Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány véglegesítette a 4 millió beoltott elérése utáni járványügyi szabályokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány honlapján tette közzé a 4 millió beoltott elérése után életbe lépő járványügyi szabályokat, aminek értelmében többek közt éjfélkor kezdődik majd a kijárási tilalom és védettségi igazolvánnyal a vendéglátóhelyek belső tere is látogatható lesz, vette észre a hvg.hu. A rendelet a Magyar Közlönyben még nem jelent meg.

Az új szabályok szerint

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Az új szabályok csak akkor lépnek életbe, amikor elértük a 4 millió beoltottat, ez könnyen lehet, hogy már a héten, vagy a jövő hét elejére megtörténik. A kormányzati tájékoztatás szerint vasárnap 3 millió 596 ezer beoltottnál tartottunk, és a jelek szerint a szombaton érkezett 600 ezer adagnyi Sinopharm vakcinával szeretné a kormány elérni, hogy valóban már a héten, vagy legalább május elejéig megtörténhessen a nyitás. A háziorvosok is gőzerővel telefonálnak, de hétfőtől a regisztráltak már önállóan, online is kérhetnek időpontot az oltásra.

A nyitás azonban súlyos következményekkel járhat: az április 24-i részleges nyitás után Zacher Gábor, a hatvani kórház főigazgatója például arról nyilatkozott az Indexnek, hogy a vendéglátóhelyek teraszainak és kertelyiségeinek a nyitása után tapasztalt felelőtlenségnek és fegyelmezetlenségnek „nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy.”

„Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?” – tette fel a kérdést Zacher, aki azt is hangsúlyozta, hogy

az első oltás még nem biztosít elegendő védettséget, pedig jelenleg csak 1 621 420 fő kapta meg a második oltást.

A fenti szabályok közül aggodalomra ad okot az is, hogy sok minden a védettségi igazolványhoz lesz kötve. Pedig az igazolvány körül kifejezetten sok a kérdés és bizonytalanság, például sokan már az első oltás után megkapják, de az érvényessége sem mindig problémamentes. Ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és igazoltan fertőzött személyről van szó, akkor elvileg 6 hónapra érvényes kártya jár, ha pedig valakiről utólagosan elvégzett ellenanyag-vizsgálat bizonyítja be, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a védettségi kártya 4 hónapig érvényes. Akik már kaptak oltást, olyan igazolványt kapnak, aminek nincs érvényességi ideje, mivel nem tudni, hogy meddig véd a vírus ellen a vakcina.

Az igazolványok meghosszabbítására azonban nincs lehetőség, tehát akik már átestek a fertőzésen néhány hónappal ezelőtt, azok lehetséges, hogy pont a nyitás idejére nem rendelkeznek majd érvényes igazolvánnyal, függetlenül attól, hogy igazoltan magas-e az ellenanyagszintjük.

Emellett pedig az is problémás, hogy a védettségi igazolvány alapján történő megkülönböztetés diszkriminatív és alaptörvény-ellenes, legalábbis a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) szerint. Az igazolvány és a kormány kommunikációja a TASZ szerint ezért hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket, jogi értelemben pedig ezzel az a probléma, hogy kihúzza a szőnyeget az alól az érvelés alól is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek.

A jogvédők szerint ugyanis ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs.

Ez a fajta megkülönböztetés pedig a TASZ értékelése szerint diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes is.