Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzött az ellenzék Dunaújvárosban, a Mi Hazánk Sályon vonult, Orbán évet értékelt – Percről perce

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sűrű nap volt a mai: míg Orbán Viktor hagyományos évértékelőt tartott a Várkert Bazárban, a Mi Hazánk Mozgalom „a rendért” tüntetett Miskolcon, majd szigorú rendőri felügyelet mellett vonult a közeli Sályon, ahová a média túlnyomó részét egyáltalán nem engedte be a rendőrség. Dunaújvárosban pedig időközi választást tartottak, ahol fölényesen, 60%-kal győzött Kálló Gergely, az ellenzéki összefogás jobbikos jelöltje.

A Mérce ma is percről percre követte az eseményeket, kollégáink Dunaújvárosban és Miskolcon is a helyszínről tudósítottak, és természetesen elnéztünk a Várkert Bazárhoz is.

Este pedig a Partizán élő eredményváró műsorában is lehetett velünk találkozni.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Sűrű napot zártunk, és kollégáink ma is három helyszínről (Budapest – Várkert Bazár, Miskolc és Dunaújváros) élő videókkal, interjúkkal, fotókkal és szöveges tudósításokkal jelentkeztek, hogy a Mérce olvasói első kézből értesülhessenek mindenről.

Ezt pedig továbbra is oligarchák, pártok, nagy multicégek villogó reklámjai nélkül , csak és kizárólag a támogatásotokból csináltuk.

Ahhoz, hogy a jövőben is minden alkalommal ilyen gyorsan és átfogóan be tudjunk számolni az eseményekről, és ahhoz, hogy mindezt még jobb technikával, még több emberrel csinálhassuk, további támogatásra is szükségünk van.

Ezért kérjük akár egyszeri hozzájárulás, akár rendszeres támogatás vagy felajánlott 1%  formájában továbbra is tegyétek lehetővé azt, hogy csupán a ti pénzetekből, és zökkenőmentesen működhessünk!

Mert a Mérce csak így maradhat meg.


A mai nap három fő eseménye arról szólt, hogy mind az évet értékelő Orbán Viktor miniszterelnök, mind a Dunaújvárost elég kevés szavazóval de nagy aránnyal megnyerő, immár az ellenzéki együttműködés égisze alatt tevékenykedő Jobbik, mind pedig az őket szélsőséges provokációk kedvéért otthagyó Mi Hazánk Mozgalom éppen annyit, és csak annyit tett meg, amennyi előre várható volt.

Orbán átütő sikerpropagandát adott elő Várkert Bazárban összegyűlt híveinek, ahol a magyar gazdasági csodától, a „demográfiai program” sikerén át Soros György mesterkedéséig és a Gyöngyöspatán, mesterségesen keltett kormányhisztiig mindenről volt szó, még a klímaváltozásról is. Felmerült tehát minden „kötelező”

Budapest, 2020. február 16.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Hiába beszélt azonban a miniszterelnök óriási népszerűségről, ha azt az ellenzék egy borzasztóan alacsony részvétel mellett (28 %) Kálló Gergely dunaújvárosi, 60%-os győzelmével a nap végére ellenpontozni tudta. Jászberény és Budai Lóránt ex-jobbikos polgármester győzelme után Dunaújváros immár a második vidéki várossá vált, ahol a Jobbik ismét legyőzte a Fidesz által támogatott, ezúttal független jelöltet, Molnár Tibort.

Igaz, ahogyan ezt előre meg is jegyeztük, ez nagyjából a papírforma volt: a Fejér megyei 4-es körzetet az Orbán-féle kétharmadot eredményező 2018-ban is elvitte egyéniben az azóta ellenzéki, dunaújvárosi polgármesterré vált Pintér Tamás. Helyére saját kampányfőnökét, a már a MIÉP-ben is megforduló Kálló Gergelyt jelölte, aki szépen el is vitte a körzetet. Noha a győzelem hivatalosan ellenzéki sikerként lett elkönyvelve, azért Dunaújváros éppen egy olyan példa, ahol egy vidéki körzetet a Jobbik emberei hódítanak meg, méghozzá immár minden szinten. Ahogyan azt a Partizán műsorában Róna Dániel politikai elemző is megjegyezte, ennek prózai oka az, hogy az erősen jobboldali formáció az egyetlen, aki immár 2 éve tudatosan tervezte meg politikai hatalmának kiépítését a térségben.

De nem akart egykori párttársaitól lemaradni a radikális jobboldal új formációja, a Mi Hazánk sem: éppen ezt a napot választották arra a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal és a Betyársereggel, hogy Miskolcon, majd a közeli Sályon próbáljanak új életet lehelni a roma-fehér konfliktus pislákoló parazsába. Toroczkai László pártjának sikere azonban ismét, legalábbis mérsékelt volt: több száz ellentüntető várta őket, akik Miskolcon még többen is voltak, mint a párt hívei. Sályon pedig a rendőrség csak nagyon rövid, 15 perces vonulást engedélyezett számukra, és a romák lakta utcákat elzárta előlük – igaz, a sajtót pedig a teljes faluból megkísérelte teljesen eltávolítani.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Egyértelmű meglepetés tehát sehol sem történt ma, sőt, inkább az egymásnak feszülő politikai erők saját történetei bontakoztak ki tovább, anélkül, hogy a valódi egymásnak feszülésről, vagy annak várható eredményeiről bármit ki tudnánk deríteni.

Mindezzel azonban mai közvetítésünket le is zárjuk, a valódi tanulságok levonása így a következő napokra, hónapokra és évekre marad.

Köszönjük az egész napos figyelmet!

Dunaújváros Jakab Péter, a Jobbik elnöke nyilatkozott a Mércének a vasárnapi dunaújvárosi időközi választás kapcsán, melyet az összes ellenzéki parlamenti párt által támogatott jobbikos Kálló Gergely nyert meg fölényesen.

A pártelnök szerint

„az egyik legkülönlegesebb momentuma ennek a választásnak az volt, hogy alacsony részvétel mellett is bődületesen meg lehet verni a Fideszt.”

Jakab Péter szerint az embereknek „elegük van abból a hatalomtechnikából, amit ők [a Fidesz] gyűlöletkampány formájában kitesznek az asztalra.”

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Kálló Gergely mai, kis részvétel melletti, de nagyarányú győzelméről maximum kisszínesben tudósított az Origo, a Hír TV és a közmédia is. Az Origónál még a hatoslottó nyerőszámai is nagyobb izgalmat okoztak, mint az időközi, ellenzéki győzelem.

Tudósítónk egyébként egyetlen kormánypárti média kiküldött munkatársával sem találkozott a Fejér megyei városban az eredményvárón, vagy annak környékén.

 

Dunaújváros Kálló Gergely, a frissen megválasztott Fejér megyei képviselő a Mérce tudósítójának adott interjújában elmondta, hogy ez a választás

„történelmi jelentőségű volt, mert nem volt még olyan választási jelölt, aki mögött a teljes ellenzék felvonult volna.”

A képviselő szerint az ellenzék szavazói

„egységesek, fegyelmezettek, és ha kell, elmennek szavazni.”

A teljes interjú itt megtekinthető:

Dunaújváros A Jobbik frissen megválasztott elnöke Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterrel és Kálló Gergely Fejér megye 4. választókerületének megválasztott képviselője társaságában állt ki, és hirdetett győzelmet.

Kálló Gergely azzal kezdte, ma „vigyázó szemünket Dunaújvárosra vessük”, és megköszönte a választóknak az ugyan alacsony részvétel melletti, de mégis szilárd bizalmát. Megköszönte a kampányt ezenkívül még  ellenfeleinek is.

„Történelmi győzelmet tudott ma aratni az ellenzék, az út járható, és ma ráléptünk a 2022-es útra.”

-tette hozzá, hangsúlyozva, „újult erővel fordulnak majd rá” a következő választásra, amiből szerinte kormányváltás is lesz.

„Eljött az igazság napja!” – kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Arról beszélt, a nép is értékelte ma a kormány teljesítményét és győzött.

Szerinte a választók ez eredménnyel üzentek Orbán Viktornak is, Jakab Péter szerint azt, hogy elég volt a gyűlölködésből és az alacsony bérekből, az ellenzéknek pedig azt, „sikeres az 1 az 1 elleni recept az országgyűlési választásokon.

Majd azt mondta, a választók feladták a leckét Orbán Viktornak:

„Vagy elkezd kormányozni, vagy távozik. Ha nem változtat, ma még csak egy Kálló Gergely győzött, de 2022-ben már 106 Kálló Gergely fog.”

Sály A hvg.hu helyszíni tudósítójára hivatkozva azt írja, a faluban végül a rendőrök nem engedték teljesen a szélsőjobboldali csoportok vonulását, csak addig mehettek fáklyákkal, amíg megérkeztek a januárban meggyilkolt idős nő házához a központból – ez maximum 500 méter volt.

A tüntetők csak kijelölt útvonalon haladhattak, a rendőrök nem engedték be őket a romák lakta részre.

Amikor megérkeztek az épülethez, mécseseket gyújtottak, a Mi Hazánk Mozgalom alapítója, Toroczkai László mondott néhány szót, majd azt skandálták: „cigánybűnözés”.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Az MTI azt írja,  Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke arról beszélt, hogy a miskolci demonstráció is a közbiztonság megteremtésére szerveződött, mert a „jelenlegi hatalom” nem a cigánybűnözést üldözi, hanem azokat, akik tenni akarnak ellene. Ugyanakkor tény, hogy nem minden cigány bűnöző – tette hozzá.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

A hírportál szerint fél 8-ra vége is lett az akciónak, az egész alig volt 15 perces. A biztonság kedvéért a rendőrök hajnalig a helyszínen maradnak.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon

Dunaújváros Ezt az is jól szemlélteti, hogy tudósítónk szerint az eredményvárón egyelőre egy másik, ellenzéki párt politikusa sem található meg.

Kálló maga egyébként jelentős szélsőjobboldali politikai múlttal is rendelkezik: 2006-ban a Csurka István-féle MIÉP színeiben indult önkormányzati képviselőjelöltként a Várnegyedben, sikertelenül.

2008-ban csatlakozott az akkor még masszívan cigány- és zsidóellenes szólamokkal kampányoló Jobbikhoz, egy ideig az Ifjúsági Tagozat alelnöke is volt. 2011 óta dolgozik a parlamentben a Jobbik frakciójában, 2016 óta pedig elődje, Pintér Tamás munkáját segítette. Most képviselőként térhet vissza.

Dunaújváros A szavazatok 92 százalékának feldolgozása után nyilvánvalóvá vált Kálló Gergely ellenzéki jelölt győzelme a Dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

Mivel riválisa, a Fidesz által támogatott Molnár Tibor mintegy 4 ezer szavazattal van lemaradva Kálló mögött, így már esélye sincs a győzelemre,

Kálló nyert.

Dunaújváros 79.01%-os feldolgozottságnál gyakorlatilag biztossá vált Kálló Gergely összellenzéki jelölt győzelme a Fejér megyei 4-es választókörzetben, vagyis Dunaújvárosban és vonzáskörzetében.

A közel 80%-os feldolgozottság mellett Kálló 8 618 szavazattal 58.88%-on, ellenfele, a Fidesz által támogatott Molnár Tibor 5 127 szavazattal 35.03%-on áll, tehát Kálló előnye közel 24%.

 

Hidegkuti Nándor Stadion Jámbor András, volt főszerkesztőnk, és egyben állandó meccsnéző társam teljesen jogosan vetette fel, hogy a nap sűrű eseményei miatt nem tudunk jelen lenni a mai MTK-Békéscsaba rangadón, így ha lehet, arról is essen pár szó. Megígértem, hogy lesz, szóval íme.

Sajnos Jámbi az a helyzet, hogy ez egy döntetlen lett, ráadásul a hosszabbításban egy sor bosszantó hibával voltak képtelenek gólt lőni a srácok, Deutsch Bence gyakorlatilag az üres kaput nem találta el.

Öröm az ürömben, hogy Róna Dániel politológus, aki szintén fanatikus MTK-szurkoló, a meccs utolsó perceit már nem látta, mert beült a helyemre a Partizán élő műsorába a dunaújvárosi eredményeket elemezni. Szóval neki van még egy kis ideje, amíg szembesül az eredménnyel.

Dunaújváros …jelenleg 7 080 szavazattal áll 58.09%-on, míg riválisa, Molnár Tibor 35.83%-on, 4 367  szavazattal.

Dunaújváros 43.21%-os feldolgozottság mellett 4 369 szavazattal (57.08%) első helyen áll Dunaújvárosban Kálló Péter.

A második helyen Molnár Tibor áll, ő 2 816 szavazatot (36.79%) tudhat magáénak.

Sály Habár a Hír TV tudósítója nemrég azt mondta, úgy tűnt, nem engedik be a sajtót Sályra, az Indexnek most sikerült egy videót közölnie a szélsőjobboldali tüntetők fáklyás vonulásáról:

Dunaújváros Jelenleg 2 369 szavazattal 57.24%-on áll Kálló, versenytársa, Molnár Tibor 1526 szavazattal (36.87%) előtt.

Jelenleg 25 százaléknál jár a feldolgozottság.

Dunaújváros Alacsony (12,35%-os) feldolgozottság mellett Kálló Gergely jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás jelöltje vezet 51.61%-kal a Fidesz által támogatott Molnár Tibor (43.16%) előtt.

Ez jelenleg 139 darab szavazat különbséget jelent kettejük között, tehát lesz még min izgulni ma este.

Sály A Magyar Hang tudósítója szerint a bükkábrányi elágazásnál nagyjából 1000 roma állta útját a szélsjobboldali tüntetőknek, azt mondták, a „gyermekeiket jöttek védeni”. A beszámoló szerint a rendőrök beengedik a tüntetők autóit és buszait a településre, így 30-40 gépkocsi és 4 busz ment be. Mint írják, a falu látszólag teljesen kiürült.

A helyszínről videókat is közöltek:

Dunaújváros Este 7-kor menetrend szerint zárták az urnákat Dunaújvárosban, ahol időközi országgyűlési választást tartottak vasárnap.

A szavazatszámlálás megkezdődött, mihelyt érkeznek az eredmények, be is számolunk róluk.

A szavazáson egyébként a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest sokkal kevesebben jelentek meg az arra jogosultak közül, a névjegyzékben szereplők összesen mintegy 29 százaléka. Két évvel ezelőtt ez a szám megközelítette a 70 százalékot.

Budapest Kollégánk, Bogatin Bence ebben röviden értékelte is a dunaújvárosi választás fejleményeit, Diószegi-Horváth Nóra pedig a következő órában még sok minden másról is beszélget majd Gulyás Mártonnal.

A közvetítést itt követhetik élőben:

Sály A Hír TV tudósítója arról számolt be élő adásban, hogy hatalmas rendőri készültség van Sály közelében, a falu felé tartó úton az autókat egyesével ellenőrzik, valamint

nem engedik be a sajtó munkatársait a faluba.

A Hír TV is a falutól 7 km-re jelentkezett be, mert egy parkolóba terelték őket.

Dunaújváros …és ezek se mutatnak valami komoly emelkedést, a jelek szerint az ellenzéki pártok által támogatott jobbikos Kálló Gergely, illetve a Fidesz által támogatott Molnár Tibor viadala nem különösebben kötötte le a helyi választók figyelmét, legalábbis az utolsó adat, a 18:30-as 28,4 százalékos arány erre enged következtetni.

A Fidesz által preferált jelölt által irányított falu, Iváncsa lakossága némileg magasabb arányban jelent meg a voksoláson (37,28%).

bükkábrány Az Index azt írja, legalább 100 roma ellentüntető és nagyon sok rohamrendőr sorakozott fel Bükkábrány  határában. A tüntetők így akarták megakadályozni, hogy a szélsőjobboldali tüntetők eljussanak Sályra, ahova a vonulást tervezték, a rohamrendőrök pedig azért vannak kint, hogy megakadályozzák az atrocitásokat. Sály felé csak Bükkábrány felé lehet elkanyarodni, ezért akasztották meg itt a menetet.

A beszéd élő közvetítése utáni stúdióbeszélgetésen Lánczi Tamás és Fricz Tamás éles versenyben, egymásra licitálva dicsérték a miniszterelnök beszédét és politikai tehetségét.

A legnagyobbat most Lánczinak sikerült mondania, aki szerint:

„Az ember mindig meggyőződik arról, hogy ma Magyarországon lényegében egy olyan politikus van, Orbán Viktor, aki képes arra, hogy egy országértékelő beszédben ne csak az elmúlt egy évet értékelje, hanem az egész kormányzati cselekvést beágyazza egy nagyobb történelmi keretbe.”

A történelmi jelentőségű szónoklat történelmi jelentőségű értékelését itt lehet végignézni:

Miskolc Helyszíni tudósítónk videóra vette, ahogy a Mi Hazánk miskolci tüntetése után a szélsőjobboldali csoportok elindultak Sályra. Amint azt az Index cikkében írja, az eseményen bemondták, a demonstrációt „gépesített egységként folytatják”.

A vonulás során a sályi polgármesteri hivatal elé mennek, majd fáklyás felvonulást tartanak a faluban. Továbbá elmennek arra a helyszínre is, ahol egy 21 éves fiú nemrég megölt egy idős nőt, és mécseseket helyeznek el ott.

Budapest Tóth Bertalan is reagált a mai miniszterelnöki évértékelőre, és leszögezte, szerinte

„Orbán Viktor egy két lábon járó fake news-gyár.”

Tóth arról beszélt, noha Orbán szerint szinte soha nem voltunk még ennyire sikeresek, valójában a magyar bérek és nyugdíjak nagyon sokat vesztettek értékükből. Hangsúlyozta, az oktatás helyzete igenis tragikus, de „senki nem a pedagógusokat bántja, mindenki a kormányt bántja” emiatt.

De az ellenzéki pártelnök szerint a konkrét, gyenge bejelentéseken túl a bérhelyzettel és a klímaválsággal kapcsolatban sem tettek még Orbánék semmilyen érdemi lépést.

Tóth Bertalan sajtótájékoztatója itt tekinthető meg:

Dunaújváros

„Az utcáról jók a visszajelzések”

– nyilatkozta a Mérce helyszíni tudósítójának Kálló Gergely jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás jelöltje Dunaújvárosban. Az optimizmusba némi feszültség is vegyülhet, tekintve hogy a politikus folyamatosan posztol Facebookra a részvételi adatok frissítéseinél, és próbálja mozgósítani a szavazókat.

A részvételi adatok alapján a választói lelkesedés nem különösebben nagy a Fejér 4-es választókerületben.

Budapest A szélsőjobboldali portál úgy konferálta fel a Várkert Bazár előtti tudósításukat, hogy Bede Zsolt munkatársuk „egyedül szedi szét, és kicsinálja a mérhetetlen LMP sajtótájékoztatóját”. Valójában persze erről szó sem volt,  Bede csak be-bekiabált az eseményen, de Schmuck Erzsébetnek és Kendernay Jánosnak emiatt nem kellett megszakítania az eseményt. Egyébként valaki éppen Bedének kiabálta azt a jelenlévők közül, hogy „kussolj már”.

A Mérce közvetítéséből mindez ki is derül:

várkert bazár A Fidesz frakcióvezetője szinte 20 perceként rakott ki valami lelkesítőt, és néhány ütősebb Orbán-idézetet videó formájában is Facebook-falára. Többek között arról is, hogy „a Soros-hálózat felbérelt ügynökei” támadják az országot.

Dunaújváros A valasztas.hu szerint 26,1 százalék volt a délután 5 órai részvétel a dunaújvárosi időközi választáson. A két évvel ezelőtti választási részvétel ehhez képest 63 százalék volt, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobbra nyílik az olló az akkori és a mostani részvétel között.

Kálló Gergely is aggódik a megjelentek számán, Facebookon folyamatosan igyekszik buzdítani a szavazókat:

„Bár nem az a fontos, hogy mit mond, hanem amit tesz, de azért értékeljük az évértékelőt tömören! Muszáj hazudnia és hergelnie egymás ellen az embereket, mert túl sokat lopott” – összegezte tömören Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Orbán Viktor mai évértékelőjének tanulságait, a posztot pedig egy fotóval illusztrálta, amelyen a miniszterelnök mellett Simonka György bazsalyog.

várkert bazár A honvédelmi államtitkár és Fidesz-alelnök nyilván azt a pontot akarta hangsúlyozni ezzel, amit Orbán is kiemelt, tehát, hogy politikájuk eredményeképpen szerinte

„a Magyar Honvédség visszatért.”

Miskolc Helyszíni tudósítónk szerint a tüntetésen bemondták, hogy március elsejére fáklyás, fehér lovas felvonulást szerveznek.

 

várkert bazár A Párbeszéd társelnöke szerint a miniszterelnök a „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” jegyében beszélt kormánya eredményeiről.

Szabó szerint volt is oka Orbánnak a szerénységre, mivel eredmények nincsenek: „az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg” – írta Facebook-posztjában.

Szabó felsorolta viszont, mi mindennel van probléma az egészségügytől az oktatáson át a lakhatási válságig és a gyerekszületések számának csökkenéséig. Kiemelte továbbá, hogy van némi probléma a kormány klímatervével is:

az, hogy az nem klímaterv.”

Szabó Tímea szerint mindaz, amit Orbán az évértékelőjén a klímaválsággal kapcsolatban mondott, nem ad választ a problémára. Emellett emlékeztetett arra is, hogy a  Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban.

„Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő „nemzeti konzultációval” tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba. A Párbeszéd programja minden felsorolt kérdésben világos. Első pont: Orbán Viktornak és kormányának mennie kell” – összegzett.

A teljes poszt itt olvasható:

Miskolc Nagyjából 100-150 ember vesz részt a Mi Hazánk Mozgalom miskolci demonstrációján, helyszíni tudósítónk szerint előtte a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat ellentüntetésén háromszor ennyien voltak.

Az ellentüntetésről készült összefoglalónk és az élő közvetítésünk itt található.

Fotó: Mérce

várkert bazár A Demokratikus Koalíció is reagált Orbán Viktor évértékelőjére, a kissé líraira sikerült közleményt egyben közöljük, mert annyira kompakt, hogy lehetetlen részeket kiragadni belőle:

„Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben. Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál. Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került. Semmit nem ér az összeszerelő üzemként létező Magyarország gazdasági növekedése, ha közben a közjó helyett a szűk politikai-gazdasági elitcsoportok érdekét szolgálja a kormány. Iskolarendszerünk széthullóban, minden harmadik iskola tanárhiánnyal küzd. Orvosi rendelőink, kórházaink egyre kevésbé képesek a gyógyulás reményét és képességét hordozni, ezzel szemben a drámai orvos- és nővérhiány mellett növekednek a várólisták, nálunk halnak meg Európában a legtöbben megelőzhető betegségekben. A kormányzati propaganda fénypontjában álló családvédelmi akciótervek ellenére békeidőben még soha nem született olyan kevés gyermek, mint a tavalyi esztendőben. A cinikus nyugdíjpolitika miatt a mai nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest. Magyarország elveszítette barátait az európai népek közösségében, a magyar kormányfő a tiszteletreméltó demokrata helyett a kínos bajkeverő kategóriájába került.

Mindezért állunk élesen szemben Orbán egész rendszerével. Az évet ugyan Orbán értékelte, de a végső ítéletet a nép fogja kimondani felette. Az pedig lesújtó lesz.”

Hát így.

Miskolc Megtartotta a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat az ellentüntését, amit a Mi Hazánk Mozgalom ma délutáni, sályi rasszista demonstrációja miatt szerveztek. A résztvevők az esemény elején azt kiabálták, „mocskos nácik”, de a szervezők óva intették őket, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés:

„Nekik az az elvük, hogy nem emberként, hanem állatként viselkedünk, ezért kell most, hogy ez egy békés demonstráció legyen.”

Dánielné Tóth Beáta, a tüntetés első felszólalója emlékeztetett, a 2020-as év nem jól kezdődött: már januárban is volt egy tüntetés a roma nők kényszersterilizálása ellen, most is van, és a jövő héten is lesz tüntetés.

„Nincs olyan, hogy cigánybűnözés. Mi is, cigányok is emberi lények vagyunk. Értelmes emberi lények, nem ítélhetik el az egész cigány társadalmat olyan cigány bűnelkövetők miatt, akik félrecsúsznak. Mindenki a saját tettéért felelős. Harcoljunk, de törvényesen! Követeljük az egyenlő bánásmódot, az igazságszolgáltatást, de ítéljük el a rasszista megnyilvánulásokat” – mondta Dánielné.

Váradi Gábor képviselő „náci bábszínházak” nevezte a Mi Hazánkat, akik a településekre csak a megfélemlítést viszik. Hozzátette:

„Tudjuk, kik mozgatják ezeket a bábokat, ne engedjük, hogy ennek az aljas bábszínháznak a részeseivé váljunk”.

Ezt követően az O1G mintájára, Toroczkaira utalva egy  T1G feliratú táblát mutattak fel.

A szervezők az utolsó beszédben hangsúlyozták, elég volt abból is, hogy politikai pártok eszközként használják a cigányokat, és rögtön egymásnak fordítják a roma és nem roma embereket, amikor éppen veszítenek a népszerűségükből.

Amint arra a tüntetés végén emlékeztettek, február 23-án nagyszabású tüntetést szerveznek a Parlament elé Gyöngyöspata miatt.

A Mérce élő közvetítését itt lehet visszanézni:

várkert bazár Schmuck Erzsébet és Kendernay János, az LMP társelnökei nagyon erős ellenszélben, a Bede Zsolt bekiabálásai közepette máris értékelő sajtótájékoztatóval reagált Orbán beszédére.

Ez nem is volt egyszerű, mert Bede olyanokat kérdezett bele még a mondandójukba, hogy

„Niedermüller Pétertől elhatárolódtak már?”

és

„Janiczak??” – ezzel az ózdi jobbikos polgármester botrányaira utalva. Majd a társelnök nevén humorizálva azt ordítozta: „Vadkendernay!”

Schmuck azért mégis elmondta, teljes képtelenségnek tartja, hogy a miniszterelnök szerint atomenergiával is a klímacélokat szolgálják, ezenkívül pedig csupán kis lépésekkel szolgált a kormányfő a klímacélok eléréséért.

Schmuck hozzátette, az elmúlt 10 év értékelésében semmiféle utalás nem votl a környezet- és természetvédelemre, mivel ezt Orbán Viktor „kivégezte” Magyarországon.

Majd leszögezte, csak akkor hinnének Orbánnak, ha létezne Természetvédelmi Minisztérium.

A sajtó néhány munkatársát Bede annyira felhúzta, hogy a tájékoztató végén már egyikük szólt rá, annyit:

„Kussoljál már!”

Azt, hogy mi történt, élőben is közvetítettük, itt:

Schmuck és Kendernay értékelik Orbán értékelését Ft. Bede. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Sonntag, 16. Februar 2020

várkert bazár Orbán hosszadalmas vastaps után vonult csak le a színpadról. Az őt fel- és lekonferáló volt miniszter, Balog Zoltán egy viccel zárt, amely szerint amikor őt református lelkészként egyszer megkérdezték egy prédikációról, úgy válaszolt, az jó is volt, hiszen már a felénél elment a közönség fele, érdekes is volt, hiszen a felénél a többiek elaludtak, és kielégítő is, hiszen délutánra már senki nem tért vissza.

Ezzel szemben, közölte Balog, Orbán alatt most „senki nem ment el, senki nem aludt el”, tehát ez jó beszéd is volt.

Azt ígérte, jövőre visszatérnek a Várkert Bazárba.

várkert bazár A 2022-es választási taktikáról faggatják sokan Orbán Viktort, aki a témával kapcsolatban igazán érzékletes képekkel és viccekkel örvendeztette meg a hallgatóit.

Rögvest azzal is kezdte, hogy e témával kapcsolatban egyik kedvenc politikai filozófusát idézte: Muhammad Alit. Akinek meg is fogadja a tanácsát:

„Lebegjünk, mint a pillangó, és szúrjunk, mint a méhecske” – osztotta meg a 2022-es választási taktikát Orbán. Majd szerényen hozzá is tette: szúrni már tudnak, lebegni még nem, „de a kampány kezdetére meglesz az is.”

Mivel a kormány nem dugja homokba a fejét, látják, hogy mit művel az ellenzék. A miniszterelnök szerint jelenleg „fű, fa, virág, tücsök és bogár” is bekerülhet az együttműködésbe, aminek egyetlen célja, hogy visszajuthassanak a hatalomba.

Azt is látjhák, hogy az ellenzék már próbálgatja a közös szerelését, ami a miniszterelnök ízléséhez mérten kissé avantgarde:

„Alul kisnyilas gatya, fölül vörös mellény, rajta szivárványszínű kitűző” – összegzett Orbán.

Gigataps.

Az ováción felbuzdult miniszterelnöknek a helyzetről eszébe is jutott a vicc, amiben a székely ember életében először lát teknősbékát, és megjegyzi: Ez most vagy valami, vagy megy valahová.”

Giganevetés.

A miniszterelnök szerint azt, hogy egy párt hová megy, a programjából lehet kiolvasni (itt nem nevetett senki, pedig igazán izgalmas lett volna, ha valaki megpróbálja felidézni a Fidesz-KDNP legutóbbi két országgyűlési választásra írt programját), de a lényeg, hogy Orbán sajnos nem tud kiigazodni az ellenzék programján.

Erről megint eszébe jutott egy jó vicc, amiben a friss feleség közli a férjével, hogy ő csak mákos tésztát és csirkepörköltet tud főzni. „És ez melyik?” – néz bele a tányérba a férj, Orbán hallgatósága pedig könnyesre kacagja magát.

„Hát így állunk ellenfeleinkkel 2 évvel a választás előtt” – szomorkodott a miniszterelnök a politikai élet nehézségei miatt.

Most az a feladat, hogy felkészüljünk a próbatételekre, nehogy nehézségek „üres kamrával és száraz puskapor nélkül ne találjanak minket” – intett óvatosságra mindenkit Orbán.

„Csak annyit akarhatunk, de azt a következő évtizedben is akarjuk, hogy a magyarok jólétben és biztonságban gyarapodjanak, saját hazájukban. Ne szemérmeskedjünk: elődeink komoly áldozatokat hoztak, és mi is keményen dolgozunk. Többet adtunk a világnak, mint amennyit kértünk. Mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele. Sok nagy csatát vívtunk sikeresen. Ilyen 100 év után itt állni annak a bizonyítéka, hogy az úristennek tervei vannak a magyarokkal Mondhatom: készen állunk a hívásra.” – sorolta záró közhelyeit a miniszterelnök.

Hogy aztán végezetül egy klasszikussal fejezze be:

„Magyarország mindenek előtt, az úristen mindenek felett. Hajá Magyarország, hajrá magyarok.”

várkert bazár Ezt a miniszterelnök annak kapcsán mondta, hogy szerinte a Google Analytics 10. legnépszerűbb keresése 2019-ben a „babaváró hitel”, amelynek döntő többségét vidékiek vették fel, és csak 18 %-ban fővárosiak. Szerinte a teljes családvédelmi akcióterv, az otthonápolásért tett intézkedések, a mesterséges megtermékenyítés segítése óriási siker, ennek eredményeként pedig „90 ezer gyermek született meg, a házasságkötések száma a csúcson, a válások és a terhességmegszakítások mértéke történelmi mélyponton van.”

Azonban figyelmeztetett, mivel a népességcsökkenés nem állt meg, ezért „a magyar még mindig veszélyeztetett fajta.”

Ezért úgy gondolja, „át kell lépnünk a Rubiconon” ahol a gyermeket vállalók anyagilag jobban járnak, mint „a gyermek nélküli életet választók.”

Kiemelte, a 4 gyermekes anyák számára bevezetett SZJA-mentességet a 3 gyermekes anyákra is ki kellene terjeszteni, a szülést követően pedig jó fizetést kell adni az anyáknak. Arról viszont nem beszélt, mindezek az intézkedések mikor és hogyan történhetnének meg. Ennek a kormányfő szerint legfőbb oka, hogy „addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér.”

Ezek után Orbán a rátért a „baljós árnyakra” is. Arról beszélt, az eurózóna az utóbbi időben megállt, ez pedig súlyosan érintheti Magyarországot.

„A magyar áruk mintegy 85%-a” Európába irányul. Ezért szerinte a kérdés csupán az lehet, „milyen mértékben lesz a mi bajunk” Németország előrelátható gazdasági problémáinak csoportja.

Szerinte a nyugaton keletkező problémák fenyegetik Magyarország gazdaságát, de szerinte a kisvállalkozási és munkát terhelő adókat majd tovább csökkentik, valamint megőrzik a nyugdíjak mértékét.

Ugyanakkor hozzátette, fontos a munkahelyek megőrzése és modernizálása is. Az USA és Kína azonban „lehagyja az EU-t” innovációban és honvédelemben is lemaradt, csakúgy mint a miniszterelnök szerint a „civilizációs küldetéstudatban is.”Ezenkívül szerinte magasabb adókkal és „szocializmussal” az EU versenykorlátozó tevékenysége a fő probléma.

Szerinte mindezek miatt nem is érdemes az euró bevezetését megfontolni.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}