Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ingyenes parkolás megszűnik, a gyülekezési korlátozásról az Operatív Törzs dönt pénteken

Ez a cikk több mint 2 éves.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentett néhány, a pünkösdi hétvége után életbe lépő intézkedést, amelyek az 5 millió beoltott eléréséhez kötöttek. Ezek között nem szerepelt a gyülekezési tilalom feloldása.

A pünkösdi hétvégén, valószínűleg vasárnap el fogjuk érni az 5 millió beoltottat. „Az oltásoknak köszönhetően sikerült legyőznünk a járvány harmadik hullámát” – jelentette ki Gulyás. A regisztrációt követően már bárki tud néhány napon belül időpontot foglalni Sinopharm, Szputnyik, Pfizer és AstraZeneca oltásra is, azonban minden oltásra kevesebben foglalnak időpontot, mint amennyi oltás rendelkezésre áll. Mivel már van elegendő oltóanyag, nincs akadálya annak, hogy azok is kaphassanak, akik kevesebb mint 3 hónappal ezelőtt gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

A rendkívüli jogrend az Országgyűlés őszi ülésszakának 15 napjáig fenn fog maradni, de vannak olyan intézkedések, amiket annak megszűnése után is meg szeretne hosszabbítani a kormány, például a hitelmoratóriumot.

Az 5 millió beoltott elérését követően új intézkedések lépnek életbe, ezekről döntött a kormány szerdai ülésén, bizonyos intézkedésekről azonban még tárgyalnia kell az Operatív Törzzsel is, ez a holnapi nap folyamán fog megtörténni. A kijárási tilalommal kapcsolatban megszüntetésre tett javaslatot a kormány, de ehhez az Operatív Törzs végleges döntésére van szükség. Újságírói kérdésre válaszolva

a gyülekezési korlátozással kapcsolatban Gulyás csak annyit árult el, hogy ez is az Operatív Törzs hatáskörébe tartozó kérdések egyike, azaz a holnapi nap folyamán kapunk arra választ, hogy ezt feloldják-e vagy sem.

Van azonban néhány véglegesnek tekinthető döntés is, amelyhez nem szükséges az Operatív Törzs véleményezése. Ilyen az ingyenes parkolás kérdése, amely vasárnap éjféllel lejár, ezt a kormány nem hosszabbítja meg.

A pünkösdi hétvégét követően, jövő hét keddtől ismételten fizetni kell a parkolásért. A hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában a kormány nem tudja a bankok álláspontját támogatni, azt a jelenlegi szabályok mentén fogja meghosszabbítani augusztus 31-ig.

Arról is döntött a kormány, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő szakaszában nem kíván részt venni. Láthatóan az oltási program 5 millió fölött le fog lassulni, optimistán 6 millió oltásig tudunk eljutni, de „ez már nagyon optimista becslés” Gulyás szerint. Ehhez képest Magyarországnak csak nyugati vakcinából elegendő áll rendelkezésre ahhoz, hogy ha szükség lesz harmadik oltásra, azokból újra tudunk mindenkit oltani. Ha ősszel indokolt az újraoltás, ahhoz már most elegendő vakcina áll rendelkezésre.

Európában az oltottság mértéke még nem érte el azt a szintet, amit Magyarország, azaz a környező országokban a fertőzöttség szintje magasabb, emellett az indiai mutáns még nem jelent meg hazánkban, ami egy potenciális veszélyforrás még. Ezért a járványügyi intézkedéseknek csak egy részét lehet feloldani a védettséggel nem rendelkezők számára.

Az új intézkedések részleteiről a holnapi nap folyamán fog a kormány tájékoztatni.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, vagyis az a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig fenn fog maradni. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosítás egyúttal rögzíti, hogy a kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti, „ha a veszélyhelyzet fenntartásának alaptörvényi feltételei már nem állnak fenn”. A veszélyhelyzet egyik eleme az általános gyülekezési tilalom, amely rövidebb megszakításokkal közel egy éve van hatályban Magyarországon.

A gyülekezési tilalom megszüntetését az utóbbi hetekben egyre többen követelik: a Momentum május elsején „teraszt” nyitott a Kossuth Lajos téren, azaz műanyag asztalokkal és székekkel telepedtek ki a Parlament elé, hogy ezzel mutassanak rá arra az ellentmondásra, hogy a vendéglátóhelyek teraszain már nyugodtan lehet gyülekezni, ellenben tüntetéseket, demonstrációkat a teljes gyülekezési tilalom miatt nem lehet szervezni. Szél Bernadett független képviselő hétfőn ombudsmanhoz fordult a gyülekezési tilalom kapcsán, mert szerinte az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátozza az embereket az állampolgári jogaik gyakorlásában.

Jámbor András, az ellenzéki előválasztáson Józsefváros-Ferencváros egyik független országgyűlési képviselőjelöltje május 13-án bejelentette, hogy a Fudan Egyetem beruházása ellen tüntetést szervez, amint a kormány feloldja a gyülekezési korlátozást. A jelölt szerdán Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy az Alkotmánybíróság elutasította azt a keresetet, amely a gyülekezési korlátozás alaptörvény-ellenességének a kimondását kérte, ugyanitt megerősítette azt is, hogy amennyiben a kormány feloldja a gyülekezési tilalmat, akkor

jövő héten szombaton, azaz május 29-én lesz tüntetés „a Diákvárosért, a megfizethető lakhatásért, az önkormányzati bérlakás-privatizáció és a Fidesz ellen”.

Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón bejelentette, hogy az eheti kormányülésen fognak dönteni a nyitás következő fokozatáról, amit eredetileg az 5 millió beoltott fő eléréséhez kötöttek. Azonban a tájékoztatón kiderült, hogy bárhogyan is alakul az oltások száma, május 27-én éjféltől mindenképp lesz lehetőség a lakodalmak megtartására. A védettségi szabályok egy része viszont a jelenlegi tervek szerint mindenképp megmarad augusztusig, de védettségi igazolvánnyal majdnem minden szolgáltatás igénybe vehető lesz.

Az elmúlt 24 órában 780 fővel nőtt a fertőzöttek száma és elhunyt 51 koronavírusos beteg. 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. 4 829 595 fő kapta meg legalább az első oltását, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán