Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán elismételte, hogy bérből és fizetésből élő munkavállalónak tartja magát, de az egykori gyári melós képviselőt nem ismerte el mint igazi munkást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ma délután a parlamentben az azonnali kérdések órájában kérdezhették az ellenzéki politikusok a miniszterelnököt. Felszólalásaikban az ellenzék sokszor tett utalást arra, hogy múlt hét pénteken Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a bérből és fizetésből élő munkavállalók közé sorolta magát.

A miniszterelnök nagy ellentmondásba keveredett az ülés végére – Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselőjének kérdésére válaszolva Orbán megerősítette, hogy valóban munkavállalóként tekint magára, de amikor Nunkovics Tibor jobbikos képviselő és egykori gyári munkás kérdezte a magyar dolgozók helyzetéről, nem ismerte el Nunkovicsot mint valódi munkást.

Az első azonnali kérdést Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője tette fel Orbán Viktornak, aki felrótta, hogy tíz millióra büntette Kövér László házelnök, amiért ficsúroknak nevezte a fideszes képviselőket. Hogyan nevezzem azokat akik közpénzből rázzák a rongyot? – tette fel a költői kérdést Jakab , majd felidézte Orbán pénteki szállóigéjét: hogyan nevezzem azokat, akik azt hazudják, hogy bérből és fizetésből élnek, de valójában luxusrepülővel járnak focimeccsre, mint Ön?

Orbán Viktor válaszul bohócnak nevezte Jakab Pétert és korruptnak nevezte a Jobbikot a Simicska Lajoshoz és Gyurcsány Ferenchez fűződő feltételezett viszonya miatt.

Aztán a DK-s Arató Gergely megkérdezte Orbánt, ha csakugyan munkavállalónak tartja magát, mondja el, milyen nehézségei voltak a válság alatt? Milyen nehézségei voltak például a szociális dolgozók és egészségügyi dolgozókhoz képest?

Orbán Viktor erre válaszul azt mondta, hogy bérből és fizetésből azok élnek, akik nem tőkejövedelemből élnek és a DK az egyetlen olyan párt, amelynek pártelnöke tőkejövedelemből él.

Majd elmondta, hogy a magyar parlamenti képviselők keresete az átlagkereslethez van igazítva, a képviselők nagy része pedig bérből és fizetésből él. „Ugyanis mi alkalmazottak vagyunk, Ön is meg én is”, tette hozzá.

Utoljára Nunkovics Tibor, a Jobbik képviselője kérdezett Orbántól, aki egy hét évvel ezelőtti mondatát rótta fel a miniszterelnöknek, amikor Szaúd-Arábiába látogatva azt találta mondani, hogy ahhoz képest, hogy milyen jól képzett a magyar munkaerő, nagyon olcsó.

Nunkovics elmondta, hogy amikor először hallotta ezt a mondatot, még gyári munkásként dolgozott. Majd a képviselő elmondta, hogy a magyar munkavállalók nem akarnak rugalmas munkatörvényt, és nem ázsiai, hanem európai béreket akarnak.

Orbán Viktor szerint a kormány jelenleg is azon dolgozik, hogy a magyar munkavállalók a német bérekhez hasonlót kapjanak, a magyar bérek pedig javultak a kormányzása alatt a Gyurcsány-érához képest. De ami igazán érdekes, azt ezután mondta:

„Ön azt mondja, hogy egy munkás volt, ez így van most parlamenti képviselő és éppen 1, 816 milliót keres, mint munkás, gratulálok, plusz költségtérítés és benzinpénz. Hozzá szeretném tenni, az Ön fizetése az elmúlt két évben 350 ezer forinttal, azaz 25%-kal emelkedett. Szeretném jelezni, hogy ebből a pozícióból előadni azt a hozzászólást, amit az előbb hallottunk, az több mint álságos.”

Nunkovics viszontválaszában azt mondta, hogy a fideszes képviselők szavazták meg az ő fizetését, aminek a negyedét jótékonyságra fordítja, majd hozzátette, hogy a magyar bérek kevesebbet érnek, mint hét éve, amikor Orbán elmondta azt a bizonyos mondatot Szaúd-Arábiában.

A Népszava szerint a miniszterelnök bruttó havi 2,7 millió forintot keres hivatalosan.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd