Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem ez az első akció a Fudan Egyetem ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nem a mai tüntetés az első megmozdulás a Fudan Egyetem ellen. Nemrég Szél Bernadett országgyűlési képviselő tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel a parlamentben: „itt tulajdonképpen arról van szó, hogy építünk egy egyetemet Kínának és odaadjuk nekik ajándékba”, jelentette ki a politikus.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester konzultációt kezdeményezett a Fudan Egyetem és a Diákváros kérdésében, amelynek során online és köztereken kérik ki a lakosság véleményét a beruházásokról. A konzultációban négy kérdés szerepel:

  1. Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?
  2. Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával?
  3. Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére?
  4. Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak?

Forrás: Baranyi Krisztina Facebook-oldala.

Baranyi Krisztina, kerületi polgármester a Fudan Egyetem környékén lévő utcákat, köztereket Kínát provokálóan nevezte el, így lett a IX. kerületben Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszi Si-kuang püspök út. A kínai külügyminisztérium szóvivője erre az akcióra úgy reagált, hogy „megvetést sem érdemel”.