Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan látja kárát a Diákváros (és a lakhatás) a Fudan Egyetemnek?

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kormány eredeti tervei szerint a IX. kerületi Dunaparti-területen egy 12 ezer kollégiumi férőhelyet és 5800 bérlakást biztosító Diákváros épült volna. Mindebből végül csak 4 ezer kollégiumi hely fog megépülni, az eredeti Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem kampusza veszi át.  Az 1932-ben épült Nagyvásártelep műemléképületet is végül a Fudan kaphatja meg, pedig Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója korábban ígéretet tettek arra, hogy a Nagyvásártelep a Diákvárosé marad.

A beruházás választókerületében induló ellenzéki politikusok szerint a Diákváros jelentős szerepet játszhatna abban, hogy enyhítse a lakhatási válságot, de a Fudan kampusz elveszi ennek a lehetőségét.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom jelöltje szerint a Fudan nélkül sem lett volna garantált, hogy valóban felépül a 12 ezer kollégiumi hely, és az sem volt adott, hogy minden férőhelyet megfizethető áron adtak volna bérbe. „Ha ez a projekt el van szabotálva, ha el van szabotálva úgy, hogy a Fudan Egyetem épül meg, vagy el van szabotálva úgy, hogy nem megfizethető bérlakások, apartmanok, kollégiumi férőhelyek épülnek meg ezen a területen, akkor Budapest minden polgárának rosszabb lesz, és így egyébként Magyarországon minden polgárának, hiszen azért Budapestre elég sokan jönnek vidékről. Itt arról van szó, hogy nem kollégiumi férőhelyekről, hanem az egész lakhatás megoldásáról” – véli Jámbor.

Csordás Anett újra visszavezetné a Fidesz által 2014-ben megszüntetett lakásfenntartási támogatást, és abból a pénzből, amit a magyar kormány a Fudanra költ, szerinte nemcsak 100 ezer ferenc- és józsefvárosi lakást lehetne felújítani, de létre lehetne hozni egy olyan önkormányzati ügynökséget is, amely képes lenne tartósan lejjebb szorítani az albérletárakat.

Manhalter Dániel, a DK jelöltje szerint azért fontos, hogy a Fudan ne szorítsa ki az eredeti beruházást, mert az javítja az esélyegyenlőséget a felsőoktatásban tanuló hallgatók között, már csak azzal is, hogy a kínálati oldal ilyen mértékű bővítése a lakáspiacon szükségszerűen lejjebb viszi majd az albérletárakat is.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd