Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Június első szombatjára szervez tüntetést Jámbor András a Diákváros ellehetetlenítése ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Az elmúlt fél év megmutatta, hogy a Fidesz-kormány aljasságának nincs határa: haverok által irányított alapítványokba szervezték ki az egyetemeinket, tönkretették és porig rombolták az SZFE-t, tízmilliárdokat herdálnak egy vadászkiállításra és most a lakásmaffia kezére játsszák az önkormányzati bérlakásokat. Azonban ezek közül is kiemelkedik a Diákváros ügye, amiről a kormány végig hazudott. Ott tartunk, hogy a Fidesz a magyar diákok lakhatását és jövőjét árusítja ki azért, hogy a kínai diktatúra elitegyetemét hozhassa az országba. Sok ügy miatt tiltakozhattunk volna eddig is, most viszont az utcán a helyünk!”

– fogalmazott Jámbor András a június 5-re meghirdetett demonstrációjával kapcsolatban, ami ez idő szerint az első szabadon megtartott tüntetés lesz a gyülekezési tilalom részleges feloldása után. A tüntetést a Hősök terén tartják meg, délután 4 órától.

Jámbor András (lapunk volt főszerkesztője), aki a Szikra mozgalom színeiben indul a budapesti VIII-IX. kerületekben található 6. országos egyéni választókerületi előválasztáson, már 10 napja bejelentette, hogy meg fogják tartani a Diákváros melletti, és a Fudan Egyetem megvalósítása elleni tüntetésüket, amennyiben ötezer ember támogatja azt.

Jámbor András korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Diákváros enyhítette volna a lakhatási válságot, és azt is kifogásolta, hogy a kormány a műemlékvédelem alatt álló Nagyvásártelepet is átadná a kínai egyetemnek. A képviselőjelölt magát a kínai hitelkonstrukciót is ellenzi:

„A beruházás költsége 550 milliárd forint, amelyből 450 milliárdot a kínai államtól venne fel a magyar kormány hitelként, azért, hogy a hitelezett pénzből a kínai államhoz tartozó egyetemet kínai cégek építsék fel.”

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár korábban még azt nyilatkozta, hogy „a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”, egy május elején napvilágot látott terv azonban nem erről árulkodik. Ezzel kapcsolatban egyeztetésre is sor került nemrég Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester és Palkovics között, ám előbbiek a találkozót nem tartották eredményesnek.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny némiképp pontosította a tüntetésekre (egyéb szabadtéri rendezvény) vonatkozó szabályozásokat, melyek ötmillió beoltott felett lépnek érvénybe. Noha valóban van egy ötszáz fős limit, a szabályozás szerint ennél több résztvevővel is tartható rendezvény.

A különbség abban rejlik, hogy míg 500 résztvevő alatt mindenféle korlátozás nélkül megtarthatók a rendezvények, az ennél nagyobb létszámú eseményeken csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a Közlöny szerint.

Ez vélhetően azt jelenti, hogy a félezer főt meghaladó szabadtéri rendezvényeken – potenciálisan tüntetéseken – a résztvevők valamennyien védettségi igazolvánnyal kell hogy rendelkezzenek, vagy telefonos applikációval kell hogy tudják igazolni a védettségüket. Ez a beoltottak, és a koronavírus-fertőzésen nemrégiben átesettek számára teszi lehetővé a tüntetést.

Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a jogalkotó hogyan képzelte el a gyakorlatban a szabályok betartatását. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az ötszáz fős limit betartatása a tüntetések szervezőinek feladata lesz, ahogy az ötszáz fő fölötti rendezvények esetében a védettség ellenőrzése is. Ehhez elkérhetik a védettségi igazolványt, vagy ellenőrizhetik a védettséget igazoló applikáción is, mindkét lehetőség esetén be kell mutatniuk a résztvevőknek a személyi igazolványukat is.

A mostani tüntetés leírása úgy fogalmaz ezzel kapcsolatban, hogy

„ha focimeccsre mehetünk, akkor demonstrálni is, ezért mi mindenkinek szeretnénk lehetővé tenni, hogy gyakorolja a tüntetéshez való jogát, nem fogunk senkit sem kizárni. Emellett a törvényi és biztonsági előírásoknak minden tekintetben meg fog felelni a rendezvény.”

Az ügyben egyébként kerestük az Országos Rendőr Főkapitányságot, akik válaszukban a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletet ajánlották figyelmünkbe, mint a rendőri intézkedéssel kapcsolatos iránymutatást. Ebben le van írva, hogy „minden gyülekezés tilos”. Vagyis ezzel sem vagyunk beljebb, bár az is kijelenthető, hogy a lazítások keretében egyéb szabadtéri rendezvényekről van szó, nem explicite gyülekezésről.

Mint pénteken írtuk, a Magyar Helsinki Bizottság beszélgetéssorazatának, a Helsinki Hangadónak a keretein belül jogvédők, valamint a Budapest Pride egyik szervezője mondták el véleményüket arról péntek délután, hogy már fél éve tilos bármiféle tüntetést tartani – még olyanokat is, amelyek megfelelnek a járványügyi szabályoknak. A résztvevők akkor élesen bírálták az ötszáz fős limitet, mondván a tüntetésnek az értelmét veszi el, ha csak egy bizonyos létszám alatt lehet az utcára vonulni.

Az 500 fősnél nagyobb tömegeket illetően érdemes megjegyezni, hogy a védettségi igazolványokat már akár az első oltás után néhány nappal kipostázzák, így gazdáikban még nem biztos, hogy teljes mértékben kialakult a vírus elleni védettség, sőt.

 

 

Címlapkép: TASZ / Facebook