Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: 500 fős tüntetéseket lehet tartani, eltörlik a közterületi maszkviselést

Ez a cikk több mint 2 éves.

Mint az várható volt, Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjúja során több lazítást is bejelentett a Kossuth rádióban, amelyekhez az operatív törzs döntésére volt szükség. Az Országgyűlés kedden megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, vagyis az a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig fenn fog maradni, a járvány harmadik hullámának enyhülésével bizonyos rendelkezéseket azonban korábban is hatályon kívül helyezhet a kormány, vagy dönthet úgy, hogy nem hosszabbítja meg őket.

A miniszterelnök bejelentette: a hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat, „ez  korszakhatár”, a járvány harmadik hullámát lényegében legyőztük, ezért a járványügyi korlátozások nagy részét feloldják.

Az operatív törzs ma reggel arról döntött, hogy:

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek és vendéglátóhelységek kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • nem kell közterületen maszkot viselni;
  • szabad a sport a közterületeken (csoportosan is);
  • 50 fő részvételével magán és családi rendezvény tartható korlátozások nélkül;
  • lakodalom 200 fővel tartható;
  • zárt téri rendezvény továbbra is oltási igazolvánnyal látogatható;
  • szabadtéri rendezvényt legfeljebb 500 fő részvételével lehet tartani korlátozás nélkül, ehhez igazodva a gyülekezési tilalmat is feloldják, a létszámkorlát mellett fél év tilalom után újra lehet tüntetni;
  • zenés, táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni;
  • a 16-18 évesek felnőtt kíséret nélkül is mehetnek zárt térbe védettségi igazolvánnyal.

Az új rendelkezések feltehetően jövő hét elején lépnek érvénybe. A május 4-én lejárt, majd az óriási felháborodásnak köszönhetően meghosszabbított kilakoltatási moratórium további sorsáról nem számolt be a miniszterelnök. A moratórium időtartama azért nem egyértelmű (még jogászok szerint sem), mert a május eleji hosszabbítás még az előző, május 23-áig tartó veszélyhelyzet hatálya alatt született. Emellett nem esett szó arról sem, tervez-e enyhíteni a kormány a népszavazásokat érintő tiltáson, pedig ez nagyban befolyásolhatja például a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaberuházás vagy épp a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megvalósulását.

Orbán szerint három dolog továbbra is óvatosságra int minket: 3 millió ember nincs beoltva, ott pusztítani fog a vírus – mondta. „Nyilván van bennük valamilyen ellenállás”, amit a miniszterelnök szerint félre kell tenniük, és be kell oltatniuk magukat. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy a határainkon túl mindenhol alacsonyabb az átoltottság, illetve, hogy a különféle mutánsok ellen hogyan védenek a vakcinák. Az operatív törzset készenléti állapotba helyezték, szerinte a csatát megnyerték, de még szükség lehet utóvédharcokra – mondta.

Mint azt megírtuk, a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy jövő keddtől megszűnik a tavaly november óta érvényben lévő ingyenes parkolást, a hitelmoratórium viszont augusztus 31-ig meghosszabbodik, valamint arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő szakaszában nem kíván részt venni, mivel láthatóan az oltási program 5 millió fölött le fog lassulni, optimistán 6 millió oltásig tudunk eljutni, de „ez már nagyon optimista becslés” Gulyás szerint.

Előbbivel kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, a hitelmoratórium a kispénzű embereknek és a nyugdíjasoknak segít (ennek cáfolatáról itt írtunk korábban), a gazdagok boldogulnak nélküle is, a bankoknak viszont terhet jelent. Elmondása szerint azért döntöttek a moratórium meghosszabbítása mellett, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz utána.

Az uniós vakcinabeszerzéssel kapcsolatban pedig azt mondta: elegendő vakcina van raktáron az esetlegesen szükséges harmadik vagy akár negyedik oltásokhoz, 2022 őszén vagy év végén pedig megkezdi a gyártást az új magyar vakcinagyár.