Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz-székháznál akciózott A város mindenkié a kilakoltatási moratórium felfüggesztése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Lendvay utcai Fidesz-székháznál akciózott a lakhatáshoz való jogokért küzdő A város mindenkié (AVM) szervezet, ugyanis április 30-án lejár a téli kilakoltatási moratórium, amelynek következtében nemsokára több száz ember kerülhet utcára.

Az AVM két molinóval érkezett a Fidesz-székházhoz, az egyiken állt, hogy „szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek”, amely egy idézet a Zsoltárok könyvéből, a másikon pedig az volt olvasható, hogy „én nem ilyennek képzeltem a rendet”, József Attila Levegőt! című verséből. Utóbbit az AVM két aktivistája az épület erkélyére felmászva mutatta fel.

Fotó: Mérce

A Mérce a demonstráció után interjút készített Gede Mártonnal, az AVM egyik hajléktalan aktivistájával, aki elmondta:

a szervezet azt követeli, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és senkit ne lakoltassanak ki elhelyezés nélkül!

Hozzátette, ez az akció csatlakozik egy nemzetközi felhíváshoz, a Housing Action Day-hez, amelynek keretében ezen a hétvégén Európa számos városában hívják fel aktivisták a figyelmet a lakhatási kérdésekre és a hajléktalanságra.

Gede megjegyezte, a Covid-helyzetben egyébként – saját tapasztalatból tudja – a szállók állapota is problémás, ő például  az elmúlt egy évben 110 napig volt karanténban összesen, anélkül, hogy bármilyen tünete lett volna. A villáminterjú ebben a videóban teljes egészében megtekinthető:

Az AVM az akció után kiküldött közleményében úgy fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a világjárvány derekán a kormánypárt elrendelje a rendkívüli veszélyhelyzet idején fennálló kilakoltatási moratóriumot, akárcsak a tavaszi hullám idején, hiszen az esetszámok azóta csak még rosszabbak lettek.

A Housing Action Day-hez való csatlakozás kapcsán pedig hangsúlyozták:

„nem csak a magyar kormány embertelen intézkedése ellen tiltakozunk, hanem az európai városokat sújtó lakhatási válság ellen is, mely globális probléma, ami nemzetközi összefogást és városokon, illetve országhatárokon átívelő, szolidáris és igazságos lakáspolitikai megoldásokat kíván”.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Fidesz-KDNP éppen a hét elején szavazta le a kilakoltatások felfüggesztésének meghosszabbítását (pedig 2020-ban a koronavírus-helyzetre való tekintettel egészen júliusig érvényben volt a moratórium). A javaslatot Szél Bernadett független országgyűlési képviselő nyújtotta be, aki a szavazás után arról beszélt, hogy amíg a kormánypárti képviselők mindössze „egy Szél Bernadettet látnak az ellenzékből”, ő látja azokat a családokat is, akik abban reménykednek, hogy járvány idején, a kilakoltatási moratórium lejárta ellenére is maradhatnak otthonaikban.

Ehhez Dr. Vejkey Imre, az Igazságügyi Bizottság KDNP-s elnöke pedig azt fűzte hozzá: „mi nem csak magát látjuk, amikor itt beszél, hanem látjuk azt a háttérhatalmat is, akinek a nevében beszél”.

A Mérce az akciót élőben is közvetítette, itt lehet visszanézni a felvételt:

Címlapkép: Fotó: Herr Martin