Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzött az ellenzék Dunaújvárosban, a Mi Hazánk Sályon vonult, Orbán évet értékelt – Percről perce

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sűrű nap volt a mai: míg Orbán Viktor hagyományos évértékelőt tartott a Várkert Bazárban, a Mi Hazánk Mozgalom „a rendért” tüntetett Miskolcon, majd szigorú rendőri felügyelet mellett vonult a közeli Sályon, ahová a média túlnyomó részét egyáltalán nem engedte be a rendőrség. Dunaújvárosban pedig időközi választást tartottak, ahol fölényesen, 60%-kal győzött Kálló Gergely, az ellenzéki összefogás jobbikos jelöltje.

A Mérce ma is percről percre követte az eseményeket, kollégáink Dunaújvárosban és Miskolcon is a helyszínről tudósítottak, és természetesen elnéztünk a Várkert Bazárhoz is.

Este pedig a Partizán élő eredményváró műsorában is lehetett velünk találkozni.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Sűrű napot zártunk, és kollégáink ma is három helyszínről (Budapest – Várkert Bazár, Miskolc és Dunaújváros) élő videókkal, interjúkkal, fotókkal és szöveges tudósításokkal jelentkeztek, hogy a Mérce olvasói első kézből értesülhessenek mindenről.

Ezt pedig továbbra is oligarchák, pártok, nagy multicégek villogó reklámjai nélkül , csak és kizárólag a támogatásotokból csináltuk.

Ahhoz, hogy a jövőben is minden alkalommal ilyen gyorsan és átfogóan be tudjunk számolni az eseményekről, és ahhoz, hogy mindezt még jobb technikával, még több emberrel csinálhassuk, további támogatásra is szükségünk van.

Ezért kérjük akár egyszeri hozzájárulás, akár rendszeres támogatás vagy felajánlott 1%  formájában továbbra is tegyétek lehetővé azt, hogy csupán a ti pénzetekből, és zökkenőmentesen működhessünk!

Mert a Mérce csak így maradhat meg.


A mai nap három fő eseménye arról szólt, hogy mind az évet értékelő Orbán Viktor miniszterelnök, mind a Dunaújvárost elég kevés szavazóval de nagy aránnyal megnyerő, immár az ellenzéki együttműködés égisze alatt tevékenykedő Jobbik, mind pedig az őket szélsőséges provokációk kedvéért otthagyó Mi Hazánk Mozgalom éppen annyit, és csak annyit tett meg, amennyi előre várható volt.

Orbán átütő sikerpropagandát adott elő Várkert Bazárban összegyűlt híveinek, ahol a magyar gazdasági csodától, a „demográfiai program” sikerén át Soros György mesterkedéséig és a Gyöngyöspatán, mesterségesen keltett kormányhisztiig mindenről volt szó, még a klímaváltozásról is. Felmerült tehát minden „kötelező”

Budapest, 2020. február 16.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Hiába beszélt azonban a miniszterelnök óriási népszerűségről, ha azt az ellenzék egy borzasztóan alacsony részvétel mellett (28 %) Kálló Gergely dunaújvárosi, 60%-os győzelmével a nap végére ellenpontozni tudta. Jászberény és Budai Lóránt ex-jobbikos polgármester győzelme után Dunaújváros immár a második vidéki várossá vált, ahol a Jobbik ismét legyőzte a Fidesz által támogatott, ezúttal független jelöltet, Molnár Tibort.

Igaz, ahogyan ezt előre meg is jegyeztük, ez nagyjából a papírforma volt: a Fejér megyei 4-es körzetet az Orbán-féle kétharmadot eredményező 2018-ban is elvitte egyéniben az azóta ellenzéki, dunaújvárosi polgármesterré vált Pintér Tamás. Helyére saját kampányfőnökét, a már a MIÉP-ben is megforduló Kálló Gergelyt jelölte, aki szépen el is vitte a körzetet. Noha a győzelem hivatalosan ellenzéki sikerként lett elkönyvelve, azért Dunaújváros éppen egy olyan példa, ahol egy vidéki körzetet a Jobbik emberei hódítanak meg, méghozzá immár minden szinten. Ahogyan azt a Partizán műsorában Róna Dániel politikai elemző is megjegyezte, ennek prózai oka az, hogy az erősen jobboldali formáció az egyetlen, aki immár 2 éve tudatosan tervezte meg politikai hatalmának kiépítését a térségben.

De nem akart egykori párttársaitól lemaradni a radikális jobboldal új formációja, a Mi Hazánk sem: éppen ezt a napot választották arra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal és a Betyársereggel, hogy Miskolcon, majd a közeli Sályon próbáljanak új életet lehelni a roma-fehér konfliktus pislákoló parazsába. Toroczkai László pártjának sikere azonban ismét, legalábbis mérsékelt volt: több száz ellentüntető várta őket, akik Miskolcon még többen is voltak, mint a párt hívei. Sályon pedig a rendőrség csak nagyon rövid, 15 perces vonulást engedélyezett számukra, és a romák lakta utcákat elzárta előlük – igaz, a sajtót pedig a teljes faluból megkísérelte teljesen eltávolítani.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Egyértelmű meglepetés tehát sehol sem történt ma, sőt, inkább az egymásnak feszülő politikai erők saját történetei bontakoztak ki tovább, anélkül, hogy a valódi egymásnak feszülésről, vagy annak várható eredményeiről bármit ki tudnánk deríteni.

Mindezzel azonban mai közvetítésünket le is zárjuk, a valódi tanulságok levonása így a következő napokra, hónapokra és évekre marad.

Köszönjük az egész napos figyelmet!

Dunaújváros Jakab Péter, a Jobbik elnöke nyilatkozott a Mércének a vasárnapi dunaújvárosi időközi választás kapcsán, melyet az összes ellenzéki parlamenti párt által támogatott jobbikos Kálló Gergely nyert meg fölényesen.

A pártelnök szerint

„az egyik legkülönlegesebb momentuma ennek a választásnak az volt, hogy alacsony részvétel mellett is bődületesen meg lehet verni a Fideszt.”

Jakab Péter szerint az embereknek „elegük van abból a hatalomtechnikából, amit ők [a Fidesz] gyűlöletkampány formájában kitesznek az asztalra.”

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Kálló Gergely mai, kis részvétel melletti, de nagyarányú győzelméről maximum kisszínesben tudósított az Origo, a Hír TV és a közmédia is. Az Origónál még a hatoslottó nyerőszámai is nagyobb izgalmat okoztak, mint az időközi, ellenzéki győzelem.

Tudósítónk egyébként egyetlen kormánypárti média kiküldött munkatársával sem találkozott a Fejér megyei városban az eredményvárón, vagy annak környékén.

 

Dunaújváros Kálló Gergely, a frissen megválasztott Fejér megyei képviselő a Mérce tudósítójának adott interjújában elmondta, hogy ez a választás

„történelmi jelentőségű volt, mert nem volt még olyan választási jelölt, aki mögött a teljes ellenzék felvonult volna.”

A képviselő szerint az ellenzék szavazói

„egységesek, fegyelmezettek, és ha kell, elmennek szavazni.”

A teljes interjú itt megtekinthető:

Dunaújváros A Jobbik frissen megválasztott elnöke Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterrel és Kálló Gergely Fejér megye 4. választókerületének megválasztott képviselője társaságában állt ki, és hirdetett győzelmet.

Kálló Gergely azzal kezdte, ma „vigyázó szemünket Dunaújvárosra vessük”, és megköszönte a választóknak az ugyan alacsony részvétel melletti, de mégis szilárd bizalmát. Megköszönte a kampányt ezenkívül még  ellenfeleinek is.

„Történelmi győzelmet tudott ma aratni az ellenzék, az út járható, és ma ráléptünk a 2022-es útra.”

-tette hozzá, hangsúlyozva, „újult erővel fordulnak majd rá” a következő választásra, amiből szerinte kormányváltás is lesz.

„Eljött az igazság napja!” – kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Arról beszélt, a nép is értékelte ma a kormány teljesítményét és győzött.

Szerinte a választók ez eredménnyel üzentek Orbán Viktornak is, Jakab Péter szerint azt, hogy elég volt a gyűlölködésből és az alacsony bérekből, az ellenzéknek pedig azt, „sikeres az 1 az 1 elleni recept az országgyűlési választásokon.

Majd azt mondta, a választók feladták a leckét Orbán Viktornak:

„Vagy elkezd kormányozni, vagy távozik. Ha nem változtat, ma még csak egy Kálló Gergely győzött, de 2022-ben már 106 Kálló Gergely fog.”

Sály A hvg.hu helyszíni tudósítójára hivatkozva azt írja, a faluban végül a rendőrök nem engedték teljesen a szélsőjobboldali csoportok vonulását, csak addig mehettek fáklyákkal, amíg megérkeztek a januárban meggyilkolt idős nő házához a központból – ez maximum 500 méter volt.

A tüntetők csak kijelölt útvonalon haladhattak, a rendőrök nem engedték be őket a romák lakta részre.

Amikor megérkeztek az épülethez, mécseseket gyújtottak, a Mi Hazánk Mozgalom alapítója, Toroczkai László mondott néhány szót, majd azt skandálták: „cigánybűnözés”.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Az MTI azt írja,  Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke arról beszélt, hogy a miskolci demonstráció is a közbiztonság megteremtésére szerveződött, mert a „jelenlegi hatalom” nem a cigánybűnözést üldözi, hanem azokat, akik tenni akarnak ellene. Ugyanakkor tény, hogy nem minden cigány bűnöző – tette hozzá.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

A hírportál szerint fél 8-ra vége is lett az akciónak, az egész alig volt 15 perces. A biztonság kedvéért a rendőrök hajnalig a helyszínen maradnak.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Dunaújváros Ezt az is jól szemlélteti, hogy tudósítónk szerint az eredményvárón egyelőre egy másik, ellenzéki párt politikusa sem található meg.

Kálló maga egyébként jelentős szélsőjobboldali politikai múlttal is rendelkezik: 2006-ban a Csurka István-féle MIÉP színeiben indult önkormányzati képviselőjelöltként a Várnegyedben, sikertelenül.

2008-ban csatlakozott az akkor még masszívan cigány- és zsidóellenes szólamokkal kampányoló Jobbikhoz, egy ideig az Ifjúsági Tagozat alelnöke is volt. 2011 óta dolgozik a parlamentben a Jobbik frakciójában, 2016 óta pedig elődje, Pintér Tamás munkáját segítette. Most képviselőként térhet vissza.

Dunaújváros A szavazatok 92 százalékának feldolgozása után nyilvánvalóvá vált Kálló Gergely ellenzéki jelölt győzelme a Dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

Mivel riválisa, a Fidesz által támogatott Molnár Tibor mintegy 4 ezer szavazattal van lemaradva Kálló mögött, így már esélye sincs a győzelemre,

Kálló nyert.

Dunaújváros 79.01%-os feldolgozottságnál gyakorlatilag biztossá vált Kálló Gergely összellenzéki jelölt győzelme a Fejér megyei 4-es választókörzetben, vagyis Dunaújvárosban és vonzáskörzetében.

A közel 80%-os feldolgozottság mellett Kálló 8 618 szavazattal 58.88%-on, ellenfele, a Fidesz által támogatott Molnár Tibor 5 127 szavazattal 35.03%-on áll, tehát Kálló előnye közel 24%.

 

Hidegkuti Nándor Stadion Jámbor András, volt főszerkesztőnk, és egyben állandó meccsnéző társam teljesen jogosan vetette fel, hogy a nap sűrű eseményei miatt nem tudunk jelen lenni a mai MTK-Békéscsaba rangadón, így ha lehet, arról is essen pár szó. Megígértem, hogy lesz, szóval íme.

Sajnos Jámbi az a helyzet, hogy ez egy döntetlen lett, ráadásul a hosszabbításban egy sor bosszantó hibával voltak képtelenek gólt lőni a srácok, Deutsch Bence gyakorlatilag az üres kaput nem találta el.

Öröm az ürömben, hogy Róna Dániel politológus, aki szintén fanatikus MTK-szurkoló, a meccs utolsó perceit már nem látta, mert beült a helyemre a Partizán élő műsorába a dunaújvárosi eredményeket elemezni. Szóval neki van még egy kis ideje, amíg szembesül az eredménnyel.

Dunaújváros …jelenleg 7 080 szavazattal áll 58.09%-on, míg riválisa, Molnár Tibor 35.83%-on, 4 367  szavazattal.

Dunaújváros 43.21%-os feldolgozottság mellett 4 369 szavazattal (57.08%) első helyen áll Dunaújvárosban Kálló Péter.

A második helyen Molnár Tibor áll, ő 2 816 szavazatot (36.79%) tudhat magáénak.

Sály Habár a Hír TV tudósítója nemrég azt mondta, úgy tűnt, nem engedik be a sajtót Sályra, az Indexnek most sikerült egy videót közölnie a szélsőjobboldali tüntetők fáklyás vonulásáról:

Dunaújváros Jelenleg 2 369 szavazattal 57.24%-on áll Kálló, versenytársa, Molnár Tibor 1526 szavazattal (36.87%) előtt.

Jelenleg 25 százaléknál jár a feldolgozottság.

Dunaújváros Alacsony (12,35%-os) feldolgozottság mellett Kálló Gergely jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás jelöltje vezet 51.61%-kal a Fidesz által támogatott Molnár Tibor (43.16%) előtt.

Ez jelenleg 139 darab szavazat különbséget jelent kettejük között, tehát lesz még min izgulni ma este.

Sály A Magyar Hang tudósítója szerint a bükkábrányi elágazásnál nagyjából 1000 roma állta útját a szélsjobboldali tüntetőknek, azt mondták, a „gyermekeiket jöttek védeni”. A beszámoló szerint a rendőrök beengedik a tüntetők autóit és buszait a településre, így 30-40 gépkocsi és 4 busz ment be. Mint írják, a falu látszólag teljesen kiürült.

A helyszínről videókat is közöltek:

Dunaújváros Este 7-kor menetrend szerint zárták az urnákat Dunaújvárosban, ahol időközi országgyűlési választást tartottak vasárnap.

A szavazatszámlálás megkezdődött, mihelyt érkeznek az eredmények, be is számolunk róluk.

A szavazáson egyébként a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest sokkal kevesebben jelentek meg az arra jogosultak közül, a névjegyzékben szereplők összesen mintegy 29 százaléka. Két évvel ezelőtt ez a szám megközelítette a 70 százalékot.

Budapest Kollégánk, Bogatin Bence ebben röviden értékelte is a dunaújvárosi választás fejleményeit, Diószegi-Horváth Nóra pedig a következő órában még sok minden másról is beszélget majd Gulyás Mártonnal.

A közvetítést itt követhetik élőben:

Sály A Hír TV tudósítója arról számolt be élő adásban, hogy hatalmas rendőri készültség van Sály közelében, a falu felé tartó úton az autókat egyesével ellenőrzik, valamint

nem engedik be a sajtó munkatársait a faluba.

A Hír TV is a falutól 7 km-re jelentkezett be, mert egy parkolóba terelték őket.

Dunaújváros …és ezek se mutatnak valami komoly emelkedést, a jelek szerint az ellenzéki pártok által támogatott jobbikos Kálló Gergely, illetve a Fidesz által támogatott Molnár Tibor viadala nem különösebben kötötte le a helyi választók figyelmét, legalábbis az utolsó adat, a 18:30-as 28,4 százalékos arány erre enged következtetni.

A Fidesz által preferált jelölt által irányított falu, Iváncsa lakossága némileg magasabb arányban jelent meg a voksoláson (37,28%).

bükkábrány Az Index azt írja, legalább 100 roma ellentüntető és nagyon sok rohamrendőr sorakozott fel Bükkábrány  határában. A tüntetők így akarták megakadályozni, hogy a szélsőjobboldali tüntetők eljussanak Sályra, ahova a vonulást tervezték, a rohamrendőrök pedig azért vannak kint, hogy megakadályozzák az atrocitásokat. Sály felé csak Bükkábrány felé lehet elkanyarodni, ezért akasztották meg itt a menetet.

A beszéd élő közvetítése utáni stúdióbeszélgetésen Lánczi Tamás és Fricz Tamás éles versenyben, egymásra licitálva dicsérték a miniszterelnök beszédét és politikai tehetségét.

A legnagyobbat most Lánczinak sikerült mondania, aki szerint:

„Az ember mindig meggyőződik arról, hogy ma Magyarországon lényegében egy olyan politikus van, Orbán Viktor, aki képes arra, hogy egy országértékelő beszédben ne csak az elmúlt egy évet értékelje, hanem az egész kormányzati cselekvést beágyazza egy nagyobb történelmi keretbe.”

A történelmi jelentőségű szónoklat történelmi jelentőségű értékelését itt lehet végignézni:

Miskolc Helyszíni tudósítónk videóra vette, ahogy a Mi Hazánk miskolci tüntetése után a szélsőjobboldali csoportok elindultak Sályra. Amint azt az Index cikkében írja, az eseményen bemondták, a demonstrációt „gépesített egységként folytatják”.

A vonulás során a sályi polgármesteri hivatal elé mennek, majd fáklyás felvonulást tartanak a faluban. Továbbá elmennek arra a helyszínre is, ahol egy 21 éves fiú nemrég megölt egy idős nőt, és mécseseket helyeznek el ott.

Budapest Tóth Bertalan is reagált a mai miniszterelnöki évértékelőre, és leszögezte, szerinte

„Orbán Viktor egy két lábon járó fake news-gyár.”

Tóth arról beszélt, noha Orbán szerint szinte soha nem voltunk még ennyire sikeresek, valójában a magyar bérek és nyugdíjak nagyon sokat vesztettek értékükből. Hangsúlyozta, az oktatás helyzete igenis tragikus, de „senki nem a pedagógusokat bántja, mindenki a kormányt bántja” emiatt.

De az ellenzéki pártelnök szerint a konkrét, gyenge bejelentéseken túl a bérhelyzettel és a klímaválsággal kapcsolatban sem tettek még Orbánék semmilyen érdemi lépést.

Tóth Bertalan sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

Dunaújváros

„Az utcáról jók a visszajelzések”

– nyilatkozta a Mérce helyszíni tudósítójának Kálló Gergely jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás jelöltje Dunaújvárosban. Az optimizmusba némi feszültség is vegyülhet, tekintve hogy a politikus folyamatosan posztol Facebookra a részvételi adatok frissítéseinél, és próbálja mozgósítani a szavazókat.

A részvételi adatok alapján a választói lelkesedés nem különösebben nagy a Fejér 4-es választókerületben.

Budapest A szélsőjobboldali portál úgy konferálta fel a Várkert Bazár előtti tudósításukat, hogy Bede Zsolt munkatársuk „egyedül szedi szét, és kicsinálja a mérhetetlen LMP sajtótájékoztatóját”. Valójában persze erről szó sem volt,  Bede csak be-bekiabált az eseményen, de Schmuck Erzsébetnek és Kendernay Jánosnak emiatt nem kellett megszakítania az eseményt. Egyébként valaki éppen Bedének kiabálta azt a jelenlévők közül, hogy „kussolj már”.

A Mérce közvetítéséből mindez ki is derül:

várkert bazár A Fidesz frakcióvezetője szinte 20 perceként rakott ki valami lelkesítőt, és néhány ütősebb Orbán-idézetet videó formájában is Facebook-falára. Többek között arról is, hogy „a Soros-hálózat felbérelt ügynökei” támadják az országot.

Dunaújváros A valasztas.hu szerint 26,1 százalék volt a délután 5 órai részvétel a dunaújvárosi időközi választáson. A két évvel ezelőtti választási részvétel ehhez képest 63 százalék volt, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobbra nyílik az olló az akkori és a mostani részvétel között.

Kálló Gergely is aggódik a megjelentek számán, Facebookon folyamatosan igyekszik buzdítani a szavazókat:

„Bár nem az a fontos, hogy mit mond, hanem amit tesz, de azért értékeljük az évértékelőt tömören! Muszáj hazudnia és hergelnie egymás ellen az embereket, mert túl sokat lopott” – összegezte tömören Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Orbán Viktor mai évértékelőjének tanulságait, a posztot pedig egy fotóval illusztrálta, amelyen a miniszterelnök mellett Simonka György bazsalyog.

várkert bazár A honvédelmi államtitkár és Fidesz-alelnök nyilván azt a pontot akarta hangsúlyozni ezzel, amit Orbán is kiemelt, tehát, hogy politikájuk eredményeképpen szerinte

„a Magyar Honvédség visszatért.”

Miskolc Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetésen bemondták, hogy március elsejére fáklyás, fehér lovas felvonulást szerveznek.

 

várkert bazár A Párbeszéd társelnöke szerint a miniszterelnök a „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” jegyében beszélt kormánya eredményeiről.

Szabó szerint volt is oka Orbánnak a szerénységre, mivel eredmények nincsenek: „az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg” – írta Facebook-posztjában.

Szabó felsorolta viszont, mi mindennel van probléma az egészségügytől az oktatáson át a lakhatási válságig és a gyerekszületések számának csökkenéséig. Kiemelte továbbá, hogy van némi probléma a kormány klímatervével is:

az, hogy az nem klímaterv.”

Szabó Tímea szerint mindaz, amit Orbán az évértékelőjén a klímaválsággal kapcsolatban mondott, nem ad választ a problémára. Emellett emlékeztetett arra is, hogy a  Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban.

„Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő „nemzeti konzultációval” tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba. A Párbeszéd programja minden felsorolt kérdésben világos. Első pont: Orbán Viktornak és kormányának mennie kell” – összegzett.

A teljes poszt itt olvasható:

Miskolc Nagyjából 100-150 ember vesz részt a Mi Hazánk Mozgalom miskolci demonstrációján, helyszíni tudósítónk szerint előtte a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat ellentüntetésén háromszor ennyien voltak.

Az ellentüntetésről készült összefoglalónk és az élő közvetítésünk itt található.

Fotó: Mérce

várkert bazár A Demokratikus Koalíció is reagált Orbán Viktor évértékelőjére, a kissé líraira sikerült közleményt egyben közöljük, mert annyira kompakt, hogy lehetetlen részeket kiragadni belőle:

„Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben. Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál. Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került. Semmit nem ér az összeszerelő üzemként létező Magyarország gazdasági növekedése, ha közben a közjó helyett a szűk politikai-gazdasági elitcsoportok érdekét szolgálja a kormány. Iskolarendszerünk széthullóban, minden harmadik iskola tanárhiánnyal küzd. Orvosi rendelőink, kórházaink egyre kevésbé képesek a gyógyulás reményét és képességét hordozni, ezzel szemben a drámai orvos- és nővérhiány mellett növekednek a várólisták, nálunk halnak meg Európában a legtöbben megelőzhető betegségekben. A kormányzati propaganda fénypontjában álló családvédelmi akciótervek ellenére békeidőben még soha nem született olyan kevés gyermek, mint a tavalyi esztendőben. A cinikus nyugdíjpolitika miatt a mai nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest. Magyarország elveszítette barátait az európai népek közösségében, a magyar kormányfő a tiszteletreméltó demokrata helyett a kínos bajkeverő kategóriájába került.

Mindezért állunk élesen szemben Orbán egész rendszerével. Az évet ugyan Orbán értékelte, de a végső ítéletet a nép fogja kimondani felette. Az pedig lesújtó lesz.”

Hát így.

Miskolc Megtartotta a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat az ellentüntését, amit a Mi Hazánk Mozgalom ma délutáni, sályi rasszista demonstrációja miatt szerveztek. A résztvevők az esemény elején azt kiabálták, „mocskos nácik”, de a szervezők óva intették őket, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés:

„Nekik az az elvük, hogy nem emberként, hanem állatként viselkedünk, ezért kell most, hogy ez egy békés demonstráció legyen.”

Dánielné Tóth Beáta, a tüntetés első felszólalója emlékeztetett, a 2020-as év nem jól kezdődött: már januárban is volt egy tüntetés a roma nők kényszersterilizálása ellen, most is van, és a jövő héten is lesz tüntetés.

„Nincs olyan, hogy cigánybűnözés. Mi is, cigányok is emberi lények vagyunk. Értelmes emberi lények, nem ítélhetik el az egész cigány társadalmat olyan cigány bűnelkövetők miatt, akik félrecsúsznak. Mindenki a saját tettéért felelős. Harcoljunk, de törvényesen! Követeljük az egyenlő bánásmódot, az igazságszolgáltatást, de ítéljük el a rasszista megnyilvánulásokat” – mondta Dánielné.

Váradi Gábor képviselő „náci bábszínházak” nevezte a Mi Hazánkat, akik a településekre csak a megfélemlítést viszik. Hozzátette:

„Tudjuk, kik mozgatják ezeket a bábokat, ne engedjük, hogy ennek az aljas bábszínháznak a részeseivé váljunk”.

Ezt követően az O1G mintájára, Toroczkaira utalva egy  T1G feliratú táblát mutattak fel.

A szervezők az utolsó beszédben hangsúlyozták, elég volt abból is, hogy politikai pártok eszközként használják a cigányokat, és rögtön egymásnak fordítják a roma és nem roma embereket, amikor éppen veszítenek a népszerűségükből.

Amint arra a tüntetés végén emlékeztettek, február 23-án nagyszabású tüntetést szerveznek a Parlament elé Gyöngyöspata miatt.

A Mérce élő közvetítését itt lehet visszanézni:

várkert bazár Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP társelnökei nagyon erős ellenszélben, a Bede Zsolt bekiabálásai közepette máris értékelő sajtótájékoztatóval reagált Orbán beszédére.

Ez nem is volt egyszerű, mert Bede olyanokat kérdezett bele még a mondandójukba, hogy

„Niedermüller Pétertől elhatárolódtak már?”

és

„Janiczak??” – ezzel az ózdi jobbikos polgármester botrányaira utalva. Majd a társelnök nevén humorizálva azt ordítozta: „Vadkendernay!”

Schmuck azért mégis elmondta, teljes képtelenségnek tartja, hogy a miniszterelnök szerint atomenergiával is a klímacélokat szolgálják, ezenkívül pedig csupán kis lépésekkel szolgált a kormányfő a klímacélok eléréséért.

Schmuck hozzátette, az elmúlt 10 év értékelésében semmiféle utalás nem votl a környezet- és természetvédelemre, mivel ezt Orbán Viktor „kivégezte” Magyarországon.

Majd leszögezte, csak akkor hinnének Orbánnak, ha létezne Természetvédelmi Minisztérium.

A sajtó néhány munkatársát Bede annyira felhúzta, hogy a tájékoztató végén már egyikük szólt rá, annyit:

„Kussoljál már!”

Azt, hogy mi történt, élőben is közvetítettük, itt:

Schmuck és Kendernay értékelik Orbán értékelését Ft. Bede. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Sonntag, 16. Februar 2020

várkert bazár Orbán hosszadalmas vastaps után vonult csak le a színpadról. Az őt fel- és lekonferáló volt miniszter, Balog Zoltán egy viccel zárt, amely szerint amikor őt református lelkészként egyszer megkérdezték egy prédikációról, úgy válaszolt, az jó is volt, hiszen már a felénél elment a közönség fele, érdekes is volt, hiszen a felénél a többiek elaludtak, és kielégítő is, hiszen délutánra már senki nem tért vissza.

Ezzel szemben, közölte Balog, Orbán alatt most „senki nem ment el, senki nem aludt el”, tehát ez jó beszéd is volt.

Azt ígérte, jövőre visszatérnek a Várkert Bazárba.

várkert bazár A 2022-es választási taktikáról faggatják sokan Orbán Viktort, aki a témával kapcsolatban igazán érzékletes képekkel és viccekkel örvendeztette meg a hallgatóit.

Rögvest azzal is kezdte, hogy e témával kapcsolatban egyik kedvenc politikai filozófusát idézte: Muhammad Alit. Akinek meg is fogadja a tanácsát:

„Lebegjünk, mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske” – osztotta meg a 2022-es választási taktikát Orbán. Majd szerényen hozzá is tette: szúrni már tudnak, lebegni még nem, „de a kampány kezdetére meglesz az is.”

Mivel a kormány nem dugja homokba a fejét, látják, hogy mit művel az ellenzék. A miniszterelnök szerint jelenleg „fű, fa, virág, tücsök és bogár” is bekerülhet az együttműködésbe, aminek egyetlen célja, hogy visszajuthassanak a hatalomba.

Azt is látjhák, hogy az ellenzék már próbálgatja a közös szerelését, ami a miniszterelnök ízléséhez mérten kissé avantgarde:

„Alul kisnyilas gatya, fölül vörös mellény, rajta szivárványszínű kitűző” – összegzett Orbán.

Gigataps.

Az ováción felbuzdult miniszterelnöknek a helyzetről eszébe is jutott a vicc, amiben a székely ember életében először lát teknősbékát, és megjegyzi: Ez most vagy valami, vagy megy valahová.”

Giganevetés.

A miniszterelnök szerint azt, hogy egy párt hová megy, a programjából lehet kiolvasni (itt nem nevetett senki, pedig igazán izgalmas lett volna, ha valaki megpróbálja felidézni a Fidesz-KDNP legutóbbi két országgyűlési választásra írt programját), de a lényeg, hogy Orbán sajnos nem tud kiigazodni az ellenzék programján.

Erről megint eszébe jutott egy jó vicc, amiben a friss feleség közli a férjével, hogy ő csak mákos tésztát és csirkepörköltet tud főzni. „És ez melyik?” – néz bele a tányérba a férj, Orbán hallgatósága pedig könnyesre kacagja magát.

„Hát így állunk ellenfeleinkkel 2 évvel a választás előtt” – szomorkodott a miniszterelnök a politikai élet nehézségei miatt.

Most az a feladat, hogy felkészüljünk a próbatételekre, nehogy nehézségek „üres kamrával és száraz puskapor nélkül ne találjanak minket” – intett óvatosságra mindenkit Orbán.

„Csak annyit akarhatunk, de azt a következő évtizedben is akarjuk, hogy a magyarok jólétben és biztonságban gyarapodjanak, saját hazájukban. Ne szemérmeskedjünk: elődeink komoly áldozatokat hoztak, és mi is keményen dolgozunk. Többet adtunk a világnak, mint amennyit kértünk. Mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele. Sok nagy csatát vívtunk sikeresen. Ilyen 100 év után itt állni annak a bizonyítéka, hogy az úristennek tervei vannak a magyarokkal Mondhatom: készen állunk a hívásra.” – sorolta záró közhelyeit a miniszterelnök.

Hogy aztán végezetül egy klasszikussal fejezze be:

„Magyarország mindenek előtt, az úristen mindenek felett. Hajá Magyarország, hajrá magyarok.”

várkert bazár Ezt a miniszterelnök annak kapcsán mondta, hogy szerinte a Google Analytics 10. legnépszerűbb keresése 2019-ben a „babaváró hitel”, amelynek döntő többségét vidékiek vették fel, és csak 18 %-ban fővárosiak. Szerinte a teljes családvédelmi akcióterv, az otthonápolásért tett intézkedések, a mesterséges megtermékenyítés segítése óriási siker, ennek eredményeként pedig „90 ezer gyermek született meg, a házasságkötések száma a csúcson, a válások és a terhességmegszakítások mértéke történelmi mélyponton van.”

Azonban figyelmeztetett, mivel a népességcsökkenés nem állt meg, ezért „a magyar még mindig veszélyeztetett fajta.”

Ezért úgy gondolja, „át kell lépnünk a Rubiconon” ahol a gyermeket vállalók anyagilag jobban járnak, mint „a gyermek nélküli életet választók.”

Kiemelte, a 4 gyermekes anyák számára bevezetett SZJA-mentességet a 3 gyermekes anyákra is ki kellene terjeszteni, a szülést követően pedig jó fizetést kell adni az anyáknak. Arról viszont nem beszélt, mindezek az intézkedések mikor és hogyan történhetnének meg. Ennek a kormányfő szerint legfőbb oka, hogy „addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér.”

Ezek után Orbán a rátért a „baljós árnyakra” is. Arról beszélt, az eurózóna az utóbbi időben megállt, ez pedig súlyosan érintheti Magyarországot.

„A magyar áruk mintegy 85%-a” Európába irányul. Ezért szerinte a kérdés csupán az lehet, „milyen mértékben lesz a mi bajunk” Németország előrelátható gazdasági problémáinak csoportja.

Szerinte a nyugaton keletkező problémák fenyegetik Magyarország gazdaságát, de szerinte a kisvállalkozási és munkát terhelő adókat majd tovább csökkentik, valamint megőrzik a nyugdíjak mértékét.

Ugyanakkor hozzátette, fontos a munkahelyek megőrzése és modernizálása is. Az USA és Kína azonban „lehagyja az EU-t” innovációban és honvédelemben is lemaradt, csakúgy mint a miniszterelnök szerint a „civilizációs küldetéstudatban is.”Ezenkívül szerinte magasabb adókkal és „szocializmussal” az EU versenykorlátozó tevékenysége a fő probléma.

Szerinte mindezek miatt nem is érdemes az euró bevezetését megfontolni.

Miskolc

várkert bazár „Már nem ülünk fel mindenféle liberális mesének, ami a jó kapitalizmusról, az unióról, a szép globális világrendről szól. A mi nemzetünk tudja: Magyarország az első.” Orbán azoktól, akik ezt nem ismerik el, annyit kérdez:

„Ha nem Magyarország, akkor mi a bánat lehet az első? Maradjunk annyiban: Magyarország mindenek előtt.”

Mivel Orbán szerint Brüsszelt megregulázták, Magyarországot emelkedő pályára állították, érthető, ha vannak, akik már aranykort kiáltanának. De a miniszerelnök szerint de ennek még nem jött el az ideje. Sőt, Orbán szerint az előttünk álló éveket szemlélve „okunk van az aggodalomra.”

Veszélyes jövőt lát a miniszterelnök, így szerinte komoly lépéseket kell tennünk, hogy megvédhessük, amit elértünk.

„Ha haladni akarunk, férfias erőfeszítéseket kell tenni.”

A ránk leselkedő veszélyek közül Orbán hármat is említett: a klímaválságot, a demográfiai katasztrófát és a globális gazdasági válságot. „Riadót kell fújnom ” – aggasztotta hallgatóit a miniszterelnök.

A klímaválság nem új keletű ügy, és azt Áder János köztársasági elnöknek köszönhetjük, hogy mi is értesültünk róla – mondta a miniszterelnök.

„Ha valóban féltjük a földünket, beszéd helyett cselekedni kell”, mondta a miniszterelnök, és nem csak e pozíciójában, de 5 gyermekes családapaként, nagyapaként is aggódott a Föld jövőjéért.

Csakhogy a miniszterelnököt rettenetesen bosszantja az ostobaság, így nem állta meg szó nélkül, hogy fel ne hívja a figyelmet azokra, akik a gyermekvállalást szembeállítják a klímavédelemmel. Leghatásosabban úgy védekezhetünk, ha nem vállalunk gyereket? Ez kész elmebaj! Jó, megmentjük a Földet, de kinek mentjük meg?” – háborodott fel a miniszterelnök.

Majd emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmányban is az áll: a jövő nemzedékének felelősséggel tartozunk. Ezért a klíma és természetvédelem keresztény és hazafias kötelességünk is, figyelmeztetett mindenkit, majd bejelentette, hogy a kormány klímavédelmi cselekvési tervet alkotott. Így lesz faültetési program, növelik a naperőművek kapacitását, betiltják az egyszer használatos műanyagokat, felszámolják az illegális szemétlerakókat és támogatják az elektromos autók vásárlását.

Hurrá.

várkert bazár A rövid gyöngyöspatai kitérő után Orbán az elmúlt száz év értékelésére tért vissza. „Azt fogják gondolni, hogy szégyentelenül dícsérem a saját lovamat”, vezette fel állítását a kormányfő, majd kijelentette, mégis dícsérni fogja teljesítményét, mert az „a magyarok teljesítménye”, noha szerinte a magyarok „nem hisznek a saját szemüknek sem.”

Ezek után kijelentette:

„Az utóbbi tíz évünk volt a legsikeresebb tíz év az elmúlt száz év magyar történelmében.”

Ehhez hozzátette, a történelem egyik leghosszabb növekedési időszakát éljük át jelenleg, a válságkezelés után ez évi átlag 3,8%-os GDP-növekedést értünk el, szerinte „eladósodás nélkül” a „pénzügyi egyensúly” fenntartásával. Orbán kiemelte, a „külső és belső egyensúly fenntartása melletti belső növekedés” csak a 2010 utáni időszakra jellemzőek.

Azt is állította, a vagyoni egyenlőtlenségek, ezek szerinte Magyarországon a legalacsonyabbak az Európai Unióban, ezzel együtt nem nőttek, sőt, a „sérülékeny csoportok” ma mind dolgoznak.

Orbán leszögezte, szerinte mindez az alacsony adóknak, és a számos nagyberuházásnak köszönhető. Ez vélekedése alapján annak köszönhető, hogy a keleti országok felé is nyitottak.

„Azok, akik a magyar pedagógusokat, az oktatásunkat gyepálják, lehetnének mértéktartóbbak is!”

-figyelmeztetett Orbán, hiszen felhívta a figyelmet arra, „jól képzett magyar munkásaink” éppen ezekben az iskolákban végeztek.

„több tiszteletet a magyar munkásnak!”

-mondta.

Majd kifejtette, noha sokan aggódnak az autóipar változásai miatt, szerinte az elektromos motorok gyártása (amelyet amúgy robotok csinálnak), a jövőt is biztosítja majd.

várkert bazár „Ezt a 10 évet szó szerint együtt csináltuk végig. Ha jól számolom 8 nemzeti konzulátcióban döntöttünk együtt” – büszkélkedett Orbán.

„Az, aki bennünket akar kioktatni demokráciából, mutasson legalább csak valami hasonlót. Lassan megszoktuk, hogy aki nem úgy táncolt, ahogy a liberálisok elvárják, populista – ami a osztályellenség modern verziója” – jegyezte meg a miniszterelnök, igazi derültséget, nagy kacagást  kiváltva hallgatóiból.

Csakhogy a miniszterelnök szerint aki ígéreteket tesz, és azokat telkjesíti is, az nem populisra, hanem demokrata.

„Mi, magyarok ide soroljuk magunkat.”

Orbán szerint most is a kényszer viszi őket a konzultációba: a döntéshozók számára ugyanis az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak a becsületes emberek jogainál – magyarázta a helyzetet. És ez „a veszedelmes jelenség Magyarországot is elérte”. A miniszterelnök szerint komoly vitákra és nemzetközi támadásra számíthatunk ebben az ügyben, ezért van szüksége a kormánynak a nemzeti konzultáció adta megerősítésre.

Még egyszer kifejtette, hogy „nem nézhetjük tovább”, ahogy külföldről finanszírozott, Soros-hálózatos szervezetek perek tömkelegét indítják, hogy a magyarok pénzéből a bűnözőknek és maguknak sokat szakítsanak.

Nem akart elmenni szó nélkül a gyöngyöspatai ügy mellett sem a miniszterelnök, és az évértékelőről is tisztelettel köszöntötte a gyöngyöspataiakat.

„Egy bírói ítélet felkavarta a közvéleményt, amikor szegregációra hivatkozva ítélt meg pénzt a romák egy részének, ráadásul az önkormányzat pénzéből, amivel csődbe juttatnák az egész kisvárost” – foglalta össze a helyzetet.

Orbán szerint különösen szerencsétlen, hogy mindez pont akkor történik, „amikor a cigány családok egy része elindult az életmódváltás útján”.

Mire gondolt Orbán? Arra, hogy tízezrek vállaltak közmunkát, és utána ki is léptek a nyílt munkaerőpiacra.”Segély helyett munkából élnek, rendesen nevelik a gyerekeiket, és ezzel elnyerték az elismerésünket.”

A miniszterelnök nagy szerénységgel jelezte:

„Köztudott, hogy a kormány nyíltan vállalta, és nekem személyes ügyem is, hogy a szegénységet felszámoljuk Magyarországon.”

Ráadásul szerinte erről társadalmi közmegegyezés is van, és ebbe vágott bele a bírói ítélet villáma.

„Mondanom sem kell, az eljárást kezdeményező szervezetet Soros pénzeli. Láthatják, nincsenek véletlenek.”

Orbán Viktor azonban azt mondta: továbbra is hisznek egy mindenki számára biztonságos Magyarországban,nem tűrik el, hogy a származás, etnikum stigmát jelentsen, de előnyt sem adhat senkinek.

„A pénzért pedig mindenkinek meg kell dolgoznia.”

várkert bazár

A miniszterelnök a nagyobb ívű történeti és nemzetközi áttekintés után 2010 utáni sikereit sorolta, amelyek közé tartozik szerinte, hogy „megállítottuk az IMF-et, felszámoltuk az ingyenélést” és „egyesítettük a nemzetet, határon túlra szakadt magyarokkal.”

Leszögezte, hiába vitáznak külföldön és belföldön is rendszere jellegéről, ugyanakkor a mindenféle politológiai modellek helyett szerinte „a bőrszínre és származásra való tekintet nélküli” és „egyenlőséget hirdető” kereszténység rendszere alapja.

Hozzátette,

„IMF-aggyal nem lehet megérteni, hogy bár a nemzetközi pénztőke karmaiban voltunk […] mi vettük a bátorságot, és nemet mondtunk.”

Majd azt kezdte fejtegetni, „brüsszeli és washingtoni logikával nem lehet felfogni”, hogy „egy kis ország” nemet mond a megszorításokra, és fejlődik, „patrióta gazdaságot”, „nemzeti önérzetet” és migránsok helyett „saját magyar gyermekek” lettek itt.

Szerinte ez „a nemzeti konzultációra épülő kormányzás” sikerének alapja, amelyet „kárörvendő gúny és vészjósló károgás kísért”.

Majd Orbán áttért ellenzéke kritikájára, itt elmondta, „a liberális nem más, mint diplomás kommunista”.

Szerinte ha ők kormányoznának „az IMF kezében vergődnénk és Soros György irányítana.”

Majd közölte, Soros szerinte „háromszor akarta kifosztani Magyarországot”, de mint a legkisebb legény a mesében, ezektől „megmenekültünk.”Orbán szerint az első ilyen alkalmat Antall József állította meg 1991-ben, a másodikat Horn Gyula 1994-ben, majd 2015-ben pedig a „migránsok betelepítését” ő.

Orbán ezek után mind Hornnak, mind pedig Antallnak „megköszönte”, hogy megállították Sorost.

Majd hozzátette, a „Soros-terv” még mindig létezik, ezért a fiatalokat szólította meg, akiknek arra hívta fel a figyelmét, „ne dőljenek be” a szemkilövetőknek, avagy a Gyurcsány Ferenc körül csoportosulóknak.

Hozzátette, „jó ha tudjátok, hogy a medve nem játék.”

várkert bazár Van itt egy 10 éves évforduló is – emlékeztetett a miniszterelnök.

2010-ben az emberek „véget vetettek a szocialista rémkormányzásnak”, és abban a kétharmados győzelemben a miniszterelnök szerint az emberek reményei és kétségbeesése adódtak össze.

A munkanélküliség az egekben, a családok eladósodva, a deiozahiteleseknek szájukig ért a víz – sorolta Orbán, és nem a jelenlegi helyzetre utalt, hanem a 2010 előtti korszak „rémtetteit” sorolta.

Volt persze remény is, hogy lelket önthetünk magunkba, képesek vagyunk összeszedni magunkat – mondta a miniszterelnök, majd kifejtette:

minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik.

Emlékeztetett Donald Trump és Bopris Johnson sikereire, majd hozzátette, hogy meglátása szerint „a felemelkedés kulcsa a nemzeti önbecsülés helyreállítása”.

A cél az volt, hogy megmutassuk: még mindig vagyunk valakik. A program is egyszerű volt: mutassuk meg, kik is vagyunk valójában, hogy mi vagyunk a magyarok.

Orbán szerint az volt az előfeltevése, hogy a nép, amelyik kitalálta a Rubik-kockát, ki tudja találni hogyan oldjon meg egy válsághelyzetet.

„Kellő szerénységgel azt mondhatom, hogy megcsináltuk.”

És milyen sarokpontjai voltak ennek a megcsinálásnak? Orbán ezt a gondolatmenetet így zárta:

„Lett egy keresztény-nemzeti alkotmányunk. Isten éltesse érte Schmitt Pált.

Vivát, vivát, vivát.”

Dunaújváros Míg a 2018-as országgyűlési választásokon 54,47 százalékos volt a délután 3 órás részvételi arány, a vasárnapi voksoláson ugyaneddig az arra jogosultak mindössze 21,46 százaléka járult az urnákhoz.

Dunaújvárosban még mindig az átlagosnál magasabb, vagyis 24,8 százalék a megjelentek aránya.

várkert bazár A miniszterelnök szerint pozitív változás az, hogy a trianoni kisantant országai  (Csehszlovákia, Jugoszlávia) helyett ma már „Szlovénia, Szlovákia, Horvátország” a szomszédunk (Ukrajnát nem emelte ki), szerinte ez történelmi esély arra, hogy a közép-európai népek „új, nemzeti alapú szövetséget alkossanak”, és így védjék meg érdekeiket.

Azután arról beszélt, mint 1920 utáni elődei, ő is „hisz egy hazában”.

 

várkert bazár Aki azzal kezdte:

„Kész szerencse, hogy nem 100 évvel ezelőtt kellett évértékelő előadást tartanom.”

Orbán a trianoni békediktátum miatt mondta ezt, jelezve, ha akkor kellett volna beszélnie, azt kellett volna mondania,

„hogy nem volt jó évünk, sőt, kutyarossz évünk volt.”

Azt kellett volna mondania, hogy hatalmas emberveszteséget szenvedtünk a világháborúban, a vesztesek oldalán fejeztük be a háborút, az Osztrák-Magyar Monarcia megsemmisült, polgárháborús állapotok emésztették a magyarok lelkét, és még a kommunista puccs is beütött – sorolta Orbán.

„Itt megásták Magyarország sírját” – összegezte Trianont a miniszterelnök.

Sőt, még a Szovjetuniót is megkaptuk szomszédnak – emlékeztetett Oirbán, hogy aztán egy közmondással érzékeltesse a helyzetet:

„Nesze sánta, itt egy púp.”

Ma, 100 évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem Önöknek, hogy élünk, Magyarország él és jól van – mondta, és itt kapta az első tapsot a miniszterelnök.

Az aHang nevű, petícióknak felületet adó portál azt írja Facebookon, az elmúlt hetek kormányzati kommunikációja – amellyel teret engednek a szélsőjobb megfélemlítő akcióinak – arra késztette őket, hogy nyíltan kiálljanak a romák, illetve minden olyan honfitársuk mellett, akit a bőrszíne/etnikai hovatartozása miatt ér hátrányos megkülönböztetés. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat azzal, ha hozzáadja a Facebook profilképéhez az általuk készített keretet vagy beállítja a profilján az aHang oldalán lévő borítóképet.

várkert bazár Az évértékelőt Balog Zoltán nyitotta meg, aki köszöntött mindenkit, és külön megköszönte Dézsi Csabának, hogy Győrben helyreállította a keresztény-nemzeti-polgári értékrendet (Dézsi nyerte az időközi polgármester választást Győrben, miután Borkai Zsolt lemondott).

Aztán hangsúlyozta még egyszer, hogy a keresztény-nemzeti-polgári értékrend hármas egysége mennyire fontos.

 

várkert bazár Néhány ember még így, buszok és kordonok között is kiment a Várkert Bazárhoz Orbán ellen tüntetni. Elmondásuk szerint néhány rendőr azzal közelítette meg őket az elmúlt percekben, hogy „megbírságolhatják” őket, illetve majd „csekket küldenek nekik”. Azt is állította 2-3 demonstráló, hogy mindezt a rendőrök „gyülekezési törvénnyel” kapcsolatban vetették fel nekik.

A tüntetőket a rendőrség folyamatosan kamerázza is.

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

várkert bazár

Miskolc Csak délután fél 4-kor kezdődik a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat ellentüntése, amit a Mi Hazánk Mozgalom rasszista demonstrációja miatt szerveztek, de már most körülbelül 100-an gyülekeznek a miskolci Hősök terén – jelentette a helyszínről kollégánk.

Fotó: Mérce

Eközben a Mi Hazánk 300 méterrel arrébb gyülekezik, ott egyelőre még sokkal kevesebben lézengenek, valószínűleg busszal, együtt érkeznek majd meg.

Fotó: Mérce

várkert bazár Helyszínen lévő tudósítónk szerint Orbán Viktor most érkezett meg a Várkert Bazárba. Az évértékelő 15 órakor, vagyis 12 perc múlva kezdődik, szóval szerencséje volt, hogy nem került dugóba, különben még akár le is késhette volna a nagy eseményt.

Dunaújváros Kampánybögrés poszttal erősíti Lukácsi Katalin független politikus az egyesült ellenzék jelöltjét, aki azzal vált ismertté 2017-ben, hogy a Népszabadság bezárása, a CEU elüldözése és a Ferenc pápával való fideszes szembehelyezkedés miatt

kilépett a KDNP-ből.

várkert bazár Tudósítónk fotóinak tanúsága szerint a tavalyi év készültségeihez hasonlóan idén is szigorúak a biztonsági intézkedések az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjének otthont adó Várkert Bazár körül: fekete fóliával lefedett kordonok, nagy rendőri készültség, sorállásos beléptetés, és távolabbról az ugyancsak 2019-ben debütáló módszer, a buszokkal való kitakarás is ismét megjelentek.

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

várkert bazár Nemsokára kezdődik Orbán Viktor évértékelője, és mivel az elmúlt napokban elég sokat hallottunk arról, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációval igyekszik majd kedveskedni a magyaroknak, a Párbeszéd előre adott néhány tippet, miről is kéne szólnia egy tényleg nemzeti konzultációnak.

Az alábbi kérdéslistát állították össze, megjegyezve, remélik, a miniszterelnök is „valami hasonlóban gondolkodik”:

  1. Ön szeretné, ha megállna a forint romlása?
  2. Ön elégedett a kormány klímastratégiájával?
  3. Ön elégedett az új Nemzeti Alaptantervvel?
  4. Ön elégséges megoldásnak gondolja a kórházi rendelők felújítását, ha az egészségügy problémáiról van szó?
  5. Ön szerint szükségesek további lépések a kormánytól a családon belüli erőszak megszüntetése érdekében?
  6. Ön szerint jó irány a Balaton partjának privatizálása?
  7. Ön szerint jól halad a romák integrációja?
  8. Ön egyetért azzal, hogy a kormány bírálhat érvényes bírói ítéleteket?
  9. Ön szerint eleget tesz a kormány a lakhatási problémák megszüntetése érdekében?

A teljes poszt itt olvasható:

várkert bazár Először február 1-én a Momentum Mozgalom három politikusa, Nyirati Klára bajai polgármester, Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettes és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke tartották meg saját eseményüket. Ezen mindhárom politikus hangsúlyozta, „valódi elszámoltatást” tartanának, ha hatalomra kerülnének.

Fekete-Győr saját, az évtizedre is kiterjesztett értékelőjében ehhez akkor azt is hozzátette:

„Ami az egyik oldalon nemzeti szabadságharc, az a másik oldalon korrupt oligarchia. Ami egyeseknek gazdasági növekedés, as másoknak visszafordíthatatlan leszakadás. Ezekről a párhuzamos valóságokról szóltak a 2010-es évek”

Őket Gyurcsány Ferenc DK-elnök mémekkel és grafikonokkal tűzdelt évértékelője követte múlt vasárnap, február 9-én. A volt miniszterelnök ugyancsak évről-évre tart értékelést, idén pedig egyértelműen, mint Orbán Viktor régi ellenfele próbálta pozicionálni magát. Kijelentette azt is,

„a köztársaság halott!”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Továbbá részletezte, szerinte a Fidesz-KDNP által uralt 2010-es évek „a felső tízezer kormányának” évtizede volt, akik „megtaposták” a nehezen élőket.

Dunaújváros „Egy igazi harcos kell a magyar parlamentbe!” – írja a Jobbik, a párt Facebook-oldalán az utolsó pillanatban is mozgósítanak a dunaújvárosi időközi választásra. Nem véletlenül: enyhén szólva is bődületes érdektelenség kíséri a mai voksolást, 13 órakor a választásra jogosultak alig 16 százaléka látogatta már meg az urnákat, 2018-ban eddigre már több mint 44 százalékuk leszavazott.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila igyekszik szavazásra buzdítani a dunaújvárosiakat:

A DK már tegnap letudta a kötelezőt: Vadai Ágnes Jakab Péterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Az LMP szűkszavú posztban igyekszik az utolsó órákban is urnák elé terelni a választópolgárokat:

A Párbeszéd Tordai Bence posztját osztotta meg:

A Mindenki Magyarországa Mozgalom lelkesen igyekszik megszólítani Dunaújvárost:

A Momentum viszont nem mozgósít a Facebookon.

FRISSÍTÉS: Befutott a Momentum posztja is.

Dunaújváros Kálló Gergely, az ellenzéki összefogás jelöltjének szavai úgy tűnik igazak a kampány hangnemével kapcsolatban, tudósítónk több helyen is talált megrongált választási hirdetéseket Dunaújvárosban:

Kálló Gergely képviselőjelölt plakátja a sárban

Graffiti-üzenet a plakáton

de nem kímélték a Mi Hazánk jelöltjét sem:

Árgyelán János szélsőjobboldali jelölt neve és arca kevéssé felismerhető itt

Miskolc Tavaly májusban, épp az EP-választási kampány véghajrájában tartott erődemonstrációt a Mi Hazánk Mozgalom Törökszentmiklóson.

Tiltakozás a bűnözés ellen” – a tüntetés apropóját egyébként egy dohánybolti atrocitás adta, és a Jobbik középre tolódása óta először néhányszáz buszoztatott érdeklődő gyűrűjében kontroll nélkül értekezhettek a felszólalók cigánybűnözésről, és egyéb, a szélsőjobboldalon népszerű topikokról.

Volt több ellendemonstráció is, elvonultak az ellenzéki pártok, civil szervezetek, mindez azonban nem segített a kialakult helyzeten: azon, hogy a Mi hazánk felhívására Törökszentmiklóson a cigánytelepre begyűrűzött a félelem, és az ország arra figyelt, hogy mégis mihez kezd a gerjesztett feszültséggel a Mi Hazánk.

Nem kellett sokat várni: az EP-választáson az amúgy gyakorlatilag mérhetetlen párt a Jobbikot és a DK-t is beelőzve, a Fidesz-KDNP utáni második legerősebb eredményt érte el Törökszentmiklóson 14,96 százalékkal, ami 945 szavazatot jelent.

Most Miskolcon, utána a tervek szerint Sályon fognak fellépni „a bűnözés ellen”. A Miskolci Roma Önkormányzat szervez ellendemonstrációt, amiben külön felhívják a figyelmet a nyilvánvalóra: nem más ez a megmozdulás sem, mint gyűlöletkeltés, politikai haszonszerzés céljából.

Nagy kérdés, hogy Miskolcon mit akar kezdeni ezzel a politikai tőkével a Mi Hazánk.

Dunaújváros Kálló Gergely ellenzéki pártok által támogatott fejér megyei jelölt szerint „a kampány hevessége meghaladta az átlagosat”, ezért elnézést kért a választóktól, akiknek azt is mondta, hogy ő „igyekezett a pozitív kampányhoz ragaszkodni”.

A reggeli órákban szavazó jelölt szerint rongálások, telefonálgatások és hamis tartalmú szórólapok is megkeserítették a kampányidőszakot.

Megemlékezve a viszonylag alacsony részvételi adatokról, a képviselőjelölt arra kérte a választóit, hogy menjenek el minél többen szavazni, és erre buzdítsanak másokat is.

„Rajtunk van az ország szeme most, rajtunk áll a változás.”

– fogalmazott.

 

várkert bazár 22. alkalommal tart évértékelőt Orbán Viktor 15 órától a Várkert Bazárban.

A miniszterelnök igazán tartalmas beszédekkel örvendeztette már meg hallgatóit, a négy keréktől az egy zászlón át az ötéves tervig korábban összeszedtük már, hogy 20 beszédében mi mindenről osztotta meg gondolatait.

Tavaly sem volt visszafogott (miért is lett volna egy újabb kétharmados győzelemmel a hátában), csakhogy a 2019-es évértékelő mégis inkább arról maradt emlékezetes, hogy a rabszolgatörvény ellenes tüntetések hatására felnövő, és éppen az összefogást gyúró ellenzék rengeteg beszéddel és vonulással, az utcán tiltakozva térítette el a rivaldafényt a kicsit migránsozó, kicsit megélhetési szegényező, de összességében azért kevés nóvumot tartalmazó eszmefuttatásról.

Ebből a szempontból kifejezetten izgalmasnak ígérkezik az idei etap, hiszen nem elég, hogy a kormánypártok az őszi önkormányzati választásokon érzékeny veszteségeket szenvedtek, a Néppárt is a szőnyeg szélére állította őket, és lebeg a fejük (illetve hát az ország feje) felett a 7-es cikkely is.

Vagyis míg az elmúlt években Orbán előszeretettel ostorozta magas lóról úgy az ellenzéket, mint Brüsszelt, most elő kéne rukkolnia valamiféle magyarázat-szerűséggel, hogy mégis mi történt az elmúlt egy évben.

Persze, a miniszterelnök nem szokta magát hagyni a tények által összezavarni, sőt, ilyenkor van csak igazán elemében, amikor újabb mítoszt kell kerekíteni a polgári Magyarországot építő és utolsó vérig védelmező kormány köré.

Addig is, míg kiderül, nézzük meg, milyen romantikus kisfilmmel vezette fel Orbán Facebook-oldalán az eseményt:

Dunaújváros A délután 1 órás részvételi adatok alapján mérsékelt a választói érdeklődés a mai Fejér megye 4. számú OEVK-ban tartott időközi választás iránt, legalábbis a 2018 áprilisi adatokhoz képest, amikor ugyanekkor 44,61% volt a voksoláson megjelentek aránya. Ez a szám vasárnap 16,6%.

Az egyes településeken mért szavazási hajlandóság alapján lehet következtetni arra, hogy a Fidesz által támogatott jelölt, a Kálló Gergely ellen induló Molnár Tibor stratégiája, jelesül, hogy inkább a kisebb településeken mozgósított (miközben Kálló az októberben meghódított, legnépesebb Dunaújváros lakosait buzdította inkább), bevált-e.

Az időközi választásról Bogatin Bence írt elemzést pénteken a Mércére.

Rácalmáson a 15,73% a megjelentek aránya, ami kissé elmarad az idei átlagtól, Adonyban 12,53%, Ercsiben kerek 10%, Pusztaszabolcson 10,39%. Dunaújvárosban ehhez képest 19,47% az arány eddig, tehát (persze nem meglepő módon) itt átlag feletti a részvétel.

Dunaújvárosban ma országgyűlési képviselőt választanak, miután Pintér Tamást, a Fejér megyei 4. OEVK mandátumának eddigi birtokosát polgármesterré választották október 13-án, a hatályos önkormányzati törvény szerint pedig (egészen pontosan 2011 óta) a két pozíció összeférhetetlennek számít egymással.

Hogy milyen esélyekkel vág neki a korábban Pintér Tamás háttérembereként tevékenykedő Kálló Gergely a mai választásnak, kinek van nagyobb veszítenivalója és hová tűnt a Fidesz, arról Bogatin Bence írt hátteret a Mércére.

Az időközi választás több szempontból is kuriózumnak számít, egyrészt emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Fidesz ne állítson saját jelöltet egy parlamenti mandátum megszerzéséért, másrészt ez lesz az első próbája az októberben jelentős sikereket hozó ellenzéki összefogásnak egy parlamenti választáson.

Délután 3-kor kezd a miniszterelnök: Orbán Viktortól előzetesen nagyívű világértelmező eszmefuttatásokat, némi gyöngyöspatázást és persze az új nemzeti konzultációk felvezetését várjuk, de a miniszterelnök időnként azért tud meglepetéseket okozni.

A Mi Hazánk valamilyen érthetetlen okból „rászervezte” demonstrációját a miniszterelnök évértékelőjére. Toroczkai László, a párt elnöke a múlt héten jelentette be, hogy tüntetni fognak Miskolcon a hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal karöltve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megromlott közbiztonság miatt. Emellett követelik a rendőrök számára a 80 százalékos béremelést és a „cigány falvakban” dolgozóknak a veszélyességi pótlék bevezetését. Ezután autókonvojjal vonulnak át a harminc kilométerre található Sályra, ahol január végén egy 21 éves fiú agyonvert egy idős nőt annak pénzéért.

A rasszista demonstráció miatt szerveződik békés ellentüntetés is, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat felhívására. A szervezők azt írják, egyértelmű, hogy a szélsőséges csoportok szándékosan politikai csatatérré akarják változtatni Miskolcot, céljuk pedig egyértelmű: „izgatás, megfélemlítés, gyűlöletkeltés, polgárháborús klíma szítása.” Úgy fogalmaztak:

„Nem engedhetjük, hogy félkatonai szervezetek átvegyék az állami erőszak monopóliumát pusztán politikai haszonszerzés céljából.”

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}