Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Város Mindenkié elárasztja levelekkel Káslert, hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot

Ez a cikk több mint 3 éves.

A jelenlegi állás szerint három hét múlva, május 4-én lejár a téli kilakoltatási moratórium, ezzel megnyílik a jogi lehetőség rá, hogy újból tömegeket tegyenek az utcára, ráadásul úgy, hogy a koronavírus-járvány még bőven tart. A Város Mindenkié csoport (AVM) már jó ideje követeli, hogy hosszabbítsák meg a tavalyihoz hasonlóan a kilakoltatási moratóriumot idén is, ennek a küzdelemnek a legújabb állomása az a levélküldő kampány, amelyet hétfőn indított a lakhatási jogokért küzdő szervezet.

A csoport követeli továbbá, hogy a korábban megszüntetett lakásfenntartási- és adósságcsökkentési támogatást is vezessék be újra, hogy meg lehessen akadályozni a kilakoltatások jelentős részét.

„A kormány értésére kell adnunk, hogy tűrhetetlennek tartjuk a legsérülékenyebbekkel szembeni közömbösségét. Követeljük a lakhatási moratórium meghosszabbítását és az évekkel ezelőtt megszüntetett lakásfenntartási- és adósságcsökkentési támogatás ismételt bevezetését!”

– írja a szervezet az aHangon közzétett, bárki által aláírható, Gulyás Gergely és Kásler Miklós minisztereknek elküldhető nyílt levélben, melyet az első 24 órában több mint kétezren írtak alá.

LEVÉLKÜLDŐ KAMPÁNYT INDÍTOTTUNK A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁÉRT

‼️ A jelenleg hatályos jogszabályok…

Posted by A Város Mindenkié on Monday, 12 April 2021

 

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, az Igazságügyi Bizottság március végi ülésén leszavazta a kormánypárt azt a kilakoltatások általános felfüggesztésére, az árverések és a fizetésből, nyugdíjból való letiltások év végéig tartó leállítására vonatkozó javaslatot, amelyet Szél Bernadett független képviselő nyújtott be.

A képviselő szavazás után arról beszélt, hogy amíg a kormánypárti képviselők mindössze „egy Szél Bernadettet látnak az ellenzékből”, ő látja azokat a családokat is, akik abban reménykednek, hogy járvány idején, a kilakoltatási moratórium lejárta ellenére is maradhatnak otthonaikban. Dr. Vejkey Imre, a Bizottság KDNP-s elnöke ehhez -mint emlékezetes-, azt fűzte hozzá: „mi nem csak magát látjuk, amikor itt beszél, hanem látjuk azt a háttérhatalmat is, akinek a nevében beszél”.

Az AVM egyébként nemrég a Fidesz-székháznál is akciózott a nemzetközi lakhatási napon, március 28-án. Az aktivisták két molinóval érkeztek a Fidesz-székházhoz, az egyiken állt, hogy „szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek”, amely egy idézet a Zsoltárok könyvéből, a másikon pedig az volt olvasható, hogy „én nem ilyennek képzeltem a rendet”, József Attila Levegőt! című verséből. Utóbbit az AVM két aktivistája az épület erkélyére felmászva mutatta fel.


Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, tavaly komoly tempóban folytatódtak a kilakoltatások a moratórium lejárta után, így

július elseje és szeptember 30. között 957 ingatlankiürítésre került sor.

A rohamsebességgel lezavart kilakoltatások – bár a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest jóval több embert tettek ekkor az utcára – se növelték meg az éves összes kilakoltatásos esetek számait: az elmúlt évek 3000-3500 között alakuló átlagához képest „csak” körülbelül 2000 lakásvesztés történt a meghosszabbított moratórium utáni néhány hónapban.