Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum teraszt nyitott a Parlament előtt, hogy azzal demonstráljon a gyülekezési tilalom ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Momentum tagjai műanyag asztalokkal és székekkel telepedtek ki a Kossuth Lajos térre a Parlament épülete elé, hogy ezzel mutassanak rá arra az ellentmondásra, hogy vendéglátóhelyek teraszain már nyugodtan lehet gyülekezni, ellenben tüntetéseket, demonstrációkat a teljes gyülekezési tilalom miatt nem lehet szervezni.

Az akciót élőben közvetíttük, a felvételt itt lehet visszanézni:

„Tudjuk azt, hogy a gyülekezési törvény értelmében a veszélyhelyzet miatt most nem lehet demonstrációt tartani, mi azt gondoltuk, hogy ezzel a terasszal egyfajta görbe tükröt tudunk tartani a hatalomnak”

– magyarázta a párt akcióját Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és II.- XII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje.

A sajtótájékoztatóként bejelentett akciónak az alapítványi törvény megszavazása adta az apropóját: a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról („kekva”) címet viselő törvény lehetővé teszi, hogy a hatálya alatt létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 (ezerhétszázötven) ingatlant adjanak át. A Momentum annak adott hangot a demonstrációval, hogy

a gyülekezési jog korlátozása a veszélyhelyzetre hivatkozva csupán arra jó, hogy az állampolgári szabadságjogainkat redukálja, az egészségügyi helyzet szempontjából nem megalapozott.

Helyszíni tudósítónk kérdésére válaszolva az egyik teraszozó kijelentette, hogy ha lehetne, akár holnap kimenne tüntetni, mivel nagyon sok olyan döntést hozott a kormány az elmúlt fél évben, ami ellen utcára kellett volna vonulni.

Szél Bernadett is elmondta, hogy vannak, akiknek a teraszok hiányoztak a leginkább, vannak, akiknek a konditerem, de neki inkább a tüntetések. Kiemelte, hogy azért kell most ebbe „nagyon beleállni”, mert a kormány egészen az ellenzéki előválasztásig el akarja lehetetleníteni a gyülekezést.

„Ne becsüljétek le ezt az őrületet, ami itt zajlik, ne hagyjuk, hogy a kormány az előválasztást és a demokratikus jogainkat úgy korlátozza, hogy nincs meg ennek az alapja. Olyan helyzetben vagyunk most Magyarországon, hogy focizni lehet, tüntetni nem, én ezt nem tűröm, úgyhogy itt vagyok, itt leszek” – jelentette ki a képviselő.

Az akció egy pontján a résztvevők kifeszítettek egy „A közvagyon ellopása: hazaárulás” feliratú molinót.

Orosz Anna, Szél Bernadett és Hajnal Miklós a Momentum akcióján 2021. május 1-jén. / Forrás: Momentum Mozgalom

Az esemény eleje zavartalanul lezajlott, azonban nagyjából háromnegyed óra elteltével megjelentek a rendőrök, ez a Momentum élő videójából látszódik. A rendőrök azonban végül intézkedés nélkül elvonultak, mivel elfogadták a magyarázatot, miszerint csak sajtótájékoztatóról van szó.

Május 1-jén életbe lépett a védelmi intézkedések feloldásának harmadik fokozatáról szóló kormányrendelet, amely kimondja, hogy a már védettséggel rendelkező személyek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak több, eddig zárva tartó helyszínt látogathatnak maszk nélkül, illetve meghosszabbítja az üzletek és vendéglátóhelyek nyitvatartását este 11 óráig, valamint a kijárási tilalom kezdetének időpontját is kitolja éjfélig. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők ezentúl maszk nélkül látogathatják az állatkerteket, a múzeumokat, színházakat, mozikat és könyvtárakat, a vendéglátóhelyek beltereiben is tartózkodhatnak, valamint kulturális és sportrendezvényeken is részt vehetnek.

A veszélyhelyzet november 11-i bejelentése óta azonban  az egyik legfontosabb alapjogunkkal, a gyülekezési joggal nem élhetünk még akkor se, ha járványügyi szempontból ezt biztonságosan, például maszkban és távolságtartással bonyolítanánk le. Április közepén már legalább hét olyan panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amely ennek a gyakorlatnak az alkotmányellenességét szeretné kimondatni, azonban a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, hogy a gyülekezési tilalom egyelőre biztosan érvényben marad – bár a kormány szeretné ezt is a „lehető leghamarabb enyhíteni, majd megszüntetni, amint azt a beoltottak száma lehetővé teszi”.

Címlapkép: A Momentum teraszt nyitott a Kossuth téren 2021. május 1-jén, hogy ezzel tiltakozzon a gyülekezési jog korlátozása ellen. / Forrás: Momentum Mozgalom