Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics Baranyi és Karácsony támogatását kérte a Fudan-beruházáshoz, konzultációra hívják a lakosságot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Karácsony Gergely főpolgármester hosszú és eredménytelen beszélgetésként értékelte a mai, Palkovics László innovációs miniszterrel folytatott egyeztetést, amin Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel vett részt. Mint arról beszámoltunk, a találkozót a miniszter kezdeményezte a Fudan Egyetem megvalósítása kapcsán, miután múlt héten nyilvánosságra került annak építési terve, amelynek alapján – a kormány korábbi állításaival ellentétben – nagymértékben lecsökkent a magyar diákoknak szállást biztosító Diákváros tervezett területe, mégpedig a Fudan Egyetem javára.

Karácsony és Baranyi ma sajtótájékoztatón számolt be az egyeztetésről, ahol meghallgatták a kormány álláspontját és érveit a beruházás mellett. A főpolgármester összefoglalva elmondta, sajnos igaz, amit eddig gondoltak: több mint 500 milliárd forint közpénzből kínia elitegyetemet tervez építeni a kormány a Diákváros helyén. A Diákváros értelmét adó funkciókat pedig egy kisebb területre, az eredeti beruházási terület töredékén fogják összezsúfolni.

Karácsony emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, elfogadja az önkormányzati választás eredményeit, és nem valósít meg Budapesten olyan beruházást, amivel nem ért egyet a Főváros vezetése. Ennek fényében Karácsony szerint eldőlt, hogy nem épül meg a Fudan budapesti kampusza, hiszen a Főváros, illetve a ferencvárosi kerületvezetés – a mai megbeszélés után különösen – nem támogatja a beruházást, a Diákváros megépítése ugyanis közérdek, a Fudan viszont nem az.

„Mi egy korrekt együttműködésre törekedtünk, kitartunk a kormánnyal kötött korábbi megállapodás mellett, annak minden elemét betartottuk eddig, és a továbbiakban is be fogjuk tartani, Magyarország kormányának pedig el kell fogadnia azt, hogy a Főváros nem kívánja ezt a megállapodást felülírni, főleg nem a Fudan Egyetem érdekében”

– mondta Karácsony, utalva az eredetileg Fudan nélküli fejlesztésekről szóló megállapodásra.

Ezért a jövőben minden jogi, illetve politikai eszközt meg fognak ragadni, hogy a Diákváros megépüljön, a Fudan Egyetem kampusza pedig a jelenleg ismert feltételek mellett ne – tette hozzá a főpolgármester.

A szaggatott vonal a Diákváros eredeti területét jelöli. forrás: Baranyi Krisztina / facebook

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a mai egyeztetésen Palkovics az egyetértésüket kérte ahhoz, hogy a Fudan a Diákvárost kisöpörve megépüljön azon a területen, amelyet se a főváros, se a kerületvezetés nem erre a célra szánt. Azonban Baranyi szerint sem partnerség, sem együttműködés nem lehetséges ebben az ügyben, hiszen eddig semmiféle egyeztetést nem folytatott velük a kormány.

Baranyi nemrég népszavazási kezdeményezést hirdetett, de ezt a hamarosan meghosszabbításra kerülő veszélyhelyzet miatt továbbra se lehet megtartani, viszont nem sok idő van arra, hogy a – kormány által meg nem kérdezett – lakosság elmondhassa a véleményét az ügyben.

A polgármester felhívta a figyelmet: a Fudannal kapcsolatos kormánydöntések még semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséggel nem járnak Magyarországra nézve, viszont attól tartanak, mire elindulhatna a népszavazás, nemzetközi szerződésekkel betonozná be a kormány  a projektet.

Ezért az aHang közreműködésével budapesti konzultációt hirdetnek – jelentette be Baranyi.

A kérdések a következők:

  1. Akarja-e Budapest népe, hogy a Diákváros helyett egy kínai elitegyetem épüljön?
  2. Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárd forintos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetemmel, ahol 2,5-3 milli forintnál kezdődik egy éves tandíj?
  3. Akarja-e egyáltalán a Fudan-beruházást Budapest népe?

Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója a tájékoztatón elmondta: a konzultáció júniusban indul, és az aHang biztosít minden technikai hátteret hozzá – például, hogy egy ember csak egyszer nyilváníthasson véleményt, anonim módon. Emellett a következő hetekben terveznek vitafórumokat, nyilvános beszélgetéseket is, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozhassák meg az állampolgárok.

A konzultáció mellett Csordás Anett, a Fudant is magában foglaló Budapest 6-os választókerületben induló civil országgyűlési képviselőjelölt már ki is állt Facebook-oldalán:

„Fontosank tartom, hogy lesz konzultáció a Fudan egyetem kapcsán. Bízom benne, hogy sokan mondunk rá „NEM”-et” – írja.

Mint arról beszámoltunk, a Fudan terveinek nyilvánosságra kerülésére reagálva  Jámbor András múlt héten aláírásgyűjtésbe kezdett, és amennyiben ötezer ember csatlakozik hozzá, tüntetést szervez a beruházás ellen.

Az előválasztáson induló képviselőjelölteket nemrég a Fudan-ügyről kérdeztük.

Frissítés 16:55

A tanácskozást követően Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte, a 2017-ben létrehozott projekt – értelmezésük szerint – mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt. „Itt van egyet nem értés”, a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó – tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik.

Külön érdekesség, hogy Palkovics nagyvonalúan felajánlotta azt is, hogy a részben  adófizetői forintokból épülő projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon, és az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, valamint az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.

„Erre az ajánlatra” azonban nem kapott választ, Palkovics szerint a főpolgármester ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban. A miniszter megjegyezte: azt gondolja, hogy „a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni”.

Szerinte mindenképpen előrelépés volt, hogy részletesen tájékoztatták Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát arról, hogyan kell a projektet értelmezni. Palkovics László közölte, délután közzéteszik azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban. Ugyanakkor szerinte nem ez a valódi vita, inkább politikai vita zajlik.

A miniszter szerint a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. A többször említett maradék 100 milliárd nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el. Palkovics László hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.