Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gyülekezési korlátozás feloldása után tüntetést szervezne a Diákvárosért Jámbor András

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap nyilvánosságra került a Fudan Egyetem építési terve, amelynek alapján – a kormány korábbi állításaival ellentétben – nagymértékben lecsökkent a magyar diákoknak szállást biztosító Diákváros tervezett területe, mégpedig a Fudan Egyetem javára.

Ezért amennyiben ötezer ember csatlakozik az ötlethez, tüntetést szervezne a beruházás ellen Jámbor András, Józsefváros-Ferencváros országgyűlési képviselőjelöltje, a Szikra Mozgalom jelöltje (és a Mérce korábbi főszerkesztője).

Ez azonban jelen helyzetben nem lehetséges, mert amíg a kormány folyamatosan feloldja a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, addig a járvány ürügyén továbbra is gyülekezéskorlátozás van érvényben. Jámbor András ennek kapcsán azt írja Facebook-oldalán, hogy a tüntetésre a gyülekezési korlátozás feloldása után következő első hétvégén kerülne sor.

Jámbor András sajtóközleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a Diákváros enyhítette volna a lakhatási válságot, és azt is kifogásolta, hogy a kormány a műemlékvédelem alatt álló Nagyvásártelepet is átadná a kínai egyetemnek. A képviselőjelölt magát a kínai hitelkonstrukciót is ellenzi:

„A beruházás költsége 550 milliárd forint, amelyből 450 milliárdot a kínai államtól venne fel a magyar kormány hitelként, azért, hogy a hitelezett pénzből a kínai államhoz tartozó egyetemet kínai cégek építsék fel.” – szól a közlemény. 

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár korábban még azt nyilatkozta, hogy „a déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a Diákvárostól”, a tegnap napvilágot látott terv azonban nem erről árulkodik.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd