Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az oltások számától függetlenül május 28-tól meg lehet tartani a lakodalmakat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tartott, amelyen a nyitás várható lépéseiről beszéltek.

Az oltások száma közelít a 4,5 millióhoz, a mai napon  pedig megkezdődött a 16 és 18 év közötti regisztrált fiatalok oltása, amely keddig fog tartani. Nagyjából 95 ezer fiatal regisztrált, de a fennmaradó és a részükre félretett Pfizer vakcinákat is eloltják, ez 144 ezer adagot jelent. A legrégebben regisztráltak kaptak SMS-t időpontfoglaláshoz, őket oltják be első körben ezekkel.

Várhatóan pünkösd után fogjuk elérni az 5 millió oltottat, a kormány a jövő heti tárgyalásán fog döntéseket hozni a nyitás következő fokozatáról, jelentette be Gulyás. De bárhogy alakulnak az oltások, május 27-én éjféltől a lakodalmak megtartására lesz lehetőség.

A külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védetttségi igazolást (akik az EU, az OECD, a NATO egyik tagállamában, vagy Oroszországban vagy Kínában kaptak oltást), ha bemutatják az oltást igazoló okmányt, a kormányhivatalban kaphatják meg a magyar védettségi igazoványt. A kormány jelenleg látta indokoltnak azt, hogy ebben a kérdésben döntsön a nemzetközi utazás beindulása miatt. A jövő héttől biztosan lesz lehetőség erre.

Gulyás kiemelte, hogy a héten a WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina biztonságosságáról, ötödik vakcinaként vette nyilvántartásba, amivel nyilvánvalóvá tette, hogy minden korosztály számára használható és védettséget nyújt.

A miniszter szerint június végéig az eddig regisztráltak közül mindenki megkaphatja az oltást. A halálozások és a fertőzések száma csökken, de Gulyás arra kért mindenkit, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályokat a nyitás következő fokozatáig tartsa be.

A védettségi szabályok egy része a jelenlegi tervek szerint augusztusig mindenképpen fennmaradnak, de igazolvánnyal majdnem minden szolgáltatás igénybe vehető lesz.

Magyarország benyújtotta az EU-hoz a helyreállítási tervet, ezt fel fogják tölteni a kormány honlapjára néhány napon belül. A források 34%-át az egészségügyre kívánja a kormány fordítani, kiemelt területnek számít a környezetvédelem és az oktatás (a források 25 és 20,5%-át akarják ezekre fordítani). Gulyás szerint konstruktív és intenzív tárgyalások után került benyújtásra a magyar terv, amiről a következő napokban várható döntés.

A tegnapi nap folyamán biztossá vált, hogy Magyarország a helyreállítási alapnak valóban csak egy részét hívja le, a kormány korábbi döntése alapján az uniós finanszírozási eszköz keretében a rendelkezésére álló hitelkeretet egyelőre „a tagállamok többségéhez hasonlóan” nem használják fel, de erre 2023-ig még lehetőség van.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy június elsejétől meg lehet tartani a táborokat. Elkészült egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel igazolni lehet, ha valaki megkapta az oltást, ennek az élesítése még nem történt meg. A célja, hogy egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson arra, hogy ha valaki megkapta az oltást, azt mobillal igazolhassa. Az alkalmazás az oltott nevét, TAJ számát, az oltás időpontját tartalmazza. Az alkalmazáshoz az ERSTE lakossági portálján kell KAÜ azonosítóval regisztrálni. A kártya és az app is alkalmas az oltás tényének alkalmazására, de aki betegség miatt védett, azt csak a kártyával igazolhatja.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy tavalyra 5%-os recessziós adat ismert, idén viszont 4,2-4,3%-os növekedési becslése van a Pénzügyminisztériumnak, és ha ezt kicsit túlteljesítjük, akkor év végére vissza tud oda kapaszkodni a gazdaság, ahol a járvány kitörése előtt voltunk, jövőre 5% körüli dinamikus növekedés várható.

A Fudan egyetemről tartandó népszavazásról Gulyás elmondta, hogy népszavazást az önkormányztaok hatáskörébe tartozó, nemzetközi szerződést nem érintő kérdésben lehet tartani. „Ebből szerintem következik a válasz, de nem akarom a választási bizottság döntését megelőlegezni” – jelentette ki a miniszter.

A hitelmoratórium meghosszabbításáról még nem döntött a kormány, jelenleg  tárgyalásokat tart a bankszövetséggel.

A teljes tájékoztatást itt lehet megnézni: