhető. A személyes regisztrációval kapcsolatban, amit például az MSZP támogat, éppen az a Momentum problémája, hogy ugyanúgy beiktat egy sokak számára megugorhatatlan belépési küszöböt, mint ha nem lenne online szavazás.

Molnár Zsolt: Ha valaki hónapokig nem tud személyesen regisztrálni, ott más baj is van

A Momentum álláspontjával szemben az MSZP úgy támogatja az online szavazást, ha a főpolgármesteri előválasztáshoz hasonlóan most is offline módon lehetne rá regisztrálni, kivételes esetekben pedig az Ügyfélkapun keresztül online módon – ehhez viszont együtt kellene működni az állami szervekkel, ami további kérdéseket vet fel. A párt arra szeretné buzdítani a választókat, hogy hasonló módon vegyenek részt a választáson, ahogy majd az országgyűlésin is, tehát alapvetően papíralapú szavazáson keresztül, de az MSZP nem gördít akadályokat az online szavazás elé, jelentette ki Molnár Zsolt pártigazgató. Más kérdés Molnár szerint, hogy aki hónapokon keresztül sehogy se tudja megoldani, hogy személyesen regisztráljon és egy kilencnapos szavazáson részt vegyen, ott egyéb nehézségek vannak.