Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Péntekre tervezi a lazítás bejelentését a kormány, a gyülekezési tilalom marad

Ez a cikk több mint 2 éves.

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismét megtartja szokásos csütörtöki kormányinfóját.

A kormány úgy látja, hogy pénteken lehet meg a 4 millió oltott, ekkor pedig a kormány korábbi döntésével összhangban érvényesítik a beígért – főként a védettségi igazolvánnyal rendelezőket érintő – lazításokat.

A 4 milló beoltotthoz kötött, várható új szabályok szerint

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A lazítás szabályainak betartatása érdekében a kormány a Büntető törvénykönyvet is módosítani tervezi: a közokirat-hamistításnak lesz egy minősített esete, a védettségi igazolvány hamisítását jelenti. Emellett a szolgáltató-helyiségek felelősségét is szigorúan szabályozni fogják: azonnali és súlyos pénzbírságot (100 ezertől 1 millió forintig terjedő) vagy akár üzletbezárást is ígért Gulyás Gergely azokra az esetekre, amikor a szolgáltató nem ellenőrzi, nem kéri számon a védettségi igazolvány bemutatását a szükséges esetekben.

A magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatosan fennmaradnak a 2020 novemberében bevezetett korlátozások. A lakodalmak esetében – mivel a miniszter szerint ott ” szervezési előkészületek vannak” – a kormány 5 millió beoltott esetén szeretné a tilalmakat feloldani (ezt május hramdik hétvégéjére jósolja a kormány).

A gyülekezésre vonatkozó korlátozások is érvényben maradnak, de ezeket is szeretnék a „lehető leghamarabb enyhíteni, majd megszüntetni, amint azt a beoltottak száma lehetővé teszi”.

Gulyás szerint azért nincs szükség „vakcinairigységre”, mert ha például ma regisztrál valaki, akkor nagy az esélye annak, hogy egy héten belül oltáshoz jusson.

A kormányhivatalok számtalan panaszt kaptak a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban – folytatta a miniszter. Az oltás tényét kell rögzítenie az oltóorvosoknak, ezután a Belügyministérium intézkedik a kiállításról, átlagosan 10 napon belül érkezik meg. A kormány a hiányzó vakcinaigazolványok pótlására kidolgoz egy eljárásrendet, az erről hozott döntést Orbán Viktor várhatóan holnap reggeli rádióinterjújában fogja bejelenteni. Gulyás Gergely a tényleges védettség kialakulásának és a vakcinaigazolvány kézhez kapásának összefüggéséről nem beszélt a kormányinfón.

Miután nincs még egységes európai szabályozás Szijjártó Pétert felhatalmazta a kormány a szerdai ülésén, hogy kétoldalú megoldásokat kössön a vakcinaigazolványok elismeréséről.

A vissza nem térítendő támogatást teljes egészében, a hiteleknél „projektalapon” tervezi felvenni a kormány, de a válságkezelést minél kisebb eladósodással kell megoldani – kommentálta Gulyás Gergely a hírt, miszerint Magyarország nem veszi igénye a teljes uniós helyreállítási alapot.

Az ötmillió beoltott után tudnak dönteni a nyári táborokról. A szándék az az, hogy legyenek táborok, de még túl korai erről dönteni, mondta Gulyás. Hasonló válasz érkezett Gulyástól a fiatalok esetleges oltására is: a 16-18 éveseket Pfizerrel már olthatják, de a 12-16 év közötti korosztály oltását még vizsgálják a kutatók.

A határon túli magyarok oltásáról kérdezett az RTL Klub. A miniszter szerint erre csak a Magyarországon élő magyarok után kerülhet sor, ahogy ez bekövetkezik, utána vizsgálja meg a kormány, kinek és milyen formában tud segíteni.

A kormány által közzétett, szakértőktől is rengeteg kritikát kapó vakcinatáblázatról – amely látszólag a keleti vakcinák hatásosságát hangsúlyozta an ugyatiakkal szemben – Gulyás azt mondta, a kormány egyik oltóanyagot sem minősítette, hanem az volt a konklúziója, hogy minden, Magyarországon használt oltóanyag hatékony és biztonságos.

A székesfehérvári kórház igazgatójának nyilatkozatára – mely szerint a lélgeztetőgépre kerültek 84 százaléka meghal – , Gulyás azzal regált:a világon mindenhol magas arányban halnak meg a lélegeztetőgépre kerültek, még ha ezek az arányok változók is.

A Fudan Egyetem alapítványi fenntartásba adásáról Gulyás azt mondta, az alapítványt a kínai és a magyar állam közösen hozza létre, tehát szerinte nem magánegyetem, hanem egy közcélt szolgálaó alapítvány lesz, állami felügyelet alatt. A Fudan Egyetemmel kötött megállapodás szövegét pedig magyarul és kínaiul is közzéteszik majd, ígérte Gulyás.

Védettségi igazolvánnyal karanténkötelezettség nélkül lehet majd belépni az országba – válaszolta Gulyás a turistaszezonra vonatkozó egyik újságírósi kérdésre. Az általános határzár feloldásáról egyelőre nem nyilatkozik a kormány.

A múlt hétvégi terasznyitás során kialakult tumultus kapcsán a rendőrsége nnincs mit számon kérni – mondta Gulyás. „Természetesen a járványügyi szabályokat mindenkinek be kell tartani, de nem csoda, hogy fél év bezártság után volt néhány olyan jelenet, ami nem felelt meg a szabályoknak”, de talán nem lett volna ildomos pénzbüntetéssel sújtani az embereket, mondta.

„Semmi akadálya, hogy az ellenzék augusztusban előválasztást tartson” – válaszolta a Telex kérdésére a miniszter.

Május 1-től már azok is tudnak regisztrálni védőoltásra, akik nem rendelkeznek tajszámmal, jelentette be Gulyás.

A miniszter az első második a oltás utáni védettségről azt mondta: szerinte mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után, a védettségi igazolványával megy-e közösségbe, vagy megvárja a második oltást, de a rendelkezésre álló adatok alapján az igazi különbség az oltatlanság és első oltás között van, nem a két oltás között. A miniszter arról is beszélt, hogy a járvány leküzdése ellen a vakcina az egyetlen fegyver, ami tavaly nem volt, most viszont van, tehát úgy lehet tervezni, hogy bízhatunk abban, hogy május végével, június elejével a járvány véget fog érni, vagy olyan minimálisan lesz jelen, ami a normális élethez való visszatérést nem zavarja meg.

 

Korábban írtuk:

A legnagyobb várakozás minden bizonnyal a kormány által 4 millió beoltott állampolgárhoz kötött járványügyi lazítások esetleges bejelentését övezi. A védettségi igazolvánnyal rendekezőket érintő lazítással járó változásokat a kormány hétfőn rögzítette tételesen. Ezek bevezetése ugyanakkor mindeddig várat magára, a csütörtök reggel közölt adatok szerint 3 870 222-nál tart a beoltottak száma.

A járványadatok mindeközben lassan javuló tendeciát mutatnak, de még mindig sok koronavírusos áldozatot jelenttek, ma reggelre 186-tal nőtt a hivatalos áldozatok száma, és 2 584 új fertőzöttet találtak. A héten ez a legmagasabb szám, de az egy héttel ezelőtti adathoz képest ez is javult.

Arról itt írtunk korábban, hogy aggodalomra ad okot a védettségi igazolvány által megkülönböztetés: amellett, hogy sokan már az első oltás után megkapják és az érvényessége is kérdéses, a TASZ jogi álláspontja szerint diszkrimnatív is.

 

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás