Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek a civilek: meghosszabbította a kormány a kilakoltatási moratóriumot

Ez a cikk több mint 2 éves.

A veszélyhelyzet utáni 15. napig meghosszabbította a kormány a kedd éjfélkor lejárt kilakoltatási moratóriumot – derült ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

Az erről szóló rendelet szerint „a veszélyhelyzet megszűnéséig ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani”, azaz kilakoltatni a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon lehet. Ugyanez a határidő igaz a lakóingatlanok elárverezésére is.

A veszélyhelyzet egyelőre május 23-áig tart, így a moratóriumról szóló rendelet is ekkor veszti hatályát, de mint azt már korábban jelezte Orbán Viktor miniszterelnök, a veszélyhelyzet őszig tartó meghosszabbítását kezdeményezik a kormánypártok, hogy „akcióképes” maradhasson a kormány a nyári időszakban is, amíg nem ülésezik az országgyűlés.

A Város Mindenkié, az Utcajogász Egyesület és az Utcáról Lakásba Egyesület a kormányt és az önkormányzatokat is figyelmeztette arra a veszélyre, hogy ha nem hosszabbítják meg a május 4-én lejáró kilakoltatási moratóriumot, tömegek   kerülhetnek az utcára. Emellett – mint arról beszámoltunk – múlt héten Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kérte. Úgy fogamazott hogy:

„a moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak az érintettek védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is.”

A Város Mindenkié áprilisban levélküldő kampányt indított, amelyben Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterét és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert  címezve szólaltak fel a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáért. Bár a civilek még az utolsó pillanatban is hosszabbításra kérték a parlamenti pártokat és a minisztériumokat, a kormány nem válaszolt a megkeresésükre, amelyben jelezték, törvénymódósítással megakadályozható lenne a tömeges kilakoltatás.

Ezért kedden öt parlamenti ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd), valamint Szél Bernadett független országgyűlési képviselő benyújtotta A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület törvénymódosító javaslatát, amely a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, országosan, minden típusú lakás esetében meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot. Ezt foglalta most rendeletben szép csendben a kormány.

A Város Mindenkié (AVM) akciója a Fidesz Lendvai utcai székházánál a kilakoltatási moratórium lejárta ellen 2021. március 28-án.

A hosszabbítás egyértelműen civil sikernek könyvelhető el, hiszen enélkül tegnap óta tömegek kerülhettek volna utcára és családok szakadhattak volna szét a koronavírus-járvány és a gazdasági válság kellős közepén.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni: Magyarországon továbbra is mindennapos a hajléktalanság büntetése és az elhelyezés nélküli kilakoltatás, legyen szó akár beteg, kiszolgáltatott helyzetű emberekről vagy épp kisgyermekes családokról.

Törvénymódosítás nélkül a veszélyhelyzet lejártával ez az embertelen gyakorlat folytatódni fog, amely ellen évek óta küzdenek a lakhatással foglalkozó civil érdekvédők, hiszen a lakhatásnak alapvető jognak kellene lennie minden ember számára.