Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezen a napon mindenki hozta a kötelezőt, de nagyotmondással tálalta

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai nap három fő eseménye arról szólt, hogy mind az évet értékelő Orbán Viktor miniszterelnök, mind a Dunaújvárost elég kevés szavazóval de nagy aránnyal megnyerő, immár az ellenzéki együttműködés égisze alatt tevékenykedő Jobbik, mind pedig az őket szélsőséges provokációk kedvéért otthagyó Mi Hazánk Mozgalom éppen annyit, és csak annyit tett meg, amennyi előre várható volt.

Orbán átütő sikerpropagandát adott elő Várkert Bazárban összegyűlt híveinek, ahol a magyar gazdasági csodától, a „demográfiai program” sikerén át Soros György mesterkedéséig és a Gyöngyöspatán, mesterségesen keltett kormányhisztiig mindenről volt szó, még a klímaváltozásról is. Felmerült tehát minden „kötelező”

Budapest, 2020. február 16.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Hiába beszélt azonban a miniszterelnök óriási népszerűségről, ha azt az ellenzék egy borzasztóan alacsony részvétel mellett (28 %) Kálló Gergely dunaújvárosi, 60%-os győzelmével a nap végére ellenpontozni tudta. Jászberény és Budai Lóránt ex-jobbikos polgármester győzelme után Dunaújváros immár a második vidéki várossá vált, ahol a Jobbik ismét legyőzte a Fidesz által támogatott, ezúttal független jelöltet, Molnár Tibort.

Igaz, ahogyan ezt előre meg is jegyeztük, ez nagyjából a papírforma volt: a Fejér megyei 4-es körzetet az Orbán-féle kétharmadot eredményező 2018-ban is elvitte egyéniben az azóta ellenzéki, dunaújvárosi polgármesterré vált Pintér Tamás. Helyére saját kampányfőnökét, a már a MIÉP-ben is megforduló Kálló Gergelyt jelölte, aki szépen el is vitte a körzetet. Noha a győzelem hivatalosan ellenzéki sikerként lett elkönyvelve, azért Dunaújváros éppen egy olyan példa, ahol egy vidéki körzetet a Jobbik emberei hódítanak meg, méghozzá immár minden szinten. Ahogyan azt a Partizán műsorában Róna Dániel politikai elemző is megjegyezte, ennek prózai oka az, hogy az erősen jobboldali formáció az egyetlen, aki immár 2 éve tudatosan tervezte meg politikai hatalmának kiépítését a térségben.

De nem akart egykori párttársaitól lemaradni a radikális jobboldal új formációja, a Mi Hazánk sem: éppen ezt a napot választották arra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal és a Betyársereggel, hogy Miskolcon, majd a közeli Sályon próbáljanak új életet lehelni a roma-fehér konfliktus pislákoló parazsába. Toroczkai László pártjának sikere azonban ismét, legalábbis mérsékelt volt: több száz ellentüntető várta őket, akik Miskolcon még többen is voltak, mint a párt hívei. Sályon pedig a rendőrség csak nagyon rövid, 15 perces vonulást engedélyezett számukra, és a romák lakta utcákat elzárta előlük – igaz, a sajtót pedig a teljes faluból megkísérelte teljesen eltávolítani.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Egyértelmű meglepetés tehát sehol sem történt ma, sőt, inkább az egymásnak feszülő politikai erők saját történetei bontakoztak ki tovább, anélkül, hogy a valódi egymásnak feszülésről, vagy annak várható eredményeiről bármit ki tudnánk deríteni.

Mindezzel azonban mai közvetítésünket le is zárjuk, a valódi tanulságok levonása így a következő napokra, hónapokra és évekre marad.

Köszönjük az egész napos figyelmet!

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt